Fiecare are steaua sa!

13 ianuarie 2014

Ajunul Anului Nou pe stil vechi!

Decalajul de 13 zile dintre sărbătorile oficiale ale creştinilor ortodocşi din România şi ale celor de rit vechi a apărut în anul 1924, când unii credincioşi au refuzat să adopte calendarul Gregorian, menţinându-l pe cel Iulian.Imi  place aceasta idee,poti sarbatori  ambele calendare,adica sarbatorile sin ambele calendare!Daca zapada nu este macar sarbatori sa fie din belsug.Asa ca :LA MULTI ANI!
Hoopa...,apare si o potcoava de aur!Pai cu totii stim ca aceasta potcoava simbolizeaza norocul.
Potcoava de cal este un simbol de no­roc, dar dupa parerea unora numai da­ca este indreptata  in sus; daca este in­dreptatain jos, norocul scapa. Exista unele teorii referitoare la originea cre­dintei ca potcoava de cal protejeaza impotriva spiritelor rele si aduce no­roc,in credinta crestina, Sf. Dunstan a fost rugat de Diavol sa-i potcoveas­ca singura copita; Sf. Dunstan i-a in­deplinit cerinta, dar i-a cauzat Satanei o durere atat de   ingrozitoare,incat a promis sa nu intre niciodata acolo unde vede o potcoava.In alte legende popu­lare, vrajitoarele calareau maturile, deoarece le era frica de cai.
O alta teorie era ca potcoava (fiind din fier, sim­bolul lui Marte) contracara puterea lui Saturn (zeul vrajitoarelor).
Deoa­rece forma sa aminteste de semiluna, potcoava este si un simbol de fertili­tate; mai mult, deoarece seamana cu doua coarne, semnifica vitalitatea.
In legendele celtice, se spunea ca atarnarea unei potcoave de usa casei putea indeparta fiintele magice rauvoitoare, intrucat acestea erau “alergice” la fier.La anul 2014......, toate elementele necesare norocului ,fertilitatii,vitalitatii sunt intrunite.Asa ca anul cu siguranta va fi mult mai bun decit toti anii care au trecut peste noi si peste toate cele implinite pina la aceasta data.Focul de artificii de aceasta data vine din Rusia,vecina noastra de milenii.
momentul zero anul nou pe rit vechi 
Anul Nou pe rit vechi – un fel de “Craciun mascat”:
Craciunul “Marelui URS” era serbat la 13 zile dupa Craciunul vest-european, cu pauza intre 1917 si 1992, cand regimul politic al vremii interzisese celebrarea oricarei sarbatori religioase. Pentru ca nevoia spirituala i-a impiedicat sa-l dea uitarii, rusii au transferat ritualurile de Craciun la serbarea Anului Nou. Tot pe rit vechi.
Anul Nou a scapat partial de sub radarul comunist si a fost serbat dintotdeauna pe data de 13 ianuarie atat cu ritualuri religioase solemne, dar si cu obiceiuri “lumesti” care sa tina sectiile de urgenta ale spitalelor ocupate.
Traditiile pentru aceasta perioada variaza de la regiune la regiune, insa anumite aspecte raman numitor comun in intreaga Rusie.
Din pricina austeritatii politice, rusii au fost nevoiti sa “improvizeze” sensuri si denumiri noi pentru obiceiuri vechi, in special legate de spiritul suprimat al Craciunului. Astfel, l-au introdus in randul obiceiurilor de Anul Nou pe “Mos Gerila”, care lasa cadouri sub pomul impodobit. “Rebranuit” de la “Ded Moroz” in vremea tolerarii ortodoxismului la “Mos Gerila” in perioada “rosie”, acest personaj avea, in afara de haina albastra in locul culorilor lui Coca Cola, acelasi rol cu cel al lui “Pere Noel” la francezi, “Santa Claus” la americani sau “Mos Craciun” la romani inainte de comunism.
Ce se mananca si ce inseamna:
- Peste
In special pestele cu solzi argintii reprezinta un simbil al bunastarii individului si a familiei acestuia. Heringul era la mare cautare in randul rusilor in ajun de anul nou.
- Varza – simbolizeaza banii
- Muraturi – simbolizeaza viata lunga si sanatate
- Mazare sau fasole – simbolizeaza banii (monedele) care se “inmultesc”. Mai precis, prepararea acestor legume, care se umfla atunci cand sunt fierte, are legatura cu “inmultirea” banilor in casa.
Sarbatoare la patrat:
Influenta Occidentului a patruns, pana la urma, si pe taramul lui Ivan, asa ca, din anii ’90 incoace,  multi rusi sarbatoresc Anul Nou de doua ori:
- pe 1 ianuarie, odata cu restul lumii in afara de chinezi
- pe 13 ianuarie, conform traditiei lor.
P.S.De o saptamina tot ma gindesc...., sa string ornamentele din brad...,insa nu am avut nici o tragere spre o asa indeletnicire.Pesemene ca magia inca lucreaza si a trebuit sa astept  sa treaca si Anul Nou  pe stil vechi.Saptamina aceasta musai trebuie sa fac si aceasta operatiune.Va doresc LA MULTI ANI!


Zapada sa vina peste tot si spiritul IERNII sa ne insufleteasca numai in bine ,pace si prosperitate!

Niciun comentariu: