Fiecare are steaua sa!

9 mai 2013

Trei sarbatori in aceiasi zi, cu semnificatie istorica!

Cu siguranţă 9 mai reprezintă o zi importantă fiind încărcată de istorie, având 3 semnificaţii care au schimbat faţa bătrânului continent dar şi a ţării noastre. Independenţa naţională, sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi crearea Europei Unite sunt evenimentele care s-au petrecut în ani diferiţi, dar la aceeaşi dată şi care au schimbat cursul vieţii fiecăruia dintre noi. Cu această ocazie ne îndreptăm privirea spre evenimentele care s-au petrecut acum 136, 68 respectiv 63 de ani.
Independenţa absolută a României – 1877. Parlamentul a proclamat acest act iar prim-ministrul Mihail Kogălniceanu a declarat oficial că suntem un popor independent. A doua zi, actul a căpătat putere de lege prin semnarea lui de către principele Carol I. Guvernul român a hotărât încetarea plății către Imperiul Otoman, iar suma a fost direcționată către bugetul apărării.
Sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial – 1945. Cel mai sângeros război din istoria omenirii a provocat moartea a peste 70 milioane de oameni care au reprezentat aproximativ 3% din populaţia mondială de atunci. Războiul început în 1939 se termină oficial la 9 mai când Germania Nazistă şi-a anunţat capitularea. Istoria spune că după ce a văzut că toată lumea este împotriva lui, Hitler s-a sinucis împreună cu soţia sa la data de 30 aprilie 1945. Cel care a devenit şeful guvernului German a semnat o capitulare necondiţionată ale cărei prevederi au intrat în vigoare în 8 mai, iar încetarea focului a fost în data de 9 mai fiind considerată ziua în care a luat sfârşit Războiul.


Începutul formării Uniunii Europene – 1950. Declarația lui Schuman a fost o propunere de a crea o nouă formă de organizare a statelor Europei, o comunitate supranațională care să vegheze la respectarea legilor. Declaraţia a fost un început pentru cooperarea între state care a dus apoi la o piaţă unică europeană. Fostul ministru francez de externe a propus unirea industriilor de oțel și cărbune, iar acest lucru a dus la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului care este considerată temelia Uniunii Europene. Parlamentul European a recunoscut ziua de 9 mai ca fiind Ziua Europei

LA MULTI ANI ROMANIA!  LA MULTI ANI EUROPA!

Niciun comentariu: