Fiecare are steaua sa!

3 decembrie 2012

O scrisoare pierduta...!

 


Am găsit pe trotuar, în faţa unui oficiu poştal, o scrisoare trimisă de un tânăr german, aflat în vizită în România, părinţilor lui din Germania . Pe cutia poştală scria: "Atenţie, nu are fund!", dar neamţul, necunoscând limba română, a aruncat probabil, cu candoare teutona, plicul în cutie.Reproduc scrisoarea în traducere.""Dragii mei, am ajuns cu bine în România. De la aeroport până la Bucureşti am făcut cu taxiul, judecând după aparatul de taxat, 180 de kilometri. Plasarea aeroporturilor la distanţă mare de aglomerările urbane mi s-a părut o dovadă de înţelepciune.În cele două zile de când mă aflu aici, am făcut câteva constatări pe care mă simt dator să vi le comunic. Românii o duc foarte bine, atât de bine încât aici aproape nimeni nu mai trebuie să muncească. Poate că în viitorul îndepărtat vom ajunge şi noi, germanii, la acest nivel de civilizaţie.Deocamdată, cu o seriozitate lipsită de graţie, mergem în fiecare zi la serviciu.
Avem multe de învăţat de la acest popor despre care eu, până acum, nu ştiam aproape nimic. În autobuze, troleibuze şi tramvaie nimeni nu trebuie să se obosească prezentându-şi biletele la control. Controlorii, constituiţi în echipe, verifică discret buzunarele şi poşetele pasagerilor.Automobiliştii organizează spontan, pe străzi, originale concerte de claxoane, aşa cum noi facem, în familie, prin tradiţie, muzică de cameră.
Sunt momente de comuniune sufletească de neuitat. Unii şoferi ies din maşini şi adaugă la această muzică instrumentală propria lor voce, transmiţându-şi unii altora mesaje scurte, dar energice.Toate canalele TV, nu numai cele pentru adulţi, difuzează emisiuni cu femei dezbrăcate. Un singur canal, TVR Cultural, a refuzat să-şi îndeplinească această datorie faţă de tineri ca mine şi a fost, pe bună dreptate, desfiinţat.Demnitarii ţării apără cu fermitate limba română de invazia limbii engleze (aşa cum ar trebui să facem şi noi). La o întâlnire cu trimişii FMI preşedintele  României a vorbit, în semn de protest, într-o limbă engleză caricaturală. Efectul a fost atât de puternic încât oaspeţii, dezgustaţi de engleză, au renunţat să o mai folosească vreodată, urmând să se înţeleagă la viitoarele întâlniri numai prin gesturi.Plagiatul se pedepseşte în România într-un mod subtil, nu cu brutalitate, ca la noi. Plagiatorilor li se dă o palmă morală, fiind numiţi prim-miniştri sau miniştri, ca să se ruşineze de fapta lor.Poliţiştii sunt oameni cultivaţi, schimbă idei între ei în săli cu multe mese, nu-şi pierd timpul cu criminali, tâlhari şi violatori. Miniştrii de Interne vorbesc în mod curent de Socrate şi Platon.Bătrânii din România se ocupă cu mare grijă de sănătatea lor. Nu fac excese alimentare, ca oamenii în vârstă din Germania . Îşi cumpără în fiecare zi doar o pâine, un iaurt şi eventual câţiva cartofi.Fetele de aici se îndrăgostesc uşor, nu ca nemţoaicele noastre, cărora poţi să le reciţi opera lui Goethe în întregime şi abia dacă reuşeşti să obţii o plecare a pleoapelor în semn de aprobare. O româncă a venit astă-noapte în camera mea de hotel şi mi-a declarat că mă iubeşte nebuneşte. Era naivă, nu ştia cum arată bancnotele de 100 de euro şi i-am dat una ca să o studieze în linişte acasă.Nu înţeleg, dragii mei părinţi, de ce v-aţi arătat îngroziţi când v-am anunţat că urmează să plec în România. Vă îmbrăţişez pe amândoi, Hans."


Inchei cu-Fiecare clipa din viata mea este un bun prilej de sarbatoare,ma bucur din plin de faptul ca traiesc!

4 comentarii:

Vasile Dumitru spunea...

:)
"unde eşti, Caragiale,
Cu de-a sila să ne-aduni"...

Nostradamus a fos gâgă,
Nenea Iancu-a fost mai bun!

MEG55 spunea...

Da,se intimpla in Romania!Oare de ce?!

Ryanna spunea...

vezi tu,s-ar putea ca într-adevăr să fim fericiţi fără să o ştim..şi asta deoarece întotdeauna,dar întotdeauna,ceilalţi din afara noastră "văd"mai bine decât noi aspectele de viaţă pe care le trăim..şi cum dumnezeu să nu fie adevărat ce spunea neamţul,dacă te gândeşti că posibil să avem cei mai mulţi pensionari din Europa,să constatăm că românul se vaită că nu are bani,dar nu ştiu câţi dintre semeni nu au tv.color sau telefon mobil[cam aici sunt banii dvs.stimaţi pensionari]iar tineretul,o,da,merge numai în maşină,deşi benzina atinge cote maxime istorice de preţ,şi multe ar fi exemplele:)..
mi-a plăcut scrisoarea!

MEG55 spunea...

Ryanna,multumesc de vizita!Problema este alta...,"Românii o duc foarte bine, atât de bine încât aici aproape nimeni nu mai trebuie să muncească"Eu as spune ca nimeni nu mai vrea sa munceasca!Neamtul insa nu stie asta,el a luat numai partea care ia convenit, sau asa cum a perceput-o el.In Romania aproape toti stau cu mina intinsa la stat si nu mai vor sa se complice macar sa-si munceasca bruma de pamint de linga casa.Toti dau vina pe criza.E pacat ,mare pacat ca suntem vazuti de altii..., ca un popor inapoiat.