Fiecare are steaua sa!

6 mai 2013

5 mai 2013,tripla sarbatoare!


Invierea Domnului-Sfintele Pasti !
Hristos a inviat din morti, fiind incepatura (a invierii) celor adormiti (I Cor. 15, 20)
Hristos a inviat !

Ziua Mamei și Ziua Tatălui au fost legiferate ca sărbători în România începand cu anul 2010. Legea cu privire la aceste două sărbători a fost aprobată de Senatul României în luna iunie 2009 la o inițiativă a Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) și a unui grup de parlamentari români, printre care Ludovic Orban, Mircia Giurgiu și Liana Dumitrescu. Pe 29 septembrie 2009, legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților iar astfel începând din mai 2010 a fost sărbătorită oficial pentru prima dată în România. Conform acestei legi Ziua Mamei se va sărbători în prima duminică a lunii mai. Tot cu aceeași ocazie s-a legiferat sărbătorirea Zilei Tatălui în a doua duminică a lunii mai. Rolul acestei inițiative este acela de a sublinia importanța fiecăruia dintre cei doi părinți în viața de familie și în universul copilului.
Ziua mamei este de regulă sărbatorită pe mapamond anual într-a doua duminică a lunii mai. Circa 70 de state ale lumii au așadar o dată comună pentru această sărbătoare. Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveția, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, țările baltice, statele din America de Sud, țările nordice sărbătoresc această zi în a doua duminică a lunii mai.
Până în anul 2009, România era printre puținele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a mamei, a marcat doar Ziua Femeii – 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificații. Astfel, această sărbatoare a femeilor de pretutindeni a ajuns la noi să aibă neoficial și statutul de zi a mamei, în lipsa unei sărbători distincte destinate mamei.
Ziua mamei se va sărbători în România începând din anul 2010 în prima duminică a lunii mai. Sărbătorile în primii cinci ani vor fi în următoarele date calendaristice:
2 mai 2010
1 mai 2011
6 mai 2012
5 mai 2013
4 mai 2014

Cea mai grea meserie..., meseria de  MAMA!

Ziua Mondiala a Risului! Cine a spus ca rasul este cea mai buna terapie a avut dreptate - cred locuitorii orasului Bombay (India).
Aici au fost deschise primele Cluburi de terapie prin ras, la ideea Dr. Madan Kataria, care este si proprietarul acestei afaceri. Cluburile au impanzit, de cativa ani, toata India, la ora actuala fiind inregistrate 400 de astfel de "saloane", cu aproximativ 25 000 de cursanti. Mai mult, cluburile de ras au fost adoptate si de alte tari, precum SUA sau China.
Totul a inceput in 1995, cand savantul a scris un articol intitulat on "Laughter, the Best Medicine" ("Rasul, cel mai bun medicament"), bazata pe studii stiintifice care garantau beneficiile rasului asupra sanatatii mentale si fizice. In loc sa publice articolul, s-a dus intr-un parc si a tinut o prelegere pe respectiva tema, in fata trecatorilor.
A fost un fel de sondaj de opinie privitor la infiintarea unui Club de ras. Cei interesati au fost invitati sa se aseze in cerc si fiecare sa spuna cea mai reusita gluma pe care o stia. Au hotarat sa se intalneasca in acelasi loc, a doua zi, si tot asa, timp de o luna. Toti cei prezenti au remarcat imbunatatirea starii de spirit, a relatiilor cu cei din jur, sporirea capacitatii de concentrare si rezistenta la efort, precum si cresterea increderii in propria persoana. Acesta a fost primul Club de ras.
Ce faci cand se termina glumele?
Dupa o vreme, a aparut insa o problema: glumele se cam terminasera. Era clar ca terapia nu trebuia sa depinda exclusiv de glume (e foarte greu sa spui o gluma buna in fiecare zi din cele 365 ale anului). Elevii au invatat de la maestrul lor sa rada din te-miri-ce, sau chiar fara motiv, antrenandu-i si pe cei din jur.
"Rasul este molipsitor, ca si cascatul", spune Dr. Kataria. "Totul depinde insa de starea interioara, care trebuie cultivata pozitiv". Medicul recomanda pacientilor sa "traiasca pozitiv" si sa aiba aceeasi atitudine fata de cei cu care intra in contact: sa faca multe complimente, sa ierte greselile celorlalti etc. Medicul mai spune ca orele cele mai bune pentru ras sunt cuprinse in intervalul 6 dimineata si 7 seara.
Cursantii nu practica rasul terapeutic in spatii inchise, ci in aer liber, in parcuri, gradini sau intersectii, pentru a atrage si alti adepti ai originalului mod de tratament. Intrunirile au loc de obicei dimineata, cand se aduna 25-30 de membri ai clubului. Cu anumite variatiuni, rutina este aceeasi: se incepe cu o serie de exercitii de respiratie, dupa care toti incep la unison sa ... rada. Fiecare rade in felul lui, asa ca, dupa cateva minute, rasul fortat se transforma intr-unul natural. Toata lumea paraseste sesiunea relaxat si revitalizat.
Dr. Madan Kataria a organizat, la 11 ianuarie 1988, prima Zi Mondiala a Rasului, in cadrul careia 10 000 de membri ai cluburilor pe care le patroneaza au ras timp de cateva minute si au aratat lumii intregi ca isi 'iau rasul in serios'.
Initiativa a avut succes rasunator si obiceiul de a se marca aceasta zi s-a extins in intreaga lume. Intrucat in ianuarie este frig afara, s-a hotarat ca Ziua Mondiala a Rasului sa fie sarbatorita in prima duminica din luna mai.


 Niciun comentariu: