Fiecare are steaua sa!

22 martie 2013

Turnul Eiffel...!


Turnul Eiffel, copiat in fel si chip (Galerie foto)

Turnul Eiffel a fost inaugurat la Paris la data de 31 martie 1889.
Simbolul orasului Paris, Turnul Eiffel, va implinit in curind 124 ani. In ciuda venerabilei sale varste este vizitat anual de circa sase milioane de turisti.
Gandit de inginerul Gustave Eiffel, insa realizat de arhitectul Stephen Sauvestre, constructia masoara 324 de metri inaltime (variind cu 15 cm in functie de temperatura) si are o greutate de 7.300 de tone. Impreuna cu fundatia, se ajunge la greutatea de 10.000 de tone.
A fost ridicat in doi ani si nu multi stiu ca s-au folosit aproape 20.000 de module de otel pe care scria "Made in Resita - Romania", dar si otel de la Govasdia, localitatea Ghelar, din Hunedoara. De atunci a devenit, spre surpriza multora, cel mai vizitat loc din lume.
Timpul a trecut si in multe locuri din lume se afla copii ale acestuia,dupa cum ar fi:

Turnul Blackpool, Anglia
Turnul Eiffel a fost sursa de inspiratie pentru realizarea acestei constructii din Blackpool, Anglia. Dupa ce a vizitat Marea Expozitie de la Paris din 1889, primarul orasului britanic a dat dispozitie pentru realizarea turnului, care are un design similar cu cel din Franta.Turnul din Blackpool a fost terminat in 1894. Diferentele dintre cele doua constructii constau in fapul ca Turnul Blackpool are aproximativ jumatate din inaltimea Turnului Eiffel, iar la baza lui se afla o serie de cladiri care gazduiesc Tower Circus.

Turnul Tokio, Japonia

Turnul Tokio, un turn de observatie si comunicatie, are o inaltime de 332,5 metri si este singura copie a Turnului Eiffel aflata in Tokio. Constructia include o serie de grilaje, similare turnului din Franta.
Pentru a respecta reglementarile de siguranta in spatiul aerian, turnul a fost vopsit in portocaliu si alb. A fost ridicat in 1958, iar sursele de venit din acest obiectiv sunt reprezentate de concesionarea antenei si turism.

Window of the World, China
Turnul din China are o inaltime de 108 metri, iar piramidele si Taj Mahalul aflate in apropierea sa fac parte din elementele care contribuie la farmecul acestui parc.

Tower of the Reformer, Guatemala

Forma de baza a acestei structuri aminteste de Turnul Eiffel. Initial, in varful sau se afla un clopot, insa in 1986 acesta a fost inlocuit cu un far.


Parque Europa, Spania
Aceasta replica are o inaltime de 30 de metri, ceea ce reprezinta o zecime din inaltimea constructiei originale.
Paris Las Vegas, Nevada
Paris Las Vegas este un complex aflat in Las Vegas Strip, Paradise, Nevada. In afara de replica Turnului Eiffel, Paris Las Vegas mai include o copie a Arcului de Triumf, o replica a obiectivului La Fontaine des Mers si un teatru cu 1.200 de locuri, numit Le Theatre des Arts.


P.S.Nu se stie inca citi dintre romani au vizitat acest enorm edificiu,dar nici citi romani au lucrat la cele aproape 20.000 de module care fac parte din Turnul Eiffel!Poate ca vreodata istoria va consemna si aceste lucruri in opinia multora "minore". 

Niciun comentariu: