Fiecare are steaua sa!

17 aprilie 2014

Traditii si obiceiuri populare in Joia Mare!

Traditii pentru spor si sanatate in Joia Mare

In Joia Mare si Sfanta credinciosii rememoreaza in Biserica patru momente importante petrecute in Saptamana Patimilor lui Hristos: Spalarea picioarelor Apostolilor de catre Mantuitorul Hristos, Cina cea de Taina, Rugaciunea din Gradina Ghetsimani si prinderea Domnului Nostru Iisus Hristos.
Spalarea picioarelor ucenicilor-un gest de smerenie
Rememorand evenimentele din Joia Mare, intelegem maretia gestului facut de Hristos care a spalat picioarele ucenicilor Sai, o pilda de smerenie daruita lor si noua. (Ioan 13, 1-17). Dupa ce le-a spalat picioarele, si-a luat hainele, S-a asezat iar la masa si le-a zis: " Intelegeti ce v-am facut? Voi ma numiti pe Mine Invatatorul si Domnul si bine ziceti, caci sunt. Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul, v-am spalat voua picioarele, si voi sunteti datori ca sa spalati picioarele unii altora; Ca v-am dat voua pilda, ca precum v-am facut Eu voua, sa faceti si voi." ( Ioan 13, 12-15).

Cina cea de Taina si Taina Sfintei Impartasanii
Cand Iisus s-a intalnit cu ucenicii, ei si-au dat seama ca sufletul Lui era adanc impovarat; desi nu cunosteau cauza, cu totii simteau aceeasi durere impreuna cu El. Cand ucenicii s-au adunat in jurul mesei, El a spus pe un ton de profunda tristete."Am dorit mult sa mananc Pastele acesta cu voi, inainte de patima Mea; caci va spun, ca de acum incolo nu le voi mai manca pana la implinirea lor in Imparatia lui Dumnezeu". Si luand painea, multumind, a frant-o si le-a dat lor, zicand: "Luati, mancati, acesta este trupul Meu, care se frange pentru voi, spre iertarea pacatelor". In Evanghelia de la Luca, dupa ce Domnul Hristos a rostit aceste cuvinte, a randuit: "Aceasta sa faceti intru pomenirea mea!", iar aceste cuvinte sunt considerate un testament al Iubirii Lui Hristos fata de oameni". Dupa ce a cinat, Iisus a luat paharul si a spus: "Acest pahar este Legea cea Noua , intru Sangele Meu, care se varsa pentru Voi" (Luca 22, 19-20). La Cina cea de Taina , Iisus a instituit Sfanta Taina a Impartasaniei, prevestind patimile pe care le va indura.

Rugaciunea din Gradina Ghetsimani
Tot in Joia Mare, Iisus a rostit o rugaciune in renumita Gradina Ghetsimani, din Tara Sfanta, ruga fierbinte adresata Tatalui Ceresc. Aici era locul cel mai linistit, preferat de Iisus, cand El venea in Ierusalim.
In acea noapte, Mantuitorul s-a retras sa se roage, lasandu-i pe ucenici sa privegheze. Rugaciunea inaltata de Iisus in Gradina Ghetsimani, in acea noapte, este considerata cea mai nobila dintre toate rugaciunile, prin puterea ei de a ispasi pentru pacatele lumii. Atunci, Iisus s-a rugat pentru Sine, pentru Apostoli si pentru toti credinciosii, incluzand tot neamul omenesc (Evanghelia lui Ioan, capitolul 17).
In cele din urma, dupa a treia ruga, Iisus i-a gasit pe ucenicii Sai, lasati sa privegheze, tot adormiti. Atunci, Iisus le-a zis: "Sculati-va, s-a apropiat cel ce m-a vandut!". Iisus a intuit ca, in timp ce El se ruga cu lacrimi fierbinti, voind sa implineasca voia Tatalui ceresc, Gradina Ghetsimani s-a umplut de soldati. Cu totii s-au indreptat cu facliile aprinse spre Iisus. In fruntea lor mergea Iuda.
Tradarea si prinderea Domnului nostru Iisus
Iuda, unul dintre cei 12 ucenici ai Domnului Iisus, a venit insotit de o multime inarmata cu sabii si cu ciomege. Atunci, vanzatorul Iuda a dat un semn de recunoastere insotitorilor lui: " Pe care-l voi saruta, Acela este! Puneti mana pe el!".
"Iuda a folosit aceasta formula de identificare, sarutul, care este expresia vazuta si simtita a dragostei dintre om si Dumnezeu. Si, apropiindu-se de Iisus, Iuda i S-a adresat: "Bucura-Te, Invatatorule!"; apoi, L-a sarutat pe Iisus, iar acesta i-a zis: "Prietene, pentru ce ai venit?" Atunci, insotitorii lui Iuda s-au apropiat de Iisus si L-au prins, precizeaza preotul Valentin Fotescu, doctor in Teologie, preot la Biserica Sfanta Vineri Noua din Bucuresti.
Traditii pentru spor si sanatate
Prin traditie, Joia Mare este numita in popor Joi Mari, Joia neagra sau Joimarita. In aceasta zi din Saptamana Patimilor lui Hristos, se implinesc o serie de datini pentru spor si sanatate.
12 Evanghelii, 12 popasuri duhovnicesti pe Drumul Crucii
In aceasta seara, in biserici, la slujba Sfintelor si Mantuitoarelor Patimi ale Domnului, preotii citesc cele 12 Evanghelii: Acestea reprezinta cele 12 popasuri pe care le-a facut Fiul lui Dumnezeu pe Drumul Crucii.
Un ritual pentru implinirea dorintelor
La Denia din Joia Mare, in multe localitati din Sudul tarii, fetele si femeile tinere aduc la biserica o panglica. Dupa ce asculta cate o evanghelie, fiecare credincioasa face cate un nod in panglica respectiva, rostind cate o dorinta foarte importanta, care se refera la sporul casei, la sanatate si la impliniri in viata personala. Panglica se pastreaza intr-un loc discret, in casa. Dupa implinirea fiecarei dorinte, se desface cate un nod. Astfel ca, pana la sfarsitul anului, se desfac cele 12 noduri, adica se pot implini cele mai importante dorinte pentru persoana care a participat la cele 12 denii. In Muntenia si in Oltenia se practica obiceiul ca bunicile sa spele picioarele copiilor din familie.
In Joia Mare se tine post
Multi credinciosi tin post in Joia Mare pentru ca familia si gospodaria lor sa fie protejate de catastrofe naturale si de paguba.
In vremuri indepartate, Joimarita era o zeitate a mortii care supraveghea focurile din Joia Mare. Cu timpul, aceasta a devenit o persoana justitiara care-i pedepseste pe lenesi.
In traditia populara se aprind focurile
Se crede ca in dimineata zilei (in unele zone, miercuri noaptea tarziu) se deschid mormintele si sufletele celor plecati la viata vesnica se intorc la casele lor. De aceea, rudele le tampina aprinzand focuri in curtea casei si in cimitire, pentru ca acestea sa se incalzeasca. Focurile aprinse in Joia Mare se deosebesc de focurile rituale aprinse la anumite praznice crestine: de Mucenici, de Lasata Secului, de Sfantul Mare Mucenic Gheorghe sau de Sanziene. Obiceiul acesta se pastreaza in numeroase sate din Bucovina.
Focurile aprinse, alta semnificatie
Astfel, in zorii zilei de joi se aprind focuri in curtile gospodarilor si in cimitire, iar flacara acestora este intretinuta cu nuiele si cu ierburi uscate. Aceste focuri aprinse au un simbol foarte precis, care s-a pastrat de-a lungul deceniilor. Ele amintesc de focul facut de slujitorii arhiereului Caiafa, sa se incalzeasca la el, cand apostolul Iuda pregatea prinderea lui Iisus, care se ruga in Gradina Ghetsimani. In acest caz, focurile aprinse in curtile gospodarilor ii apara pe acestia de razbunarea persoanelor viclene din anturaj.
Painea si pasca, aduse la biserica in Joia Mare
In judetele din Vestul tarii, femeile aduc la biserica painea facuta pentru masa de Pasti, pasca si lumanari. Painea si pasca sunt aduse in vase noi, alaturi de un mamunchi de lumanari si raman in biserica pana-n noaptea Invierii. Atunci aceste se duc acasa Dupa slujba din ziua de Pasti, painea si pasca, simboluri pascale, se duc acasa si se consuma de membrii familiei.

Lumina, pentru implinirea unei dorinte
Lumanarile care au ramas dupa slujba de Pasti se aprind acasa, in momente de cumpana din timpul anului; in astfel de ocazii, gospodarii se roaga sa li se implineasca o dorinta.
Covrigii speciali cu ou
In zona Muscelului, de Sfintele Pasti, se pregatesc covrigii speciali cu ou, delicatese care se framanta numai la marile praznice. Covrigii se sfintesc la biserica si apoi se impart rudelor apropiate si saracilor. Covrigii cu ou, un simbol al prosperitatii, aduc spor in gospodariile in care se pregatesc in Sfanta zi de Joi.
In aceasta zi se rosesc ouale
Tot in aceasta zi de Joi se rosesc ouale. Un ou rosu, vopsit in aceasta zi de Joia Mare, se foloseste la ritualul spalarii fetei cu ou rosu in ziua de Pasti; potrivit traditiei, implinirea acestui ritual aduce sanatate, bunasporire si armonie in familie.
Ouale vopsite in Joia Mare nu se strica tot anul, spune traditia.
Pentru fiecare familie, poarta noroc iconitele si simbolurile religioase pictate pe oua. De asemenea, ouale incondeiate cu motive florale (ciubotica cucului, talpa gastei, frunza vitei de vie, floarea Pastelui) sau cu pasari ( randunica si pui de gaina) sunt purtatoare de noroc pentru familia respectiva.
Cinstiti ziua de Joia Mare
Prin traditie, Joia Mare se cinsteste ca o zi de sarbatoare: trebuie sa fiti activi, sa nu dormiti pentru ca inseamna ca nu veti avea spor pana la anul urmator. De asemenea, nu se spala rufe, nu se pune closca pe oua pentru ca din acestea vor iesi numai cocosi.
Este ultima zi dinaintea Sfintelor Paste cand se impart ofrande
pentru rudele plecate la viata de apoi. In Joia Mare se implineste un obicei pastrat din batrani : acum se impart pahare cu vin, lumanari, flori si haine.

Un comentariu:

gabriella spunea...

Sarbatori fericite,multa sanatate si lumina in suflet.Paste fericit!