Fiecare are steaua sa!

15 februarie 2013

Si meteoritii ne ameninta!


In intreaga presa a lumii, a facut senzatie vineri dimineata stirea ca, deasupra zonei limitrofe muntilor Urali din Rusia, si-a facut prezenta un fenomen meteoric. Facand explozie cand a ajuns in atmosfera terestra, meteoritul s-a spart in bucati. Din fericire, bucatile au ajuns in zone putin locuite, principalele pagube limitandu-se la spargerea de geamuri, ale caror cioburi au ranit cateva zeci de persoane, scrie Pravda.
Ziarul relateaza ca populatia fiind luata prin surprindere, s-a produs o oarecare panica, iar martorii au fost nevoiti sa-si improvizeze explicatii, dupa priceperea lor.
La varianta meteorica s-au gandit cei mai putini, desi dincolo de muntii Urali, in uriasa Siberie, a avut loc in 1908 caderea celui mai impresionant meteorit cunoscut in istorie.
Populatia a crezut ca asista la un cutremur. Poate nu intamplator, numerosi locuitori s-au temut de explozia unui avion militar, altii si-au inchipuit ca este vorba de prabusirea unei nave cosmice sau chiar de o explozie nucleara. O ploaie de meteoriti a provocat panica si 250 de raniti in Rusia .
Marea sansa sta in faptul ca bucatile de meteorit, care au fost observate din unele centre urbane importante, cum este Ekaterinenburg, au trecut razant peste orasul Satka din regiunea Celiabonsk si au cazut fragmentat la periferia acestuia sau pe suprafete nelocuite din apropiere.
Presa rusa a fost pe faza, nelipsind imaginile foto si video - relateaza Big Picture, care reproduce cateva din acestea.


De pe sol, meteoritul nu se observa decat ca o imensa dara de fum.
N-a lipsit mult pentru ca "dara de fum" sa fi atins constructiile din Satka, producand o tragedie.


Asa arata localitatea care a fost la un pas de a fi lovita din cer.
Fenomenul a fost observat din mai multe centre urbane aglomerate ale regiunii Sverdlovsk.


Un comentariu:

Vasile Dumitru spunea...

Am vazut la "stiri"...
E atat de firava existenta... "Sfarsitul" in varianta mayasa nu m-a ingandurat deloc, mult mai mult am fost temator in preajma anului 2000, pentru ca toata copilaria am auzit de acest prag de netrecut! Cea mai reala teama am simtit-o la eclipsa din anii 90 (uite ca nu mai stiu data exacta!), atunci mi se infiora pielea, ma simteam ca un animal care reactiona instinctiv...
Week-end placut! Am aderat total la cuvintele tale, "ma bucur de fiecare zi"!