Fiecare are steaua sa!

12 mai 2013

Tara de vis, unde au fost exterminati toti locuitorii si adusi altii !

Descoperita in mai 1494 chiar de Cristofor Columb, insula Jamaica, situata in Marea Caraibelor, la sud de Cuba, n-a atras atentia la inceput nici prin natura sa luxurianta, nici prin peisajele ei de vis, ci mai curand prin pamantul generos, favorabil culturilor de tot felul.
Taramul era cu atat mai atragator cu cat localnicii insulari, poporul aravac, s-au aratat prietenosi si gata sa le ofere spaniolilor din prisosul muncii lor, provenit din agricultura (porumb, manioca, tutun, radacinoase), din pescuit si din vanat cu arcul.
Spaniolii insa voiau mai mult. Lor le trebuiau sclavi si femei. Prietenoasele gazde au inceput sa fie capturate, ceea ce a declansat conflictul ireconciliabil intre vanatori si vanati. Catre sfarsitul secolului XVI, aravacii dispareau de pe fata insulei.
Nu mai avea cine sa cultive porumbul si manioca, cine sa pescuiasca si sa vaneze. A mai aparut si interesul pentru sfecla de zahar. Spaniolii au inceput sa repopuleze insula cu sclavi negri, adusi din Africa. Actuala populatie de circa 2,8 milioane locuitori reprezinta in majoritate urmasii acestor africani.
In prima parte a secolului trecut, numele insulei facuse ocolul globului datorita brandului de prestigiu al unei bauturi foarte cautate: romul Jamaica.
Dupa razboi, interesul pentru rom a scazut. Pe de o parte, a intervenit concurenta Cubei, iar pe de alta parte Jamaica si-a descoperit in subsolurile sale un adevarat tezaur de materie prima: bauxita.
Acest minereu de culoare roscata, folosit la elaborarea aluminiului, a fost observat pentru prima oara in 1940, iar dupa trei decenii Jamaica devenea unul dintre cei mai mari furnizori de bauxita din lume.
La mai bine de cinci secole dupa descoperirea acestui pamant nou, portalul Big Picture puncteaza totusi cateva din curiozitatile specifice locului, care merita sa fie cunoscute.
1. In secolul XVII, britanicii au atacat insula, cucerind-o de la spanioli, pentru a extinde plantatiile de trestie de zahar. Timp de doua secole, Jamaica a fost al doilea mare furnizor de zahar din lume, dupa Santo Domingo. In 1688, Jamaica devenea prima colonie britanica ce avea un serviciu postal permanent.
2. In ultimele decenii, domnisoarelor din Jamaica li s-a atribuit de trei ori titlul de Miss World.
3. Jamaica detine recordul mondial al numarului de gemeni si tripleti, care se mentine aproape constant an de an. Nu s-a putut da inca o explicatie satisfacatoare pentru acest fenomen.
4. Cel mai vechi club de golf din emisfera vestica a fost infiintat in Jamaica de catre colonistii britanici in anul 1868. Fireste, era un club de elita, localniciii nu stiau ce-i golful.
5. Simbolul insulei Jamaica este pasarea-vraci, un colibri cu coada bifurcata. Aceasta pasare nu se regaseste in nicio alta parte a globului.
6. Cei mai rapizi alergatori de pe planeta, atat barbati cat si femei, se regasesc in Jamaica. Dar atentie, aici este vorba de media alergatorului si nu neaparat performerii inregistrati la intrecerile sportive.
7. Jamaica a fost prima tara tropicala din lume care a participat cu o echipa proprie la Jocurile Olimpice de iarna.
8. Orasul Port Royal din Jamaica a fost candva considerat cel mai desfranat centru urban din lume. Intamplator sau nu, asupra orasului s-a napustit urgia vemii: la 7 iunie 1662, l-a distrus un cutremur urmat de tsunami, ucigand o jumatate din locuitori; reconstructia a fost zadarnicita in 1710 de un incendiu, urmat de uragane, iar in 1807 un nou cutremur a reusit din nou sa puna la pamant aproape toate asezarile omenesti.
9. In 1845, Jamaica era prima tara din zona celor doua Americi unde se construise o cale ferata. Chiar inainte celei realizate ulterior in SUA!
P.S.Sa fie depopularea secretul prosperitatii?!Ar fi o idee......., pentru a prospera si Romania!

Niciun comentariu: