Fiecare are steaua sa!

1 februarie 2013

Ursul meteorolog !Denumirea de Faurar vine de la Faur, adica timpul cand se ascuteau uneltele pentru inceputul sezonului agrar. Pentru ca are 28 sau 29 de zile, Faurar este considerat fratele cel mic al lunilor anului.
Sfantul Trifon (1 februarue) (Trif Nebunul): sfant care apara viile si livezile de omizi, lacuste, viermi, gandaci. Pentru a proteja holdele de insecte, era sarbatorit prin diferite interdictii la munca. Oamenii se duc dimineata la biserica ca sa ia aghiazma facuta anume, cu care stropesc viile, livezile, gradinile.Numele de Trif Nebunul, dupa istorisirile populare, i se trage din faptul ca a speriat-o pe Maica Domnului atunci cand aceasta se ducea la biserica dupa 40 de zile de la Nasterea lui Iisus Hristos.La 40 zile dupa Craciun, la 2 februarie, cand biserica ortodoxa sarbatoreste Intampinarea Domnului, spiritualitatea populara pastreaza sarbatoarea numita Stretenie sau Ziua Ursului. Se considera ca in aceasta zi anotimpul rece se confrunta cu cel cald, sarbatoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.Oamenii puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului paradoxal al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a castiga bunavointa animalului salbatic, ei asezau pe potecile pe unde obisnuia sa treaca acesta, bucati de carne sau vase cu miere de albine.Se considera ca puterea acestui animal era transferata asupra oamenilor, in special asupra copiilor, daca acestia se ungeau, in ziua de 2 aprilie, cu grasime de urs.Bolnavii de "sperietoare" erau tratati in aceasta zi prin afumare cu par smuls dintr-o blana de urs.
Se credea ca, daca in aceasta zi este soare, ursul iese din barlog si, vazandu-si umbra, se sperie si se retrage, prevestind, astfel, prelungirea iernii cu inca 6 saptamani. Dimpotriva, daca in ziua de Stretenie cerul este innorat, ursul nu-si poate vedea umbra si ramane afara, prevestind slabirea frigului si apropierea primaverii.Luna lui Faur, fiul cel mai mic şi neastâmpărat al Anului, debutează, în calendarul popular, sub auspiciile ursului meteorolog. Ziua Ursului este ţinută de majoritatea popoarelor europene la aceeaşi dată: 2 februarie. Ursul a avut un rol calendaristic deosebit la populaţiile nordice, care l-au asimilat cu Luna. Schimbarea anotimpurilor indicată de urs prin dispariţie iarna şi apariţie bruscă primăvara a reprezentat probabil motivul pentru care acesta se numără printre animalele – oracol, de prevedere şi orientare în timp. La latitudinea geografică a României, ursul este un animal specific zonelor carpatice, cu păduri întinse şi neumblate sau mai puţin umblate de om. Are nevoie de linişte, de stânci şi arbori dărâmaţi pentru a-şi construi bârlogul, de desişuri pentru adăpost pe timpul zilei şi o sursă de apă în apropiere. De multe ori, Ursului îi este atribuit caracter divin sau este asemuit cu omul: „Ursul îşi face căsuţă ca omul şi îşi aduce de toate; numai că nu are foc. În ziua aceea a lui, iarna, de Stretenie, iese din casă şi de vede că-i frig, ger tare, vine înapoi şi îşi sfarmă casa şi începe a umbla aşa prin pădure; dar de-i cald în ziua aceea, se bagă în colibă şi şede, că are să fie frig, are să fie primăvară geroasă.” Într-o legendă biografică, se spune că se trage dintr-un om care era morar sau cioban într-un sat. Pe lângă acest caracter divin al să ţinem cont şi de faptul că reprezentarea unor zeiţe ca ursoaice este foarte veche. Numele capitalei Berna din Elveţia vine de la acest cult al zeiţei ursoaice, preluat apoi de germani (Bär = urs). Astfel de reprezentări se găsesc şi în tradiţiile celtice, dar şi în cele româneşti. Moţii din Munţii Apuseni cred că dacă „la naşterea copilului moţului acestuia i se dă o linguriţă cu unsoare de urs, acesta va putea rezista influenţei ursitoarelor care veghează la căpătâiul lui şi îi ţes viitorul.”

Caracterul divin şi mai ales divinatoriu al ursului se observă cel mai bine de ziua lui. „În Ziua Ursului, deşteptându-se din somnul său de peste iarnă, iese din vizuina sa între nouă şi zece ore înainte de amiază şi prinde a juca jur împrejur, ca într-o arie, prin neaua dinaintea vizuinii sale şi a se desfăta. Şi dacă în această zi, după cum cred şi spun românii din Banat, e senin şi soare şi ursul îşi vede umbra, atunci se bagă iarăşi în peşteră şi mai doarme într-însa încă şase săptămâni, prevestind prin aceasta cum că atâtea săptămâni are să mai ţie iarna şi că în acest răstimp va fi tot aşa de mare ger ca şi mai-nainte; iar dacă afară e înnourat şi din cauza aceasta nu-şi vede umbra, atunci nu se vâră mai mult în vizuină, ci rămâne afară prevestind prin aceasta că iarna va înceta, gerul se va frânge şi se va întrerupe, că va fi timp frumos şi călduros, mai pe scurt că se va desprimăvăra.” Această credinţă o găsim la mai multe popoare şi trebuie pusă în relaţie cu multe alte credinţe după care animalele pot prevesti schimbarea vremii. Credinţa se întâlneşte la multe popoare din Europa: ruşi, ruteni, cehi, francezi, italieni, spanioli. Cehii spun: „Dacă la Stretenie e cald, ursul îşi drege vizuina; dacă-i ger, o dărâmă.” Francezii cred că „în ziua Chandeleur ursul iese şi se uită la cer şi dacă-i vreme frumoasă, se întoarce în vizuină; iarna va mai dura 40 de zile, dacă nu plouă sau ninge în acea zi.” Sicilienii cred că „în ziua de Candelora ursul se scutură şi, dacă vremea e frumoasă, atunci vai de pâmânt!”

4 comentarii:

Anonim spunea...

Fantastic goods from you, man. I have understand
your stuff previous to and you are just too excellent.
I actually like what you've acquired here, certainly like what you're saying and the way in which you say it.
You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart.
I cant wait to read much more from you. This is actually a terrific site.
Here is my web page - my wordpress theme studio

Anonim spunea...

I go to see each day some blogs and information sites to
read content, but this webpage offers quality based posts.
Feel free to surf my site ... Static Cling

Anonim spunea...

Hello! This is my first visit to your blog! We are a
collection of volunteers and starting a new project in
a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on.
You have done a wonderful job!
Also visit my weblog ... how to get rid of static cling

Anonim spunea...

Hi there! Someone in my Facebook group shared this site with us so
I came to check it out. I'm definitely loving the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers!
Wonderful blog and superb design.
My weblog :: Biotin for Hair Growth Reviews