Fiecare are steaua sa!

26 februarie 2014

Vin zilele BABEI......!!Aici ninge de aproape doua zile,e o ninsoare amestecata cu lapovita.Batrinii ar spune ca este "ninsoarea meilor ", dar nu este aceasta,vin zilele BABEI,iarna a venit greu si trebuie sa-si faca tot programul.Greu a venit si greu pare sa se duca.Tin minte ca in copilaria mea iarna era si in februarie- martie.Abia spre sfirsitul lui martie incepeau sa curga piraiele, zapada se topea incetul cu incetul.Acum insa trebuie sa ne impacam cu alternantele acestea periculoase pentru sanatate,altfel nu ar mai putea companiile farmaceutice, sa-si vinda produsele din ce in ce mai toxice si mai scumpe.Citeodata ma gindesc ca virusii sunt eliberati intentionat in atmosfera ,ca sa-si ia fiecare dupa cit de imunizat ii este organismul.Grele timpuri se astern in fata noastra si in existenta mostenitorilor nostrii.Nu mai esti sigur de nimic ,nici macar de anotimpuri.Anotimpurile vin acum la pachet cite trei in unul,ca mai toate problemele si situatiile vietii noastre de zi cu zi.Vine in curind luna MARTIE sa vedem ce ne aduce?!.Timpu se grabeste si in goana lui aproape neperceptibila, acopera tot ceea ce stiam si descopera lucruri aproape nebanuite de umanitate.
În multe regiuni, la țară, femeile țin ziua de 1 Martie ca pe o sărbătoare religioasă, deși ea nu are cruce roșie în calendarul crestin-ortodox. Ele nu lucrează și nu spală rufe, de teamă să nu o supere pe Baba Dochia cea urâcioasă, care poate întoarce crivățul și gerul în prag de primăvară.


