Fiecare are steaua sa!

10 februarie 2014

Daca poti fi recunoscator...,inseamna ca esti fericit!

Recunostinta – am defini-o ca aprecierea adusa  aspectelor  pozitive din viata noastra.
Recunostinta nu este o emotie cu care ne nastem sau o emotie spontana pe care o simtim zilnic. A aprecia ceea ce avem este mai degraba o capacitate pe care o cultivam, o punem in practica si o mentinem.
Exista studii care arata ca persoanele care arata aceasta capacitate  de a fi recunoscatori pentru tot ceea ce au, sunt mai putin anxiosi sau depresivi, se bucura de un somn mai bun, mai odihnitor, au un nivel de stres mai scazut, si nu in ultimul rand prezinta un comportament prietenos, binevoitor si au prespective mai bune privind viata.
Poti insufleti recunostinta in familia ta  prin 5 moduri:
1.Fa liste
Cercetatorii descriu acest procedeu ca fiind modalitatea “clasica” de a practica recunostina. A face o lista poate fi la fel de simplu ca si a puncta saptamanal intr-un jurnal toate lucrurile pentru care esti recunoscator. Acest procedeu poate fi si mai intens, implicand scrierea zilnica, si totodata revizuind lista scrisa pana in acel moment. Oricum ai proceda, cercetatorii arata ca acest procedeu de a crea, de a face liste este mult mai usor decat alte modalitati folosite pentru a-ti imbunatati starea de spirit, poate fi mult mai usor transformat intr-un obicei de viata. Asadar, este un procedeu ce iti poate oferi perspective  mai bune privind viata, iti imbunatateste starea de spirit, dar si sanatatea.
Fa o lista si pune-o undeva la vedere, pentru a o vedea de cate ori este nevoie!
2.Planuieste o vizita:
Dr. Martin Seligman, unul dintre fondatorii psihologiei pozitive, a studiat diverse procedee pe care le putem folosi pentru a fi mai fericiti. El sugereaza sa planuim o „vizita de recunostinta”.
Uite cum:
  • Alege o persoana importanta din viata ta, o persoana ce a marcat o schimbare in viata ta si a avut o contributie pozitiva majora, si totodata o persoana ce nu se asteapta ca tu sa-i fi recunoscator;
  •  Scrie un testimonial indeajuns de lung incat sa cuprinda o pagina; acorda-ti oricat timp ai nevoie pentru a-l compune;
  • Invita acea persoana la tine acasa sau mergi tu la ea; este important sa faci asta fata in fata, nu doar in scris sau la telefon; nu-i dezvalui scopul vizitei; un simplu „pur si simplu vreau sa te vad” va fi de ajuns;
  • Creeaza cadrul potrivit pentru o astfel de intrevedere (cat mai natural, cat mai familial), apoi citeste  testimonialul, rar, expresiv si pastrand contactul vizual
  • Lasa-i persoanei timp sa reactioneze, sa reflecteze fara graba;
  • Lasati-va coplestiti de amintiri, amintiti-va impreuna momentul exact prin care aceasta persoana a facut o schimbare majora in viata ta.
3.Exerseaza zilnic:
Daca a scrie o lista sau un jurnal nu este ceva ce ti se potriveste, considera acest procedeu ca o traditie de a-ti marturisi recunostinta. Te poti gandi de exemplu la „cea mai buna parte a zilei” –decrie momentul si discuta cu cei apropiati de ce acesta a fost un moment minunat pentru tine.
4.Scrie biletele/carduri de multumire
Nu le scrie pentru a multumi pentru un lucru material pe care l-ai primit, ci incearca sa inspiri copiilor si celorlati membri ai familiei sa scrie lunar un astfel de biletel pentru persoanele cu care au impartasit o experienta pozitiva.
5.Anticipeaza bunatatea
Ajuta-ti copiii sa vada bogatiile din viata ta, din viata lor (oamenii, adapostul, protectia, fericirea, libertatea etc.) si la sfarsitul zilei, sau inainte de culcare, spune-ti ce vei face maine, ce asteptari ai de la ziua de maine, ce lucruri minunate vei face etc. Configureaza-ti viitorul pentru succes!
Un lucru pe care toţi oamenii îl au în comun este că fiecare vrea să fie fericit, spune pe Ted.com Fratele David Steindl-Rast, un cunoscut călugăr benedictin. El sugerează că fericirea se naşte din recunoştinţă. Astfel, ne oferă o lecţie inspiraţională prin simplul fapt de a încetini ritmul vieţii, pentru a privi încotro mergi şi mai presus de orice lucru, pentru a fi recunoscător.
Cunoaştem ceva despre fiecare persoană pe care o putem întâlni oriunde în această lume: care este cauza principală a ceea ce face, indiferent de cost, şi anume că vrea să fie fericită. Toţi ne dorim asta. Felul în care ne imaginăm fericirea diferă de la un om la celălalt, dar deja avem multe în comun, prin faptul că toţi vrem să fim fericiţi.
Care este însă conexiunea între fericire şi recunoştinţă?
Cu toţii cunoaştem oameni care au tot ce şi-ar dori pentru a fi fericiţi, dar nu sunt, pentru că îşi doresc altceva sau mai mult decât au. Şi mai ştim oameni care în ciuda multor necazuri, pe care nimeni n-ar vrea să le aibă, sunt totuşi profund fericiţi. Radiază fericire. De ce? Pentru că ei sunt recunoscători. Prin urmare, nu fericirea ne face recunoscători. Ci recunoştinţa ne face fericiţi.
Nu întotdeauna avem experienţe pentru care să fim recunoscători. Dar putem trăi plini de reconştinţă. O viaţă trăită cu recunoştinţă, asta este cheia. Cum putem trăi cu recunoştinţă? Trăind şi devenind conştienţi că fiecare moment e un moment dăruit, aşa cum obişnuim noi să spunem. Este un dar.
Nu putem fi siguri că va mai exista un alt moment. Şi totuşi e cel mai valoros lucru care ne-a fost dat vreodată: acest moment, cu toate oportunităţile cuprinse în el. Dacă nu am avea acest moment prezent, n-am avea oportunitatea de a realiza sau de a experimenta ceva.
Cheia spre fericirea noastră e în mâinile noastre. Clipă de clipă, putem fi recunoscători pentru acest dar. Dar oare asta înseamnă că putem fi recunoscători pentru tot? Cu siguranţă, nu.
Nu putem fi recunoscători pentru violenţă, pentru război, pentru oprimare, pentru exploatare. La nivel individual, nu putem fi recunoscători pentru pierderea unui prieten, pentru infidelitate, pentru deces.  
Nu putem fi recunoscători pentru orice.
De fapt, când trecem printr-o experienţă descoperim că mai tot timpul ne e dăruită oportunitatea de a ne bucura, pe care o ratăm doar pentru că alergăm prin viaţă şi nu ne oprim să vedem oportunitatea.Când avem parte de un eveniment nefericit este de fapt o provocare de a ne ridica spre acea oportunitate, prin a învăţa ceva care adesea este dureros.
De asemenea, e nevoie să ne deschidem inimile pentru aceste oportunităţi, pentru a-i ajuta pe ceilalţi, pentru a-i face fericiţi, deoarece nimic nu ne face mai fericiţi decât momentul în care suntem toţi împliniţi. Iar atunci când ne deschidem inimile către oportunităţi, ele ne invită să acţionăm. Opreşte-te, priveşte şi apoi mergi şi fă ceva cu adevărat. Şi ceea ce putem face este ceea ce viaţa îţi oferă în acest moment. În majoritatea cazurilor, e oportunitatea de a te bucura, dar câteodată este vorba de ceva mai dificil.Avem nevoie de aşa ceva, noi suntem prezentul în mijlocul unei schimbări a conştiinţei şi vei fi surprins de câte ori vei auzi cuvântul „recunoştinţă” şi „mulţumire”.
Există un val de recunoştinţă pentru că oamenii devin conştienţi de importanţa recunoştinţei şi de cum poate ea schimba lumea. Ne poate schimba lumea prin modalităţi extrem de importante, pentru că eşti recunoscător, nu vei fi temător, iar dacă nu vei fi temător, atunci nu eşti violent.
Dacă eşti recunoscător, înseamnă că te bucuri de diferenţele dintre oameni, eşti respectuos cu ceilalţi, iar acest lucru schimbă piramida puterii sub care trăim toţi.
Sunt profund recunoscatoare ca pot fi aici....., ori de cite ori am timpul necesar.Ca pot impartasi cu voi noi si noi experiente!Nu fericirea ne face recunoscători,ci recunoştinţa ne face fericiţi!

Niciun comentariu: