Fiecare are steaua sa!

21 august 2013

Cimitirul vesel, locul unde crucile prezinta povesti de viata si secrete !

Cimitirul Vesel este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Romania. Impreuna cu minunile Maramuresului, vizitarea cimitirului din Sapanta reprezinta o experinta unica in viata. Aici este singurul loc din lume unde moartea nu este o mare tragedie iar viata e subiect de gluma in versuri.

"
Sapanta este un mic sat ascuns in valea Maramuresului. Pacatele si pasiunile locuitorilor, vietile si moartea, toate sunt cioplite pe cruci in Cimitirul Vesel.Cimitirul vesel de la Sapanta este unic in lume si atrage mii de turisti in fiecare an.Crucile din lemn din cimitirul vesel sunt mici ferestre catre vietile celor din mormant. Peste 600 de cruci albastre din lemn sunt adunate in acest cimitir si fiecare ilustreaza cu o pictura colorata si o poezie vesela viata celui care nu mai este. Nu poti ascunde secrete intr-un sat atat de mic, asa ca vietile oamenilor sunt cuprinse in cel mai sincer mod pe cruci, fara ca nimeni sa incerce sa cosmetizeze faptele. Defectele il insotesc pe om si in viata de apoi, fie ca este vorba despre obiceiul de a bea sau despre o relatie extraconjugala".Citeva exemple din epitafele scrise pe cruce, ilustreaza viata celui dus in alta dimensiune.
 


"Sub aceasta cruce grea
Zace biata soacra mea
Trei zile de mai traia
Zaceam eu si citea ea
Voi care treceti pe-aici
Incercati sa n-o treziti
Ca acasa daca vine
Iara-i cu gura pa mine
Dar asa eu m-oi purta
Ca-napoi a inturna
Cei care cititi aici
Ca mine sa nu patiti
Soarca buna va gasiti
Cu ea bine sa traiti"

Mă odihnesc pe vecie
Baba lui Moşu Ilie
Pînam trăit pe lume
Mult nea plăcut vacile
Să le mulgă laptele
Şiam hrăni fetele
Viaţa o lăsai . La 58 de ani. 1954
Cruci in Cimitirul Vesel de la Sapanta
 Un alt exemplu de versuri care descriu viata si moartea unui om se afla pe crucea unui barbat care a murit la numai 33 de ani.
"Aci eu ma odihnesc
Pop Grigore ma numesc
Mie mi-a placut tractorul
Cu sticla sa-mi astampar dorul
Am trait tot suparat
Ca tata de mic m-a lasat
Poate asa a fost soarta mea
Tanar sa-mi las viata
Moarte, tanar ma luai.
La doar 33 de ani"


Versuri pe crucile din cimitirul Sapanta
Stan Ion Patras este tamplarul care a pornit acest obicei al versurilor pe cruce. El s-a nascut in 1908 si a inceput sa lucreze la cruci la varsta de 14 ani. De-a lungul anilor, barbatul a continuat sa isi imbunatateasca mestesugul. A inceput sa adauge pe cruce picturi care aratau cum a murit fiecare.
Mai mult, a decis sa folosesca diferite culori drept simboluri: verdele insemna viata, galben fertilitatea, rosu ilustra pasiunea si negrul reprezenta moartea. Toate aceste culori erau pictate peste albastrul specific de Sapanta.Inainte de a muri, Stan Ion Patras si-a cioplit propriile versuri pe cruce:
"De cu tanar copilas
Io-am fost Stan Ion Patras
Sa ma ascultati, oameni buni
Ce voi spune nu-s minciuni
Cate zile am trait
Rau la nime n-am dorit
Dar bine cat am putut
Orisicine mi-a cerut
Vai saraca lumea mea
Ca greu am trait in ea". Stan Ion Patras a murit la 77 de ani. Dupa moartea lui in 1977, opera  a fost continuata de ucenicul sau Dumitru Pop Tincu.

Cimitirul Vesel, monument cultural protejat de catre UNESCO, a captat atentia prin originalitate si chiar exclusivism, cunoscut fiind faptul ca este singurul loc de acest fel in care nu stii daca sa plangi sau sa razi. Situate in Maramures la poalele Muntilor Gutai, pe DJ 183, Cimitirul Sapanta si Manastirea Sapanta Peri au devenit o data cu anul 1990, una dintre cele mai mari atractii, atat pentru turistii straini cat si pentru cei romani, istoria localitatii fiind strans legata de biserica.Localitatea Sapanta fiind una dintre cele mai frumoase localitati din Romania.

Un comentariu:

MARIA spunea...

Sunt făcute cam după același model:)