Fiecare are steaua sa!

8 martie 2013

Mucenicii

la arat cu plugul

Obiceiurile de mucenici al scoaterii plugului la arat sunt destul de populare in regiunea Moldovei.
Mucenicii sunt serbati de catre ortodocsi in ziua de 9 martie a fiecarui an. In aceasta zi fiecare roman prepara 40 de mucenici, barbatii completandu-i cu 40 de pahare de tuica.
Obiceiurile de mucenici din Moldova spun ca in aceasta zi fiecare gospodar trebuia sa scoata plugul la arat pentru a marca inceputul anului agricol romanesc.
Obiceul de mucenici al scoaterii plugului consta in aducerea acestuia in fata casei. Gospodina ii intampina pe plugari cu merinde, stropind in acelasi timp plugul cu apa sfintita si busuioc. La ceremonial femeia avea datoria de a tamaia plugul in asa fel incat duhurile rele sa fuga din preajma gospodariei.
Obiceiul de mucenici al scoaterii plugului la arat era completat din asezarea unui ou in fata plugului. In cazul in care plugul nu spargea oul, atunci gospodarilor le mergea bine in acea zi si in intreg sezonul de plugarit.

MUCENICII MOLDOVENESTI

mucenici
Mucenicii moldovenesti sunt o reteta delicioasa care se prepara in data de 9 martie a fiecarui an.
Mucenicii moldovenesti necesita putina migala din partea gospodinelor, insa gustul acestora compenseaza orice sacrificiu.
Ingrediente:Aluat: 600 gr faina;10 gr drojdie uscata;4 oua (la temperatura camerei!);■150 gr zahar;
■125 gr unt topit;■250 ml lapte;
Sirop:■1,5 l apa;■600 gr zahar;coaja de la o portocala;■esenta de rom;■miere;■miez de nuca – 150 g
Mod de preparare:
Se pune untul la topit la baie de aburi. Separat se bat ouale si se pune laptele la incalzit. Se pun intr-un vas mai mare, impreuna cu faina si drojdia si se trece la framantat bine, bine.
Se formeaza opturile din coca si se pun in tavi tapetate cu faina si putin ulei pentru a nu se lipi.
Dupa ce se aseaza in tavi se ung cu zahar dizolvat in apa si se baga la cuptor.
In timp ce se coc se pregateste siropul, amestecand apa cu zaharul ca sa nu se lipeasca. La sfarsit se adauga romul si coaja de portocale.Mucenicii se scot din cuptor, lasandu-i putin sa se raceasca si apoi se dau prin sirop. La sfarsit se ung cu miere, presarandu-se deasupra lor nuca macinata.Pofa buna!







2 comentarii:

Ryanna spunea...

înainte de mucenici este ziua noastră..chiar dacă ar trebui să fie în fiecare zi..de aceea îţi doresc să ai parte de o zi minunată plină de pace şi lumină sufletească.
la mulţi ani!

MEG55 spunea...

Multumesc!