Fiecare are steaua sa!

17 martie 2014

Oameni simpli care schimba destine!

«Ieri dimineaţa în maşină, mergând spre birou, am auzit la radio primele ştiri ale zilei:
„În urma protestelor susţinute a câtorva sute de oameni în comuna Pungeşti, satul Siliştea, judeţul Vaslui, compania C… a decis să îşi retragă utilajele trimise în zonă pentru a începe explorarea gazelor de şist. Totodată, autorităţile au retras cei peste 200 de jandarmi şi poliţişti dispuşi la faţa locului pentru a îi dispersa pe manifestanţi.”
Trebuie să vă spun că, în prima clipă, nu mi-a venit să cred. Cu doar câteva zile înainte, compania C… – una dintre cele mai mari companii din lume, cu resurse financiare care depăşesc bugetul Romaniei pe mulţi ani de zile (venituri de 241.909 miliarde de dolari în 2012, cf. Wikipedia), a demarat explorarea gazelor de şist în zona Pungeşti. Iar tensiunile au început luni, când o mână de oameni au protestat împotriva demarării acţiunilor în zonă. Pe măsură ce ei protestau, numărul forţelor de ordine şi al echipajelor din zonă creştea. Era doar o chestiune de timp până când urmau să fie învinşi.
Însă alaltăieri tensiunile au culminat (asta ar veni miercuri, 16 octombrie). Alaltăieri, în jurul amiezei, au avut loc ciocniri între aceeaşi oameni şi forţele de ordine. Pe de o parte, oameni cu pancarte care voiau să schimbe ceva, de cealaltă parte, câteva sute de oameni  aduşi acolo pentru că… aşa primiseră ordine.
Conform buletinelor de ştiri, miercuri după-masă, în urma violenţelor dintre protestatari şi forţele de ordine 5 protestatari au fost spitalizaţi, unul fiind în stare gravă. Pentru oamenii care se împotriviseră totul părea pierdut.
Vă spun drept că nu obişnuiesc  să urmăresc des ştirile de la televizor. Cu ceva ani în urmă am renunţat să o mai fac. Însă cazurile Roşia Montană şi a exploatării gazelor de şist mi-au atras atenţia prin lupta disproporţionată dusă de o mână de oameni împotriva unor companii uriaşe.
Cum de nu reuşesc acestea să îi strivească?
Lăsând la o parte părerile pro sau contra asupra subiectelor, nu pot să nu remarc cum câţiva oameni cu resurse mici au reuşit să schimbe destine şi situaţii împotrivindu-se unor oponenţi care dispun de sume IMENSE. Iar cazul Pungeşti de zilele acestea iese în evidenţă prin disproporţia între cele două tabere. Din toate punctele de vedere, sătenii de acolo erau destinaţi să piardă. Şi totuşi…

  • Fapte mici

Totusi, cineva de la faţa locului a adus un laptop şi o banală cameră de luat vederi, conectându- le la internet. Astfel, totul era transmis de la faţa locului de un om simplu. Altcineva a publicat un articol pe internet. Apoi, un altul şi un altul. Ziarele le-au preluat şi au trimis reprezentanţi în zonă.
Un alt om a postat un articol pe Facebook. Altcineva pe Twitter. Şi a urmat o avalanşă de materiale postate pe internet.
Iar miercuri seara alţi oameni au ieşit pe străzi în Bucureşti, pentru a fi solidari cu cei de la Pungeşti. Nu erau foarte mulţi nici ei.
Însă o mână de săteni dintr-un sătuc uitat de lume din judeţul Vaslui a schimbat un joc al unei organizaţii immense, care i-ar fi putut zdrobi în câteva secunde. Cu toate actele deja semnate şi cu susţinere din partea forţelor de ordine, ai fi zis că zarurile au fost aruncate.
Şi… surpriză, joi dimineaţă echipajele de explorare erau retrase, iar în jurul orei 15, România Liberă titra pe site-ul lor:
Reprezentanţii companiei C…  au anunţat joi că suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea, în urma protestelor din ultimele zile, potrivit Mediafax.”
Iar în continuare:
„A început şedinţa de CL. Consilierii locali au semnat o listă prin care sunt de acord cu interzicerea exploatării gazelor de şist în comună.”
Oamenii de la Pungeşti  au ales să aibă o poziţie pentru ceva care ei au considerat că este un viitor mai bun pentru copii lor. Au decis că ei vor schimba destinul acelui sat şi al locului în care trăiesc. Şi AU REUŞIT.
Am observat că sunt două tipuri de întrebări care ne creionează destinul:
1. Cine vrem să devenim? Cine alegem să fim şi ce poziţie luăm?
2. Unde vrem să ajungem?
Modul în care ne şlefuim viitorul este determinat preponderent de răspunsurile la ele. Iar în funcţie de acestea vom alege ce facem mai departe şi cum ne putem schimba viitorul
Autor: Florin Roşoga


P.S.Eu adaug doar-Cinste lor....., fiindca stiu ce isi doresc pentru viitorul lor si al copiilor ,deci se poate sa-ti aperi drepturile chiar cu pretul vietii !

Niciun comentariu: