Fiecare are steaua sa!

14 mai 2013

Lumea a "intrat intr-o noua zona de pericol"!


Lumea a "intrat intr-o noua zona de pericol",  concentratia dioxidului de carbon din atmosfera a trecut de pragul simbolic de 400 particule per milion (ppm), a alertat luni Christiana Figueres, responsabil al ONU privind modificarile climatice.
"Cu 400 ppm de CO2 in atmosfera, am depasit un prag istoric si am intrat intr-o noua zona de pericol", a declarat Christiana Figueres intr-un comunicat. "Lumea trebuie sa se trezeasca si sa ia aminte ce inseamna aceasta pentru securitatea oamenilor, binele lor si dezvoltarea economica", a adaugat aceasta, potrivit 7sur7.be.
Statia unde s-au efectuat masuratorile, aflata deasupra vulcanului Mauna Loa din Hawaii (Pacific), a inregistrat joi o concentratie a CO2 de 400,03 ppm, potrivit datelor oferite de Agentia Americana Oceanica si Atmosferica (NOAA). Este vorba de o masurare punctuala si nu de o medie anuala, insa depasirea pargului simbolic de 400 ppm al nivelului de CO2 este semnul ca planeta s-a lansat pe o traiectorie de incalzire climatica ingrijoratoare.
Obiectivul fixat de comunitatea internationala in 2009 a fost de a mentine cresterea temperaturii medii globale in limita a 2 grade Celsius in raport cu nivelurile preindustriale, prag dincolo de care oamenii de stiinta avertizeaza asupra unor fenomene extreme. Ori, cu o medie anuala de 400 ppm de CO2, ce se preconizeaza a fi atinsa, incalzirea climatica asteptata este de cel putin 2,4 grade Cesius, potrivit unui raport recent al expertilor ONU.
Perspective sumbre
Ultima data cand planeta a cunoscut o concentratie a CO2 mai mare de 400 ppm, a fost in urma cu 3-5 milioane de ani, temperatura fiind atunci cu 3 pana la 4 grade Celsius mai mare decat astazi. "Suntem in curs de a crea un climat preistoric in care societatea noastra va trebui sa faca fata unor riscuri enorme, cu potential catastrofic", a avertizat Bob Ward, director la Institutul ce cercetari Grantham, in domeniul schimbarilor climatice si mediului, afiliat London School of Economics and Political Science.
Planuri pentru viitor
Sperantele pentru viitor sunt legate de conferinta ONU asupra climatului, prevazuta a se desfasura in 2015 in Franta. La acea data se urmareste incheierea unui acord constrangator pentru toate tarile, inclusiv pentru cei mai mari poluanti ai lumii - China si SUA, astfel incat acestea sa isi reduca emisiile gazelor cu efect de sera.
P.S. Ma intreb eu...,de ce in viitor,de ce nu se iau masuri pe loc?! Ce se mai asteapta?!Unde vom ajunge in felul acesta?!Avem parte de un viitor sumbru ....,un viitor foarte apropiat..., deja viata pe Teera este in pericol !!

Niciun comentariu: