Fiecare are steaua sa!

23 februarie 2014

Dragobetele-sarbatoarea iubirii !


Gustavo Adolfo Becquer, poet si narator spaniol spunea despre acest sublim sentiment: “Iubirea este suprema lege a universului: lege misterioasă care guvernează şi orânduieşte totul, de la atomul neînsufleţit până la fiinţele raţionale: de la ea pleacă şi spre ea converg, ca spre un centru de irezistibilă atracţie, toate gândurile şi acţiunile noastre.”
In data de  24 februarie, romanii sarbatoresc Ziua Iubirii – „elixirul vital, izvor al sanatatii, al puterii si al energiei fiecaruia”.
In aceasta zi de sarbatoare a iubirii – Dragobetele - traditia spune ca, barbatii nu trebuie sa le supere pe femei, sa nu se certe cu ele, pentru ca altfel nu le va merge bine in tot anul.
De asemenea, trebuie avut grija ca aceasta zi sa nu va prinda fara pereche, pentru a nu ramane singuri pe intreg parcursul anului.
La randul lor, tinerii trebuie sa glumeasca si sa respecte sarbatoarea pentru a fi indragostiti tot anul, iar cei in varsta trebuie sa aiba grija de toate animalele din ograda, dar si de pasarile cerului.
Potrivit vechilor traditii, de Dragobete nu se munceste, insa se face curatenie generala in casa, pentru ca tot ceea ce urmeaza sa fie cu spor.
Se spune ca, in trecut, cine participa la aceasta sarbatoare avea sa fie ferit de bolile anului, si mai ales de febra(nu de febra iubirii). Dragobetele ii ajuta pe gospodari sa aiba un an îmbelşugat.
Cat despre denumirea acestei zile, legenda arata ca, Dragobetele era fiul babei-Dochia. Asimilat lui Cupidon, Dragobete este considerat zeul dragostei si al bunei dispozitii.
Si pentru ca iubirea, aceasta stare afectiva inaltatoare, ne face viata mai placuta, ne determina sa fim mai ingaduitori, mai buni, mai intelepti, nu pot decat sa va urez “Sa fiti iubiti!”, iar la randul vostru sa invatati sa impartasiti aceasta mare taina a iubirii, fara teama!

4 comentarii:

Ana spunea...

O zi plina de dragoste si iubire!
Imbratisari prietenesti,doar virtuale!

MEG55 spunea...

Multumesc,asemenea si tie!O primavara deosebita!

Vasile Rosciuc spunea...

LA MULTI ANI! de Dragobete, sa invatam sa sarbatorim si sa iubim romaneste ca parca prea am importat tot felul de sarbatori de la altii cand avem, traditiile noastre minunate.

Vasile Dumitru spunea...

de ce numai o zi?
o viaţă plină de iubire să ai!