Vrei, nu vrei, zilele babei dau tonul unui an prosper şi îmbelşugat sau trist şi nenorocit. Totul depinde de vreme. În credinţa populară, primele zile ale lunii martie sunt numite babe.Bunicii noştri ştiau că primele zile din martie sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor. De unde vine acest obicei? Etnografii spun că mitul “babelor”, cel al Babei Dochia este unul din cele mai importante mituri româneşti. Exista credinţa că Baba Dochia şi-a luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.Dacă ţinem seama că în străvechiul calendar roman anul începea pe 1 martie, Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârşite şi trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se considera hotar între anotimpul friguros şi cel călduros. Astfel, perioada cuprinsă între 1 şi 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia îşi împlineşte destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaştere. Se crede că aspectul instabil al vremii din această perioadă se datorează caracterului capricios al Babei Dochia.Sunt nenumărate legende despre Baba Dochia. Una dintre ele spune că avea o turmă de oi dată în grija unor flăcăi: pentru că i-au rătăcit oile pe munte, Dochia i-a pedepsit şi a pornit, furioasă, pe munte, să-şi caute animalele. Pentru că afară era un ger cumplit, Dochia a îmbrăcat 9 cojoace însă dupăprima zi de mers se încălzise şi a renunţat la un cojoc. În a doua zi vremea a devenit şi mai caldă, astfel încât Baba Dochia a mai aruncat un cojoc. Până în a noua zi de martie, baba a renunţat la toate cojoacele, şi-a găsit şi oile dar când a vrut să coboare în sat s-a izbit de furia lui Martie care, supărat de blestemele Dochiei, a împrumutat de la frate-său, Februarie, un ger năprasnic, l-a aruncat asupra Dochiei, transformând-o într-o statuie de gheaţă.
Prognoza in zilele BABEI
1 Martie este „Baba de primăvară”, 2 Martie este „Baba de vara”, iar 3 Martie este „Baba de toamnă”. Dacă plouă într-una din aceste zile, vom avea ploi bogate în acel anotimp, dacă nu va fi secetă,asa cunoasteau bătrânii satului vremea bună și vremea rea.
Ritualuri de 1 martie aducătoare de noroc
Ca să fim siguri că vom avea o super primăvară, să ne amintim câteva obiceiuri aducătoare de noroc. Cum dă firul ierbii și auzi zarva păsărelelor prin copacii chinuiți ai orașului, parcă-ți cresc aripi. Te simți mai tânăr/ă, mai vesel/ă, și, de ce nu, mai îndrăgostit/ă. Dar, ca să fie totul și mai plăcut, amuză-te cu câteva ritualuri „de noroc”. S-ar putea să dea roade... Poartă gărgărița-mărțișor În tradiția populară se spune că gărgărițele sunt ajutoarele Maicii Domnului și că aduc noroc și sănătate. De aceea, mărțișoarele cu gărgărițe au fost în trecut la mare preț. Doar timpurile moderne le-au uitat semnificația. Așa că ai putea să începi această primăvară purtând până în 9 martie o gărgăriță-mărțișor, cu șnur alb-roșu. Firul roșu te apără de ghinion și de spiritele rele, iar firul alb îți dă sănătate și viață lungă. Atrage banii la tine Aducătoare de noroc sunt și mărtișoarele cu monede argintii. Desigur, vei avea noroc la bani purtându-le! Dacă vrei să rămâi sănătoas/ă, tradiția vorbește de un mărțișor mai ciudat: un cățel de usturoi, care alungă bolile și vrăjile. Dar, ca să aibă efect, prin sudul țării se spune că mărțișoarele trebuie purtate până când vezi prima barză. După aceea, se agață într-un copac sau se aruncă în apa unui râu.
Ține cont de interdicții până pe 9 martie
În jurul sărbătorii închinate celor 40 de mucenici, de pe 9 martie, s-au creat o mulțime de superstiții. Nerespectarea lor duce la alungarea binelui din casă. Iată cum îți poți pierde sau câștiga norocul. - Dacă sădești legume până să răsară soarele în ziua de Mucenici, ele vor rodi de 40 de ori mai mult și nu vor putrezi la rădăcină. - Apa de la zăpadă sau de la ploaie strânsă în această zi tămăduiește durerile de cap și de ochi sau bolile de piele. - Pâinea casei se împunge de 40 de ori, pentru ca toți cei din casă să fie sănătoși. În unele regiuni, ca și la Anul Nou, se pune un ban în aluatul frământat, iar pâinea coaptă este tăiată după numărul membrilor familiei. Cine găsește banul va avea noroc tot anul. - Prin Ardeal, tinerii strâng rădăcină de iarbă mare, bună pentru vrăji și leacuri. Cine găsește o rădăcină mare și întreagă, are semn că  se va căsători repede și va fi fericit toată viața.
Primăvara agrară începe pe 17 martie
Potrivit tradiției, de acum, vremea începe să se încălzească, gospodarii își pregătesc uneltele pentru a ieși în câmp, dar nu înainte de a-l cinsti pe Cuviosul Alexie, prăznuit pe 17 martie. Tradiția spune că Alexie Boji, fiind sătul de iarnă, a luat într-o zi un tăciune aprins și l-a înfipt în zăpadă. Atunci zăpada s-a topit și s-a făcut primăvară. Se spune că de Alexii cântă pentru prima dată broaștele și se zbat peștii în apă. Și tot tradiția mai spune că Dumnezeu, vrând să facă un bine oamenilor, a strâns toate insectele de pe pământ, le-a pus într-o cutie și i-a dat-o lui Alexie să o arunce în mare. Curios, acesta a deschis cutia, iar gângăniile s-au împrăștiat pe pământ și în apă. Drept pedeapsă, Dumnezeu l-a prefăcut în cocostârc pe Alexie, obligându-l astfel să strângă înapoi toate insectele până la Ziua Crucii (14 septembrie)
Acum sa asteptam cuminti PRIMAVARA....... ,cine stie prin cite incercari vom mai trece, pina vom rasufla usurati si ne vom sufleca minecile sa purcedem la activitatile ce ne asteapta pe toti in acest anotimp al renasterii tuturor semnelor de viata, cu care am fost invatati de ani si ani.
 

Niciun comentariu: