Fiecare are steaua sa!

20 aprilie 2014

Invataturi la ceas de cumpana( Gabriel Garcia Marquez) !

E un an greu si periculos. Suntem in mijlocul mai multor furtuni care se potenteaza reciproc, pe linia mai multor fronturi.Suntem cu totii  obositi si speriati de viitorul pe care nu il putem privi cu optimism........(ma refer aici la familia mare).Reperele sunt putine, deruta mare. Teama, alienarea, lupta pentru supravietuire, durizarea, poate o doza de nevroza, le vezi oriunde te intorci. Speranta moare ultima, dar este in mare suferinta.Trebuie insa sa ne raportam la resursele de speranta care exista  intacte in fiecare dintre noi. Resurse de incredere si de bine. Resurse de toleranta si intelepciune, care reunite nu pot fi totusi infrante de nimeni si de nimic. Important este sa le gasim. Unde?!
In Joia Mare ne-a parasit un geniu. Gabriel Garcia Marquez nu a apartinut unei tari sau unui continent. A apartinut lumii intregi. A fost un dar facut de Dumnezeu intregii lumi. Si una dintre ultimele lui scrieri, poate cu valoare de testament, ar putea sa ne arate unde sunt cele mai importante resurse ale fiecaruia dintre noi.
Nu avem timp sa ne gandim la ele in zilele obisnuite, cand traim prea repede, dar in tihna unei sarbatori a renasterii poate gasim ragazul pentru o clipa de meditatie.
"Daca pentru o clipa Dumnezeu ar uita ca sunt o marioneta din carpa si mi-ar darui o bucatica de viata, probabil ca n-as spune tot ceea ce gandesc, insa in mod categoric as gandi tot ceea ce zic.
As da valoare lucrurilor, dar nu pentru ce valoreaza, ci pentru ceea ce semnifica.
As dormi mai putin, dar as visa mai mult, intelegand ca pentru fiecare minut in care inchidem ochii, pierdem saizeci de secunde de lumina. As merge cand ceilati se opresc, m-as trezi cand ceilalti dorm. As asculta cand ceilalti vorbesc si cat m-as bucura de o inghetata cu ciocolata!
Daca Dumnezeu mi-ar face cadou o bucatica de viata, m-as imbraca foarte modest, m-as intinde la soare, lasand la vederea tuturor nu numai corpul, ci si sufletul meu.
Doamne Dumnezeul meu, daca as avea inima, as grava ura mea peste gheata si as astepta pana soarele rasare. As picta cu un vis al lui Van Gogh despre stele un poem al lui Benedetti, si un cantec al lui Serrat ar fi serenada pe care i-as oferi-o Lunii. As uda cu lacrimile mele trandafirii, pentru a simti durerea spinilor si sarutul incarnat al petalelor...
Dumnezeul meu, daca as avea o bucatica de viata... N-as lasa sa treaca nici o zi fara sa le spun oamenilor pe care ii iubesc, ca ii iubesc. As convinge pe fiecare femeie sau barbat spunandu-le ca sunt favoritii mei si as trai indragostit de dragoste.
Oamenilor le-as demonstra cat se insala crezand ca nu se mai indragostesc cand imbatranesc, nestiind ca imbatranesc cand nu se mai indragostesc! Unui copil i-as da aripi, dar l-as lasa sa invete sa zboare singur. Pe batrani i-as invata ca moartea nu vine cu batranetea, ci cu uitarea. Atatea lucruri am invatat de la voi, oamenii.. Am invatat ca toata lumea vrea sa traiasca pe varful muntelui, insa fara sa bage de seama ca adevarata fericire rezida in felul de a-l escalada.
Am invatat ca, atunci cand un nou nascut strange cu pumnul lui micut, pentru prima oara, degetul parintelui, l-a acaparat pentru intotdeauna.
Am invatat ca un om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice. Sunt atatea lucruri pe care am putut sa le invat de la voi, dar nu cred ca mi-ar servi, deoarece atunci cand o sa fiu bagat in interiorul acelei cutii, inseamna ca in mod neferecit mor.
Spune intotdeauna ce simti si fa ceea ce gandesti. (...)
Intotdeauna exista ziua de maine si viata ne da de fiecare data alta oportunitate pentru a face lucrurile bine, dar daca cumva gresesc si ziua de azi este tot ce ne ramane, mi-ar face placere sa-ti spun cat te iubesc, ca niciodata te voi uita.
Ziua de maine nu-i este asigurata nimanui, tanar sau batran. Azi poate sa fie ultima zi cand ii vezi pe cei pe care-i iubesti. De aceea, nu mai astepta, fa-o azi, intrucat daca ziua de maine nu va ajunge niciodata, in mod sigur vei regreta ziua cand nu ti-ai facut timp pentru un suras, o imbratisare, un sarut si ca ai fost prea ocupat ca sa le conferi o ultima dorinta. Sa-i mentii pe cei pe care-i iubesti aproape de tine, spune-le la ureche cat de multa nevoie ai de ei, iubeste-i si trateaza-i bine, ia-ti timp sa le spui "imi pare rau", "iarta-ma", "te rog" si toate cuvintele de dragoste pe care le stii.
Nimeni nu-si va aduce aminte de tine pentru gandurile tale secrete. Cere-i Domnului taria si intelepciunea pentru a le exprima. Demostreaza-le celor apropiati tie si  prietenilor tai cat de importanti sunt pentru tine."
Voi reciti aceste invataturi oricind in amintirea celui care le-a lasat mostenire lumii intregi.
P.S.Am postat aceste invataturi in aceasta zi sfinta  in speranta si cu toate gindurile pozitive existente in Univers, pentru ca sora mea, sa poate trece cu bine peste obstacolulvietii in care se afla acum.Aici acum si prin viu grai si pe toate canalele de comunicatie posibile, o asigur ca sunt cu trup si suflet alaturi de ea si ma rog neincetat sa aiba putere si vointa, ca  totul sa se sfirseasca cu bine!
Draga mea nu poti primi flori acum......., fapt  pentru care iti postez  aici o parte din florile tale preferate, cind va veni momentul te vei bucura vazindu-le si sper ca aceste pictograme sa ajunga tablouri de suflet in galeria ta personala !Draga mea,  TE IUBESC cu toata fiinta mea!


Vom trece cu bine peste toate aceste incercari, la ziua ta......, deja  vom uita tot  ceea ce este mai greu in aceste momente!

Niciun comentariu: