Fiecare are steaua sa!

4 martie 2014

Sa fie doar coincidente?!

Astazi 4 martie 2014,timp noros ,mohorit si ploios.Sunt semne de primavara,insa pina la echinoctiu, nu cred ca vremea va fi prea stabila din punct de vedere al precipitatiilor !
Vineri, 4 martie 1977. Luna plina. Primavara batea la usa. Aparusera deja mugurii copacilor. La televizor - filmul bulgaresc Dulce si Amar.  Nimic nu prevestea urgia care urma sa se abata asupra României...La ora 21.22 seismul, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, loveste tara noastra. Violenta lui s-a înregistrat atât pe verticala, cât si pe orizontala, în directia nord-sud si est-vest. Epicentrul a fost în zona Vrancea, la o adâncime de circa 110 km, planul în care s-a produs prabusirea straturilor fiind de aproximativ 60°. Toate statiile seismice de pe glob, aflate pe receptie, au reperat cutremurul, prima care a prins, procesat si analizat informatiile primite în urma cutremurului fiind cea de la Golden - Colorado (Statele Unite). Energia distructiva eliberata de seism a fost egala cu cea emisa de 10 bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei! 56 de secunde de groaza! Peretii s-au prabusit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit! Unii s-au repezit îngroziti pe scari sau spre iesiri; altii au ramas încremeniti în casa, paralizati de teama. Aceeasi teama care i-a îndemnat pe altii sa se arunce de la etaj. S-au înregistrat chiar si cazuri de femei care au nascut înainte de vreme.Bucurestiul a fost cel mai greu lovit. Apoi Teleormanul(Zimnicea), Doljul, Iasiul, Vasluiul, Buzaul, Vrancea, Mehedintiul.....
In 1977 se implineau 37 de ani de la dezastruosul cutremur din 1940, iar astazi  4 martie 2014, se implinesc tot 37 de ani de la cutremurul din 1977.Sper sa fie doar coincidente!
 
"Pe 4 martie 1977 un cutremur devastator lovea România. Peste 1.500 de oameni şi-au pierdut viaţa în întreaga ţară în urma seismului cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, majoritatea victimelor fiind în Bucureşti. Totodată, 11.300 de persoane au fost rănite. 56 de secunde au fost suficiente pentru a culca la pământ 33 de clădiri din Capitală.Cutremurul a afectat şi Bulgaria. În orasul Sviştov, trei blocuri de locuinţe au fost distruse şi peste 100 de oameni au fost ucişi.Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din ţară, la o adâncime de circa 110 km.consemneaza sursele vremii.
Potrivit măsurătorilor INFP, Bucureştiul, Focşaniul şi Buzăul sunt cele mai expuse oraşe în cazul unui cutremur major. În zona de risc crescut sunt încadrate şi alte oraşe, precum Ploieşti, Târgovişte, Craiova, Giurgiu, Zimnicea, Galaţi, Brăila, Tulcea, Iaşi Vaslui sau Bârlad.

Poate ca pe unii nu-i sperie coincidentele, dar nici n-as sta indiferent, cand stiu ca, in Romania, cutremurele au o ciclicitate a lor, iar intervalul de 37 de ani este destul de mare pe langa intervalele la care s-au produs alte cutremure consemnate de istorie. Cutremurele noastre din trecut se pare ca i-au speriat pe inaintasi, de vreme ce stravechi documente bizantine nu le scapa din vedere, dar nici cronicarii nu le lasa neobservate.
Scurt istoric
In ultimii 200 de ani, România a fost zguduita de 7 cutremure mari, de peste 7 pe scara Richter. In 1802, intr-o duminica, conform relatarilor, s-a produs cel mai distrugator dintre ele de: 7,9 magnitudine pe Richter. Miscarile din Vrancea au ras atunci de pe fata pamintului zone intregi din capitala. A urmat cutremurul din 1829 , de 7,3 magnitudine, unul similar in 1838 si un altul mai mic - de 7,1 pe scara Richter - in 1908.
32 de ani mai tarziu, pe 10 noiembrie 1940, Vrancea s-a miscat la 7,7 magnitudine pe Richter. Efectele au fost devastatoare in Moldova si Muntenia, inclusiv in Bucuresti. 1000 de oameni au murit si alti 4000 au fost raniti.
Dupa inca 37 de ani ajungem la catastrofa din 1977. In 56 de secunde, un seism de 7,4 pe Richter a indoliat România. In seara de 4 martie au murit 1.578 de oameni. 9 ani mai tarziu , in 1986, s-a inregistrat ultimul seism de peste 7 grade, de aceasta dată fără pagube.
Cel mai vechi cutremur vrancean de amploare consemnat in docmentele bisericesti bizantine se refera la data de 22 mai 1022, iar de atunci si pana azi istoria a consemnat 122 seisme puternice, din care 17 apartin inregistrarilor recente si sunt sub 6 grade Richter, 71 sunt apreciate a fi sub 7 grade Richter, iar 35 cutremure sunt evaluate la 7 grade Richter sau peste.
Exista un cutremur cu adevarat catastrofal, consemnat in documente bisericesti la data de 26 octombrie 1802, despre care s-a scris ca "au cazut turle de la sfintele biserici, iar alte biserici au cazut de tot, s-a rupt turnul cel mai inalt Coltea, care era podoaba Bucurestiului, iar din casele boieresti putine au scapat zdravene". Se crede ca avea gradul 8,2 de vreme ce s-a simtit in toata Europa si a durat 2 minute si 30 secunde. Un detaliu mai putin cunoscut este faptul ca in tara noastra a avut loc si un tsunami, cu valul de 4 metri (cel recent din Filipine avusese 10 metri), provocat de cutremurul din 31 martie 1901, cu epicentrul in Marea Neagra si cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter.
Cel mai vechi seism consemnat de cronicarii nostri este cel mentionat de Miron Costin. El s-a produs in ziua de 29 august 1471, in timpul domniei lui Stefan cel Mare si a fost urmat de mai multe replici, resimtite inca cinci zile dupa unda principala.


Calendarul complet al celor mai mari cutremure de pamint produse in Romania
  1. 8 august 1681 - un cutremur cu magnitudinea între 7 şi 8 grade Richter are loc în timpul domniei lui Şerban Cantacuzino.
  2. 31 mai 1738 - în timpul domniei lui Constantin Mavrocordat, o însemnare grecească spune că a avut loc un “cutremur foarte cumplit”, iar pe un ceaslov, o altă însemnare menţionează că pămîntul s-a cutremurat şi chiar “s-au despicat şi au eşit apă cu miros de iarbă de puşcă şi de pucioasă”…
  3. 26 octombrie 1802 - un seism cu magnitudinea de 7,9 grade a dărâmat multe imobile, printre care şi Turnul Colţei, şi a provocat un incendiu în Bucureşti. Dionisie Ecleziarhul, călugăr caligraf şi cronicar, autorul unui “Hronograf” care prezintă istoria Ţării Româneşti între 1764 - 1815, scria despre cutremurul din 1802: “s-au cutremurat pământul foarte tare, de au căzut toate turlele bisericilor din Bucureşti şi clopotniţa cea vestită (n.r. - Turnul Colţei), care era podoaba oraşului, cu ceasornic au căzut şi s-au sfărâmat, şi era atunci mare frică”. Etajele superioare ale turnului au fost refăcute din lemn şi clădirea a slujit o vreme drept foişor de foc. A fost dărâmată în 1888 de primarul Pache Protopopescu.
  4. 14 noiembrie 1829 - s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade. A avut o durată de un minut şi despre el dascălul de la Batiştea scria: “cu puţin lucru nu s-a potrivit cu cutremurul din leatul 1802 octombrie”.
  5. 23 ianuarie 1838 - a avut loc un cutremur cu magnitudine de 7,5 grade. Raportul întocmit de prefectul poliţiei arată că au fost 8 morţi, 14 răniţi şi 36 de case dărâmate.
  6. 31 august 1894 - seism cu magnitudinea de 7,1 grade - s-au prăbuşit malurile Prutului şi au fost distruse mai multe case vechi din Bucureşti.
  7. 6 octombrie 1908 - un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade, care a durat aproximativ 3 minute, a avariat casele vechi din Bucureşti, dar şi din estul Munteniei şi sudul Moldovei.
  8. 10 noiembrie 1940 - cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade. A omorât 1.000 de persoane şi a rănit 4.000, majoritatea în Moldova. În Bucureşti au murit circa 300 de persoane, majoritatea la prăbuşirea blocului Carlton.
  9. 4 martie 1977 - seismul de 7,4 grade a durat circa 55 de secunde şi a făcut 1.578 de victime, dintre care 1.424 numai în Bucureşti.
  10. 30 august 1986 - unda de şoc a unui cutremur cu magnitudinea de 7 grade produs în Vrancea a făcut mai multe pagube în Basarabia. La Chişinău s-au prăbuşit 4 blocuri şi au murit 100 de persoane. În România, din fericire, s-a resimţit la o intensitate mai mică şi nu s-au înregistrat victime ori pagube materiale.
Bucurestiul cea mai expusa capitala din Europa
Nu constituie un secret faptul ca Bucurestiul este cea mai expusa capitala europeana in calea cutremurelor si pare neclar daca s-au luat masuri eficiente si intelepte de protejare a populatiei si bunurilor, asa cum se procedeaza, de exemplu, in Japonia.
La scurt timp de la ultimul cutremur catastrofal, cel din 1977, primaria a inventariat si clasificat cladirile cu risc seismic, intocmind pe cheltuiala sa documentatii pivind consolidarea. Un gest meritoriu. Un site al Primariei Generale le tine in evidenta, ultima actualizare fiind datata 18 februarie 2014.
Dar, vai, din miile de cladiri expertizate, cu diferite riscuri seismice, pana in prezent, in ultimii 37 de ani, au fost consolidate doar 37 de imobile (coincidenta!).
Pentru restul, a devenit indoielnic daca documentatiile elaborate mai sunt valabile dupa trecerea deceniilor, timp in care locatarii si-au mai facut lucrari interioare, terenurile s-au tasat, iar degradarile au avut timp sa se accentueze.
Calculele pentru încadrarea în clasele de risc se fac pe baza datelor cutremurului din '77 din Vrancea.


 
Postez aici aceste consemnari ale vremii despre cutremurele petrecute in Romania doar pentru viitorime.Omagiu celor care au disparut sau au avut de suferit in urma seismului catastrofal.Sper ca aceste catastrofe sa nu mai aiba violentele celor produse pina acum 37 de ani.Personal ma infioara aceste catastrofe naturale,dar daca  va fi scris undeva...., ca trebuie sa le intimpinam, nu avem cum sa ne impotrivim si trebuie sa ne gindim..., ca viata merge inainte!
Sursa:scrierile vremii.ro

Un comentariu:

Vasile Rosciuc spunea...

Interesant si bine documentat articolul.
Sa speram ca a fost doar o simpla coincidenta si ca, la dezastrul in care suntem, asta ne mai lipsea.
O zi minunata.