Fiecare are steaua sa!

12 ianuarie 2013

Educatie chinezeasca !

Este milionara, dar continua sa lucreze ca gunoier
In anii '80 ai secolului trecut, Yu Youzhen era o simpla femeie de la tara, care isi castiga traiul din agricultura de subzistenta, in satul Huojiawa, langa orasul Wuhan, China. Astazi, doamna Yu este milionara, dar lucreaza ca maturator de strada pentru a da un exemplu de viata copiilor sai. Ea si sotul sau au petrecut ani intregi pe camp, in arsita soarelui, pentru a strange banii necesari constructiei unei case cu trei etaje, scrie China Smack.
Dupa ce si-au dat seama ca tot mai multi oameni vin din provincie, cautandu-si de lucru in orasul din apropiere, cei doi au decis sa inchirieze camerele care nu erau locuite.
Cu banii castigati din chirii au decis sa extinda imobilul, sa mai construiasca altele si sa gaseasca mai multi chiriasi. Cativa ani mai tarziu, familia lui Yu detinea deja trei imobile cu cate 5 etaje fiecare, pe care le-a inchiriat. Insa soarta le rezerva altceva.
In 2008, in jurul satului incep mari lucrari de infrastrucura rutiera, iar casele familiei sunt rascumparate de stat. In schimbul locuintelor din sat, familia primeste 21 de apratamente in orasul Wuhan. Familia vinde 4 dintre ele, iar 16 le inchiriaza. Astazi, Yu este milionara, insa nu a uitat de unde a plecat.
In 1998, Yu a inceput sa lucreze ca maturator de strada. Are doar o singura zi libera pe saptamana, si trebuie sa se trezeasca zilnic la 3 dimineata pentru a merge la munca. Chiar daca este bogata, femeia nu se gandeste nicio clipa sa renunte la acest job, indiferent de ceea ce spun colegii.
"Vreau sa dau un exemplu copiilor mei. Nu poti, pur si simplu, sa stai acasa si sa arunci banii pe mancare si bautura", a spus doamna Yu, cand a fost intrebata de ce continua sa munceasca intr-un astfel de loc.
Femeia a fost cutremurata cand a vazut cum consateni de-ai sai, care primisera despagubiri din partea statului, si-au vandut apartamentele si au ajuns in mizerie, dupa ce au cheltuit toti banii. "Daca nu munciti, voi dona imobilele statului", isi ameninta femeia copii.
In mod clar, amenintarea a functionat. Astazi, fiul ei este sofer iar fiica lucreaza intr-un birou.

Un comentariu:

Ryanna spunea...

în mod sigur la noi nu ar funcţiona acest model..din contră unor copii le-ar fi jenă cu a lor mamă şi în mod sigur ar renega-o pe motivul bineştiut că aceasta ar fi avară şi nu le-ar dona avere,dacă s-ar apuca de o muncă..şi în povestea de faţă există o inadverdenţă,păi fata lucrează la un birou iar băiatul şofer...oricum munci mai uşoare şi mai puţin degradante..eu vorbesc din pct .de vedere al celor din ţara noastră ,care consideră o măturătoare ultima speţă a neamului,nu?..poate greşesc,poate în zona mea sunt astfel de oameni dar sigur, când un domn elegant iese dintr-un restaurant,n-o să se uite admirativ la femeia care mătură strada,adresându-se cu "sărut-mâna,doamnă",ci va fi f.politicos cu o duduie elegantă parfumată ce tocmai trece pe lângă el..la noi la români metodele de educaţie sunt mai diferite decât ale altor ţări..zic şi au!