Fiecare are steaua sa!

20 martie 2013

20 martie, Ziua internaţională a Fericirii!!!Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat data de 20 martie Ziua internaţională a Fericirii.
Decizia a fost luată la propunerea statului Bhutan şi a fost aprobată, prin consens, de toţi cei 193 de membri ai ONU.
Potrivit rezoluţiei Adunării Generale a ONU, căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane, iar fiecare ţară trebuie să organizeze în această zi activităţi educative.
Sărbătoarea coincide cu Ziua Francofoniei sărbătorită anual pe 20 martie prin diverse manifestări de promovare a limbii franceze.
Franceza este una dintre limbile oficiale folosite de cele mai importante organizaţii internaţionale precum Organizaţia Naţiunilor Unite, Consiliul Europei, Uniunea Europeană, Interpol, Comitetul Olimpic Internaţional sau Crucea Roşie. Este a doua limba străină predată în şcoli, după limba engleză şi se vorbeşte în mod oficial în 32 de ţări de pe 5 continente.
ONU a proclamat data de 20 martie drept Ziua Internaţională a Fericirii. Decizia a fost luată la 12 iulie 2012, la propunerea statului Bhutan, fiind aprobată în umanimitate de cei 193 de membri ai ONU.
„În prima Zi Internaţională a Fericirii, haideţi să consolidăm angajamentul pentru dezvoltarea umană durabilă şi să reînnoim legământul nostru de a-i ajuta pe ceilalţi. Când contribuim la binele comun, ne îmbogăţim pe noi înşine. Compasiunea aduce fericire şi ne ajută să construim viitorul pe care ni-l dorim”, este mesajul transmis de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, potrivit un.org.
Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane şi fiecare stat trebuie să organizeze în această zi activităţi educative, se arată în rezoluţia Adunării Generale ONU.
Care sunt ingredientele pentru fericire?
De-a lungul timpului, cercetătorii au încercat de mai multe ori să răspundă la această întrebare, iar acum un nou studiu bazat pe un sondaj la nivel global privind bunăstarea dezvăluie reţeta secretă a fericirii, informează publicaţia The Atlantic.
Noul studiu contestă teoria psihologului Abraham Maslow care a elaborat în 1954 Piramida Nevoilor. Maslow consideră că ingredintele fericirii sunt cinci: nevoi fizice, siguranţa, dragostea, respectul şi auto-actualizarea. Nevoile pământeşti, cum ar fi mâncarea şi siguranţa sunt considerate esenţiale deoarece acţionează ca bază pentru dorinţele mai înalte, cum ar fi dragostea, respectul şi auto-actualizarea (împlinirea personală).
Un sondaj la nivel global
Deşi Piramida lui Maslow a devenit foarte populară, majoritatea cercetătorilor au ignorat această teorie. „Oamenii de ştiinţă consideră că nevoile din Piramida lui Maslow sunt universale, iar ideea de auto-actualizare este neclară", spune Ed Diener, autorul cărţii „Fericirea: Deblocarea Misterelor Bunăstării Psihologice". În schimb, specialiştii consideră că totul se învaţă prin socializare.
Diener, psiholog şi om de ştiinţă, a contribuit la realizarea sondajul Gallup privind bunăstarea. Sondajul a fost efectuat în perioada 2005 - 2010 la nivel global pe 60.865 de participanţi din 123 ţări. Respondenţii au răspuns la întrebări legate de cele şase nevoi din modelul lui Maslow: nevoi de bază (hrană, adăpost); de siguranţă; nevoi sociale (iubire, sprijin), respect, împlinire şi independenţă. Ei au evaluat, de asemenea, bunăstarea lor în funcţie de trei criterii distincte: evaluarea propriei vieţi (opinia unei persoane despre vieţa ei ca un întreg), sentimentele pozitive (micile bucurii din viaţa de zi cu zi a unei persoane), şi negative (experienţele de zi cu zi de durere, furie, sau stres). În cele din urmă, Diener a analizat datele sondajului împreună cu colegul său, profesorul de psihologie Louis Tay, şi au publicat studiul în actuala ediţie a Jurnalului de Personalitate şi Psihologie Socială.Rezultatele au fost mixte. Maslow pe bună dreptate, a observat că există nevoile umane care se aplică indiferent de cultură, dar ordinea nevoilor nu este cea corectă.
„Deşi oamenii se concentrează asupra nevoilor fizice atunci când nu le au, ei nu trebuie să şi le îndeplinească pentru a obţine alte beneficii. Chiar si atunci cand ne este foame, de exemplu, putem fi fericiţi cu prietenii noştri. Sunt ca nişte vitamine. Avem nevoie de toate", explică Diener.
Metoda de investigare pe care cercetătorii au folosit-o în cadrul studiului a demonstrat că nevoile legate de satisfacţia zilnică sunt cele interpersonale precum dragostea şi respectul. Necazurile noastre, dimpotrivă, au legătură cu lipsa de respect, lipsa de libertate şi lipsa de hrană. Nevoile de bază devin indicatori semnificativi pentru bunăstare doar atunci când ne uităm înapoi la calitatea vieţii noastre până în prezent.
Astfel, studiul lui Diener şi Tay demonstrează că venitul are un impact redus asupra fericirii de zi cu zi şi influenţează bunăstarea numai în măsura în care asigură nevoile de bază. „Guvernele ar trebui să ia în serios aceste descoperiri şi să schimbe politicile publice pentru bunăstarea cetăţenilor lor. Produsul intern brut nu ar trebui să fie singurul indicator privind bunăstarea unei naţiuni. Diferenţa alarmantă între calitatea vieţii şi a PIB-ului justifică această concluzie", spune Martin Seligman, profesor de psihologie la Universitatea din Pennsylvania.
Fericirea, pe agenda guvernului
Poate că guvernele ar trebui să ia exemplul Bhutan, o naţiune care nu are un PIB mare, dar ai cărei locuitorii sunt foarte fericiţi. Revoltele recente din Londra, unde aparent legăturile sociale s-au uzat, ilustrează pericolele unei comunităţi nefericite. „Astfel de acte anti-sociale ar trebui să determine liderii mondiali să adopte rezoluţia ONU privind transformarea fericirii într-o prioritate în dezvoltarea globală şi să ia în considerare studiu lui Diener. Acest studiu subliniază importanţa relaţiilor umane şi a ajutorului social în toate societăţile, aspect care a fost ignorat în ultimii ani", spune John Helliwell, economist la Universitatea British Columbia.
Pentru Diener, implicaţiile studiului pentru politici publice sunt clare. Din moment ce fiecare din nevoile lui Maslow sunt corelate cu anumite componente ale fericirii, spune el, „toate nevoile sunt importante tot timpul. Liderii noştri trebuie să se gândească la nevoile sociale încă de la început, în caz contrar ei nu vor avea nici un motiv să răspundă la aceste nevoi până când toţi membrii comunităţii nu vor avea adăpost şi hrană, nevoi fiziologice", explică omul de ştiinţă.
Aşadar, Diener şi Tay au revizuit teoria lui Maslow pentru a găsi un echilibru între căutarea fericirii ca scop final şi îndeplinirea obiectivelor, atât personale cât şi sociale pentru a ajunge acolo. „Maslow avea dreptate că există nevoi universale ale omului, dincolo de nevoile fiziologice pe care toată lumea recunoaşte. Aceasta dovedeşte ca oamenii sunt în mod inerent fiinţe sociale. Omul este un animal social", a declarat Diener.Cele 12 secrete ale fericirii
Ce anume este fericirea si ce ii poate da nastere? In general, fericirea este starea de a fi multumit/a, insa persoane diferite pot avea propriile lor idei asupra a ce este fericirea. Multi cred ca fericirea este sa ai o multime de bani, putere si faima. Dar pot toate aceste lucruri faca oamenii cu adevarat fericiti? Se pare ca nu, daca ne gandim la cate vedete sau persoane publice se imbolnavesc, devin dependente de substante halucinogene sau se sinucid...
De fapt, fericirea este mai mult decat ceea ce majoritatea oamenilor crede ca este. Fericirea poate parea de neconceput, un concept evaziv, urmarit de multi, dar la care putini ajung.  Cum sa ramanem fericitI, sau cel putin calmI? Cum sa gestionam mentinerea tuturor acelor lucruri pe care le apreciem?
1. Accepta ceea ce esti si fii realist/a in telurile tale
Cercetarea arata ca oamenii fericiti au un nivel de asteptari si dorinte realiste - ceea ce isi doresc ei, pot obtine relativ usor, pe cand oamenii care isi cultiva starea de nefericire nu par niciodata sa obtina ceea ce isi doresc, pentru ca sperantele lor sunt nerealiste. Oamenii fericiti sunt, de asemenea, constienti de modurile in care pot evita frustrarile, dar si de modurile care ii ajuta sa isi faca singuri viata mai placuta.
2. Fa-ti munca cu placere
Oamenii fericiti fac ceea ce le place si le place ceea ce fac, si nu pentru bani sau pentru glorie. Nu e o treaba generatoare de fericire sa detii un loc de munca pe care nu il suporti, inconjurat/a de colegi care nu iti plac, doar pentru ca salariul este bun. Oamenii uita ca fericirea este permisa la locul de munca! Tot mai multi barbati si tot mai multe si femei isi investesc cei mai buni ani din viata incearcand sa castige cat mai multi bani si isi sacrifica sanatatea, familia si relatiile in acest proces. Mai tarziu, aceeasi oameni cheltuiesc banii castigati incercand sa isi recupereze sanatatea, dar si familia si prietenii instrainati. Iar spre sfarsitul vietii inteleg ca de fapt sunt niste mari nefericiti si ca nu au trait deloc!
3. Traieste pentru ziua de astazi
Nu ramane blocat/a in trecut, in lucruri care nu ti-au reusit sau cumva au mers prost. De asemenea, nu visa un viitor nerealist, care nu poate exista si inceteaza sa iti faci griji pentru ceea ce nu s-a intamplat inca. Oamenii care sunt fericiti traiesc in prezent si au o gandire pozitiva. Nu te ajuta cu nimic sa iti contempli nefericirea sau sa iti  inchipui catastrofe. Dimportiva!
4. Voteaza pentru fericirea ta
Nu iti fie frica sa iti re-evaluezi obiectivele. Viata ta...., este viata ta , este o poveste pe care o poti edita si de a  o examina in timp ce  traiesti. Aceasta abordare flexibila necesita o gandire pozitiva si o minte deschisa, pentru ca trebuie sa alegi in mod activ sa fii fericit/a.
5. Fa-ti prieteni si iubeste-ti familia
Suntem fericiti cand suntem inconjurati de persoanele pe care le iubim: prietenii sau iubitii/iubitele noastre, soti/sotii, copii, parinti, prieteni... Tine minte ca, asa cum alti oameni te pot face fericit/a, tu esti „alti oameni” pentru persoanele care te iubesc si pretuiesc, oamenii care sunt importanti pentru tine si pentru care tu esti important/a. Sondajele de opinie arata ca oamenii care au relatii stabile sunt mai fericiti decat persoanele singure.
6. Fii activ/a
Daca vrei sa fii fericit/a, sa dezvolti o personalitate sociabila, accepta invitatiile in oras, alatura-te clubului de mers pe jos, unui grup de carte sau unui club de dans. Construieste-ti o viata sociala bogata nu ca o responsabilitate, ci pentru ca este plina de satisfactii, semnificatii si de distractii. Oamenii activi si ocupati sociali sunt cei mai sanatosi si mai fericiti membri ai societatii.
7. Scapa de invidie
Ambitia este sanatoasa si ii face pe oameni fericiti, dar invidia ii face profund nefericiti. Cu toate acestea, comparatiile cu alte persoane pot distruge beneficiile ambitiilor personale pe care le avem, comparatiile fiind utile numai daca invatam ceva de la ele si de la „subiectele” lor. Concentreaza-te pe obiectivele si pe visele tale, nu pe realizarile altora, astfel incat te poti bucura de ceea ce ai si vei fi dobandit tu.
8. Fii tu insati
Nu iti mai fa griji despre ceea ce cred altii despre tine, ci doar fii tu insati. Oamenii fericiti sunt spontani, naturali si reali; ei spun ceea ce gandesc si simt, si nu sunt preocupati de ceea ce cred altii despre ei. Fiind tu insati te va face sa te simti liber/a si plin/a de viata.
9. Stop ingrijorarilor
Nu te lua prea in serios si relaxeaza-te putin. Oameni fericiti nu isi fac incontinuu griji si este recunoscut faptul ca nu mai putin de 90 la suta dintre griji nu se materializeaza niciodata.
10. Fii organizat/a
Oamenii fericiti au bun program de gestionare a timpului, ei planifica si organizeaza tot. Poti obtine tot ceea ce vrei sau iti doresti, daca stii ce inseamna aceste lucuri in primul rand. Deci, in timp ce acei prieteni dezordonati pe care ii ai ar putea parea fericiti, afla ca ei de fapt sunt doar in deriva.
11. Gandeste pozitiv
Emotiile si sentimentele negative produc stres psihologic i disconfort fizic, ba chiar boli. Dar, motto-ul oamenilor fericiti este: „Fii optimist/a, scapa de gandurile negre, sau gandurile negre te vor face sa nu mai fii” . Deci, lucreaza la dezvoltarea gandirii optimiste; oameni fericiti vad mereu partea buna a lucrurilor. Oamenii de succes stiu sa se concentreze pe atingerea scopurilor lor, nu se pierd in ganduri negativiste. Fii optimist/a! Optimismul este mecanismul natural de auto-aparare impotriva depresiei al mintii umane, foloseste-te la maxim de el!
12. Apreciaza fericirea
Fericirea poate fi invatata, dar gasirea unui sens si unui scop in viata este ceea ce duce la ea si nu invers. Cei mai fericiti oameni apreiciaza fericirea si isi dau seama ca a fi fericit adauga ani in viata lor, si viata anilor lor.

Sursa: Cele 12 secrete ale fericirii

Fericirea se afla in palmele tale!
Zimbiti mai des,fiindca zimbetul e gratis.....,fericirea este in noi!

Niciun comentariu: