Fiecare are steaua sa!

22 iunie 2014

Ninsoare in miezul verii!

E miezul vierii,solstitiu a sosit,
Afara insa......, ninge viscolit !!
Este 21 iunie 2014, ziua solstitiului de vara  ,vremea este capricioasa cu ploi reci si ninsori viscolite.
Ninsoare in miezul vierii, temperaturi cu 15 grade mai mici decât în mod obişnuit, cum nu s-au mai văzut din 1960 încoace pentru luna iunie, furtuni care spulberă litoralul şi tornade!
Cu termometrele căzute drastic la un grad în miezul zilei, pe Platoul Bucegilor au început să cadă cu putere fulgi mari amestecaţi cu picături. În vârful Omu, s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din zona montană pentru această perioadă: minus un grad.

Anumite ritualurile legate de miezul verii par sa se regaseasca in majoritatea culturilor. Solstitiul de vara era o vreme a purificarii prin apa si foc, un timp cand spiritele pamantului si cerului paseau printre oameni. Puteau fi gasite comori imbelsugate in aur, iar zanele si vrajitoarele erau mai prezente decat in orice alta perioada a anului. Peste campuri erau purtate torte in scopul indepartarii bolilor din grane, iar vitele erau trecute prin foc pentru a se izgoni fapturi asemanatoare vampirilor.
La romani, SOLSTIŢIUL DE VARĂ este apropiat si legat de sarbatoarea Sanzienelor, marcata pe data de 24 iunie. Sanzienele sunt fapturi magice, aeriene si silvice, care au darul de a aduce vindecare oamenilor, parfum si insusiri de leac florilor, belsug in campii si fertilitate animalelor. Coronitele de Sanziene lasate noaptea afara puteau asigura fetele ca vor face nunta in vara, daca erau gasite dimineata acoperite de roua.
 

Niciun comentariu: