Fiecare are steaua sa!

21 martie 2013

Sunt cetatean roman si nu am drepturi ...!

Sunt cetatean roman si nu am drepturi (Opinii)

Altfel decat spune celebra si plictisitoarea reclama promovata cu bani europeni, in Romania cetatenii nu prea au drepturi. Ba chiar, daca au "sansa" de a locui intr-o zona cu minoritati sensibile, risca sa sufere repercusiuni serioase daca indraznesc sa isi afirme identitatea nationala.
In data de 15 martie, la liceul "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, trei elevi au avut "neobrazarea" de a se prezenta la cursuri purtand bentite tricolore pe cap. Iar cum cele trei culori afisate de acei adevarati instigatori nu erau rosu, alb si verde, lucrurile au degenerat.
Asa cum singura a marturisit ulterior, Sabina Elena, eleva in clasa a noua, a fost avertizata de diriginta, cadru didactic platit de contribuabilii romani pentru a modela noile generatii, sa nu mai poarte bentita tricolora pentru ca, atentie, "se discuta in cancelarie". Asadar, dintre toate problemele liceului din Covasna, corpul profesoral a ales sa dezbata alegerea celor trei elevi de a purta bentite cu tricolorul romanesc.
Faptele nu se opresc aici pentru ca fata a ales sa poarte mai departe acea bentita. Si a purtat-o pana miercuri, cand aceeasi profesoara vigilenta i-a smuls-o pur si simplu. In limbaj juridic asta s-ar traduce prin talharie sau macar furt calificat, cadrul didactic insusindu-si cu buna stiinta un bun care nu ii apartinea.
Explicatia dirigintei este halucinanta, ea explicand, cand a fost intrebata, ca a luat bentita pentru ca avea nevoie sa-si stranga parul.
Dar povestea continua pentru ca eleva instigatoare a fost chemata in cancelarie si supusa unui adevarat interogatoriu, unul care probabil ar provoca opinii admirative si din partea politistilor experimentati. Ba chiar profesorii au luat decizia de a lua in discutie acest "caz", fata riscand sa se aleaga cu nota scazuta la "Purtare".
In fine, directoarea liceului a intervenit la un post TV explicand ca nu este nicio problema ca eleva a purtat bentita tricolora (atunci de ce aceasta bentita i-a fost furata? de ce fata a fost chemata in cancelarie pentru intrebari fix pe acest subiect?) si ca, mai mult, ceilalti elevi de nationalitate maghiara au venit si ei la scoala cu steaguri ale Ungariei si ca s-au injurat cu colegii lor romani. Asta sub ochii ei vigilenti, ca sa nu fie probleme!
Ei bine, intr-o tara normala, aceste doua profesoare ar fi zburat din functii imediat, fara prea multe discutii si abia apoi Ministerul Educatiei ar fi demarat o ancheta pentru a stabili ce se intampla in acel liceu din Covasna.
In Romania, insa, nici dupa ce un elev face publice asemenea acte incredibile nu se ia nicio masura. Premierul este mult prea ocupat sa ceara scuze Ungariei pentru gestul unui teribilist, care a incendiat drapelul maghiar pe stadion, de la Ministerul Educatiei nu exista nicio reactie, iar Inspectoratul Scolar Judetean demareaza ancheta dupa ce este sesizat de, culmea, elevii de nationalitate maghiara.
Asa cum era de asteptat si, intr-un fel, normal, povestea elevei a provocat un val de simpatie in randul publicului, gestul ei fiind aplaudat la scena deschisa. Totusi, la nivel oficial reactiile lipsesc. E drept ca nu poti iesi in fata cu declaratii, mai ales dintr-o pozitie de conducere, fara a sti ce s-a intamplat. Insa, dincolo de povestea cu bentita, avem doua profesoare, una dintre ele sefa a institutiei de invatamant, care au iesit cu reactii publice si deloc conforme cu aceasta calitate de cadru didactic.
Impotriva acestor doua profesoare se puteau si se impuneaun chiar masuri imediate, provizorii, urmand ca ele sa fie definitive dupa finalizarea anchetei.
Dar cum ele nu au fost luate nu avem decat sa traim cu impresia ca, in Romania, este perfect normal ca elevii de nationalitate romana sa se injure cu cei de nationalitate maghiara in curtea liceului si, de asemenea, este la fel de normal ca o profesoara sa intre in clasa si sa fure pur si simplu un bun al copiilor pe care trebuie sa-i educe.
Asadar, vai de noi, cetatenii romani, caci nu prea avem drepturi!Comentariile va apartin.
Sursa:presa online


Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM)

3 comentarii:

Blogul lui Jeny spunea...

Offf Doamne!!! Numai la noi in tara se poate intampla asa ceva. Eu cunosc un pic situatia, cand in Tg -Muires ma injurau ca nu le raspund in ungureste sa-mi fie rusine ca nu stiu limba! Reactii oficiale??/ de la cine Doamne! Nu exista de 20 de ani asa ceva. Iar rascoala din Tg-Mures atunci dupa revolutie a fost musamalizata si minimalizata. Cum traim in Romania si asta ne ocupa TOT TIMPUL nu avem timp de reactii . Eu am scris pe fb comentariu la pb si ..a fost sters. Deci ...da ! comentariile ne apartin , dar sa nu le auda sau vada nimeni.
Macar pe bloguri sa scriem ce gandim.
Traiasca Romania dodoloata!!!

MEG55 spunea...

Poetul nepereche spunea„Vai de biet român săracul, / Îndărăt tot dă ca racul, / Nici îi merge, nici se-ndeamnă, / Nici îi este toamna toamnă, / Nici e vară vara lui/ Şi-i străin în ţara lui”Trecut-au anii si romanii sunt la fel de prigoniti in tara lor!Oare ...,pina cind?!

Mirela spunea...

Aceaste probleme ,erau si pe vremea ,odiosului ,daca mergeai in Miercurea Ciuc ,Tg. Mures ,etc...se vorbea unguyreste ,in magazine si instituti publice,se uitau ca le felul 10 daca vorbeai romaneste,vad ca dupa atatia ani ,aceste probleme sau agravat,politicieni si ministri sunt ocupati cu diminuarea salariilor ,scumpirea utilitatilo,cresterea lor salariala ,nu se pot ocupa de asa lucruri marunte,spun doar atat:Unde esti tu Tepes doamne!