Fiecare are steaua sa!

7 ianuarie 2014

Plante uitate NEGRILICA (Nigella sativa), aurul negru al fitoterapieinegrusca 1negrusca 1

A venit, fara indoiala, timpul pentru ca mancarea, semintele, ierburile, plantele, lumina soarelui, aerul, apa curata, si, da, dragostea, sa isi asume din nou locul lor central in medicina, adica arta si stiinta de a facilita autovindecarea in cadrul corpului uman. Daca aceasta esueaza, sistemul medical conventional se va prabusi sub propria greutate a coruptiei, inaptitudinii, si suferintelor (si a slabiciunii financiare ulterioare) pe care le cauzeaza. In masura in care se reformeaza, utilizand compusi naturali nebrevetati si nebrevetabili cu reale proprietati vindecatoare, il asteapta la orizont un viitor stralucit. In masura in care acest sistem esueaza, oamenii vor invata sa preia ei insisi controlul asupra propriei lor sanatati, si de aceea chimenul negru, si alte alimente-medicamente, detin cheia auto-imputernicirii.
A încerca să stabileşti începuturile utilizării plantelor medicinale este un demers sortit eşecului. Un exemplu cât se poate de concludent este şi această specie, amintită în izvoare scrise de peste 2000 de ani, dar despre care se crede că era cunoscută cu încă un mileniu înainte. Pe vremea faraonilor, Negrilica era la mare cinste, despre ea un proverb spunând chiar că ar fi „un remediu pentru toate bolile... exceptând moartea”. Pentru medicina islamică, Negrilica era piatră de temelie, fiind prezentă în toate tratatele vremii sub denumirea de „barakah”, ceea ce însemna „seminţe binecuvântate“.
Originile speciei
Nigella sativa este specifică vestului Asiei, fiind extrem de populară în India, Pakistan, Turcia, Grecia, Egipt sau Tunisia, unde se şi cultivă (deşi se găseşte şi în flora spontană). De altfel, în ţările islamice se desfăşoară cele mai avansate cercetări privind utilizările medicinale ale speciei.
Previne cancerul şi SIDA
Sub acţiunea beta-carotenului din seminţele sale, care în ficat se transformă în vitamina A, Negrilica stimulează activitatea naturală a celulelor „killer” prin schimbarea raportului celulelor T („helper” şi „supressor“). Vine astfel în sprijinul bolnavilor în toate afecţiunile asociate cu o imunitate deficitară. O substanţă bioactivă izolată din uleiul obţinut din seminţele plantei induce apoptoza (moartea) celulelor canceroase, fiind o reală promisiune în tratamentul EAC (carcenomul Ehrlich) şi DLA (limfomul Dalton), cu rezultate superioare în asociere cu mijloacele chimioterapeutice specifice. Acţiunea interferon-like şi chiar stimularea producţiei de interferon determină creşterea producţiei de anticorpi şi explică, în parte, efectul citotoxic pe celulele tumorale.
Tratează astmul şi alte afecţiuni alergice
Nigelona are o puternică acţiune antihistaminică şi bronhodilatatoare, prevenind în acest fel accesele de astm, bronşită, emfizem, răceli şi gripă. Unele componente ale uleiului esenţial (alfa si beta-pinenul, de exemplu) determină reducerea congestiei bronhiolelor şi un moderat efect expectorant. Folosirea plantei în afecţiunile cronice de natură alergică sau hormonală nu mai constituie de mult o noutate.
Bună pentru ficat şi tractul genito-urinar
Thymoquinona, principala substanţă activă din seminţele şi uleiul de Negrilică, inhibă peroxidarea lipoproteinelor, de această acţiune antioxidantă legându-se şi efectele hepatoprotector şi de combatere a nefrotoxicităţii induse de anumiţi agenţi toxici rezultaţi din metabolizarea unor medicamente. Acţiunea antilitiazică este şi ea pusă în evidenţă şi este determinată de stimularea epiteliului renal şi de creşterea cantităţii de urină eliminată.

Ameliorează bolile de inimă
Îmbunătăţirea semnificativă a stării de sănătate a bolnavilor cardiaci cărora li s-au administrat seminţe sau ulei de Negrilică este consecinţa activării unor mecanisme specifice: reducerea nivelului seric al glucozei, prolactinei, trigliceridelor şi colesterolului, creşterea numărului de hematii şi de leucocite, precum şi a hemoglobinei, relaxarea miocardului şi reducerea ritmului cardiac etc.
Este un bun antiinflamator
Fitocomplexul din seminţele şi uleiul gras obţinut din acestea şi, în primul rând, thymoquinona au dovedit un real şi puternic efect antiinflamator în caz de encefalomielită, colită, peritonită, edeme sau artrită reumatoidală prin supresarea prostaglandinelor şi a leucotrienelor care acţionează ca mediatori proinflamatori.

Calmant pentru sistemul nervos
Uleiul din seminţe exercită efect calmant şi anestezic asupra sistemului nervos central. Saponinele, chiar dacă nu li se cunoaşte pe deplin modul de acţiune, determină efect antidepresiv şi antimigrenos manifestat, indirect, prin îmbunătăţirea duratei şi a calităţii somnului.
Antioxidant puternic
Acţiunea de neutralizare şi de eliminare a radicalilor liberi de oxigen este pusă pe seama acizilor graşi esenţiali şi thymoquinonei din uleiul obţinut din seminţele plantei.
Combate bacteriile periculoase
Uleiul s-a dovedit extrem de eficient împotriva unor bacterii periculoase şi, în general, rezistente la mijloacele terapeutice clasice (antibiotice şi alţi agenţi chimioterapeutici): Vibrio cholerae, Escherichia coli, Shigella sp., Streptococcus mutans (responsabil de apariţia cariilor dentare), Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, precum şi împotriva unor ciuperci patogene (Candida albicans, Aspergillus sp., Curvularia lunata).
Concluzia oamenilor de ştiinţă este că Negrilica sprijină şi menţine sistemul imunitar al persoanelor sănătoase şi contribuie la refacerea acestuia la persoanele cu imunitatea compromisă (măreşte rezistenţa la boli prin creşterea nivelului prostaglandi­nelor şi interleukinei, având efect imunostimulator şi imunomodulator).
Condiment, dar şi medicament
Negrilica a fost folosită, de secole, drept condiment de bază, cel puţin în spaţiul mediteranean şi nord-asiatic. Ea asigură, în proporţii echilibrate, toate cele trei categorii importante de nutrienţi: proteine (prin cei 15 aminoacizi, din care 9 esenţiali/care nu pot fi sintetizaţi de organismul însuşi), carbohidraţi (monozaharide de tip glucoză, ramnoză, xiloză şi arabinoză şi polizaharide non-amidonoase, ca sursă de fibre alimentare) şi lipide (îndeosebi acizi graşi polinesaturaţi linoleic şi alfa-linolenic, responsabili de producţia de prostaglandină E1, ca agent imunomodulator).
Mai mult chiar decât susţinerea unei alimentaţii corecte şi echilibrate, negrilica şi-a dovedit eficacitatea şi în stări patologice de tipul flatulenţei, lipsei apetitului, indigestiei, colicilor, constipaţiei, tulburărilor intestinale sau ale colonului (diaree) şi chiar a parazitozelor intestinale (nematozi, cestode, tenii, oxiuri, ascarizi - fenolii şi alte componente care inhibă producerea de oxid nitric, substanţă cu efect distructiv împotriva macrofagelor, care stimulează puternic răspunsul imunitar). Măcinate şi amestecate cu ulei de Susan (Sesamum indicum), seminţele de negrilică, aplicate extern, reduc inflamaţiile hemoroidale (şi, în general, abcesele).
Reduce glicemia
Cercetările au stabilit că, prin administrarea unor doze moderate (de sub 8g/zi) de seminţe de negrilică (sau de thymoquinonă, ca substanţă bioactivă importantă), s-a redus semnificativ glicemia persoanelor normoglicemice sau moderat hiperglicemice. Efectul benefic se manifestă atât în cazul diabetului zaharat, cât şi în cel cu etiologie alergică. Tratamentul trebuie însă asistat medical, întrucât o scădere prea mare a glicemiei este la fel de periculoasă ca şi o creştere exagerată a acesteia.
Negrilica şi sexualitatea
Negrilica ajută, prin mecanisme specifice, deopotrivă femeile şi bărbaţii. Consumată de către femei, planta normalizează fluxul menstrual, reduce tensiunea premenstruală şi determină creşterea secreţiei glandelor mamare, în timp ce bărbaţilor le este stimulată spermatogeneza. Pentru amândouă sexele, dacă se consumă în mod regulat, are efect afrodiziac prin alungarea stresului şi crearea stării de bine necesare desfăşurării actului sexual.
Moduri de administrare
La o aplicare corectă sub aspectul respectării dozelor şi a modului de administrare, nu s-au constatat reacţii adverse şi efecte secundare. Este însă contraindicată în timpul sarcinii din cauza pericolului de avort pe care îl poate declanşa. Nu au fost încă studiate toate efectele posibile asupra copiilor mici.
Pentru obţinerea efectelor menţionate şi a altora, negrilica se poate administra drept condiment în diverse preparate culinare sau în scop terapeutic.
Poate fi administrată ca atare, sub formă de seminţe întregi (Nigellae semen), mestecate sau nu înainte de ingerare. Se poate folosi şi sub formă de pulbere recent măcinată, luată sublingual − se ţine câteva minute, până la antrenarea cu fluxul salivar (negrilica stimulează secreţia salivei) − sau se înghite cu puţină apă sau ceai.
Decoctul în vin este o altă modalitate prin care vă puteţi bucura de efectele terapeutice ale acestei plante. Se fierb, timp de 10-15 minute, 1-2 linguriţe de seminţe într-un litru de vin de ţară. După răcire şi filtrare, se beau 1-2 păhăruţe pe zi, înainte de masă sau la nevoie.
Negrilica s-a dovedit a fi foarte eficientă în combaterea viermilor intestinali. Se pun 2-3 linguriţe de pulbere de sămânţă într-un litru de zeamă de varză, din care se bea câte un pahar pe stomacul gol.
Capsulele cu ulei sunt un supliment alimentar, comercializat sub diverse denumiri, singur sau în amestec cu alte uleiuri (pentru echilibrarea raportului de acizi graşi Omega 3-6-9). Acestea trebuie administrate conform instrucţiunilor de pe etichetă/prospect sau a recomandărilor specialistului.
Dr. ing. Radu STOIANOV

Un comentariu:

Vasile Rosciuc spunea...

Foarte interesant si bine documentat articolul. Am citit si cateva aspecte referitoare la cultivare, se pare ca este o planta anuala si arata destul de aspectuos asa ca voi incerca sa-i gasesc un spatiu printre plantele mele medicinale si aromatice. Multumesc pentru informatie si va doresc o zi linistita plina de soare si armonie.