Fiecare are steaua sa!

24 ianuarie 2013

Simbol al iernii,secretele Omului de zapada !
Simbol al iernii si, deopotriva, al copilariei, omul de zapada ne aduce in memorie imaginea unor locuri si persoane dragi, a jocurilor presarate de chiote si, inainte de toate, acea stare de bucurie inocenta, nediluata in grijile si framantarile vietii de adult.
Daca pentru noi, “cei mari”, construirea unui om de zapada nu mai poate reprezenta o “provocare” atat de ispititoare, ar fi interesant sa aflam - in schimb - unele “secrete” ale acestui personaj efemer si, in acelasi timp, nemuritor.
1) Primele mentiuni cu privire la oamenii de zapada dateaza din secolul al XV-lea si apartin unei biografii a lui Michelangelo.
2) In secolul XIX oamenii de zapada incep a fi ilustrati in carti pentru copii.
3) La debutul secolului XX, carisma “personajului” creste rapid multumita aparitiei imaginii sale pe numeroase carti postale, pe globuri pentru pomul de Craciun si chiar in unele reclame.
4) Cel mai mare om de zapada ale carui dimensiuni au fost atestate s-a construit in America. Avea 35 de metri inaltime si o masa de peste 4 tone. La decorarea lui au fost folosite inclusiv anvelope de tractoare. Topirea sa completa a durat peste 4 luni.Pe acest considerent Marea Britanie indeamna populatia la a construi Oameni de zapada in perioada imediat urmatoare pentru a stavili inundatiile iminente din cauza cresterii temperaturii"In contextul in care Marea Britanie s-ar putea confrunta in curand cu inundatii ca urmare a cresterii bruste a temperaturilor ce va determina topirea zapezii, autoritatile britanice recomanda cetatenilor sa construiasca oameni de zapada pentru a limita acest fenomen."Vineri si sambata sunt asteptate noi ninsori in nordul tarii, temperaturile urmand sa creasca duminica la 10 grade Celsius, potrivit The Independent.Ploile care vor avea loc in sud-vestul tarii vineri, impreuna cu topirea zapazii, pot cauza inundatii , avertizeaza Agentia britanica de Mediu.Vremea va continua sa se incalzeasca si saptamana urmatoare, existand riscul ca inundatiile sa afecteze mai multe regiuni ale Marii Britanii.In consecinta, reprezentantii Agentiei de Mediu recomanda locuitorilor sa construiasca oameni de zapada, argumentand prin faptul ca structurile compacte de zapada se vor topi mai greu, temperand fluxul de apa.In mod ideal, daca fiecare ar construi un om de zapada, acest lucru ar incetini cu mult mai mult  dezghetul, a spus Roy Stokes din partea agentiei".Model pentru omul de zapada britanic-
Marea Britanie: Faceti oameni de zapada pentru a preveni inundatiile!
Indemn:Faceti oameni de zapada pentru a preveni inundatiile!
5) In Tara Soarelui Rasare, oamenii de zapada poarta deseori pe cap o galeata ,sugerind stavilirea inundatiilor.
6) In Lituania, omul de zapada este denumit „omul fara minte”. In timpul unui protest impotriva parlamentarilor, lituanienii au ridicat in fata Parlamentului 141 de oameni de zapada, cate unul pentru fiecare parlamentar.
 P.S. Oare in Romania exista zapada...., pentru a construi in jur de 6oo oameni de zapada,atit cit reprezinta   numarul parlamentarilor...., cu tot cu cei fara portofoliu ?!

Inchei cu:
-Fiecare clipa din viata mea este un bun prilej de sarbatoare,ma bucur din plin de faptul ca traiesc!


4 comentarii:

Blogul lui Jeny spunea...

Imi place sa fac oameni de zapada. Dar nu am cu cine. Sa ma bucur de el, sa chicotesc. Si da, imi aduce aminte de vremurile inocentei. Interesanta istoria oamenilor de zapada. " Si-am ajuns de-atata nins , Niste oameni de zapada."

INCERTITUDINI spunea...

Am tot așteptat să ningă, și eu să fiu lângă nepoței, să facem un uriaș om de zăpadă!

Multe bucurii îți doresc!! Din tot sufletul!

MEG55 spunea...

Da,interesanta...,culmea este ca in prajma lor, dupa ce ai terminat constructia si ai utilat-o cit de cit,te simti alt om.Au acesti oameni de zapada ceva magnific in infatisarea lor sau e spiritul nostru rasadit in timpul constructiei.Eu cind am chef imi construiesc singura un omulet de zapada si ma bucur pentru acest lucru.Ce zici, te prinzi in poveste
?!Incearca, vei simti magia omului de zapada!

MEG55 spunea...

D-na Gina,dupa prognozele anuntate sigur o sa aveti in weekend sansa sa construiti citiva oameni de zapada.Ei...., nu chiar citi sunt in parlament!Treaba aceasta au facut-o deja lituanienii!Weekend excelent,va doresc!