Fiecare are steaua sa!

9 decembrie 2012

Misterele din ceasca de cafea!
Se spune că, dacă ştii cum s-o citeşti, banala ceaşcă de cafea îţi poate dezvălui cele mai ascunse taine ale viitorului.Nu oricine are acces în lumea misterioasă a ghicitului în cafea. E nevoie de intuiţie, imaginaţie, o bună cunoaştere a simbolurilor şi capacitatea de a le interpreta corect.
Ştiinţa ghicitului în cafea – taseografia – are aproape o mie de ani vechime. Tuica a fost din totdeauna bautura omului de rand. Bautura simandicosilor a fost, ba mai este chiar si azi, cafeaua. Asa ceva nu era pe placul oricui, era amara si costa scump, dar cand lasai de inteles ca ai servit o cafeluta, sugerai automat ca frecventezi saloanele selecte.De aceea, ghicitul in cafea isi avea si el rostul lui. E drept ca il practicau floraresele la colt de strada, dar in Bucurestiul de odinioara ghicitul in cafea era treaba doamnelor selecte. In cafea afla doamna daca o insala sotul sau daca va avea prilejul sa-l insele ea pe el. Bineinteles, n-au lipsit nici profesionistele. In Bucurestiul interbelic, era cunoscuta mama Tamara (matusa cu acelasi nume e o simpla coincidenta), care se spune ca ar fi ghicit in cafea chiar si declansarea celui de Al Doilea Razboi Mondial.
Daca ceea ce se spune este fapt sau numai legenda, asta nu mai stie nimeni, dar cert este ca la locuinta mamei Tamara - undeva prin Bucurestii Noi - poposeau din cand in cand masini de lux, intr-o vreme cand masinile erau o raritate, iar luxul ti-l etalai urcand in tramvai.
Se zvonise ca somitatile timpului - sau mai exact sotiile acestora - isi cercetau viitorul in tainele cafelei, descifrate numai de mama Tamara.
Lumea nu stia prea multe despre ea, dar cum "varbia maldavinesti", era limpede ca venise din Basarabia, unde tainele ghicitului de tot felul erau pe atunci in mare voga, sustinute mai ales de rusofoni.
De altfel, ghicitul in cafea era atat de raspandit inainte de razboi, incat erau in vanzare ghiduri care te invatau cum sa rastorni ceasca dupa ce ai baut cafeaua si cum sa descifrezi forme in hieroglifele descrise de zat pe peretii cestii.
Intamplator, am dat peste un asemenea ghid. E prea voluminos, ca sa-l redau aici, dar cateva exemple merita citate, chiar daca in epoca noastra au inceput sa se raspandeasca si pe Internet (Picque.com):
Printre cele mai comune simboluri din cafea se numara oamenii si partile corpului. Capul unui copil, spre exemplu, poate insemna un motiv de bucurie sau fericire in familie daca este unul frumos, insa daca este schimonosit, acesta este un semn de necaz. Un sir de oameni vazut in zatul cafelei este un semn al posibilitatii casatoriei, iar fata sau parul simbolizeaza implinirea unor juraminte.
Nu lipsesc nici oasele care prevestesc catastrofe si nici dintii care sunt un semn de rau augur (moartea cuiva apropiat sau o sarcina). Nici mireasa din ceasca nu este un semn de bine, ea prevestind moartea cuiva apropiat.
Mana are mai multe interpretari pe ceasca de cafea. Una din ele este lingusirea cu interes, o alta este necazul si o a treia interpretare este paguba sau intarzierea paguboasa.
Femeia simbolizata in alb vesteste un eveniment plin de fericire iar daca este goala este semn de iubire cu patima. Femeia insarcinata este un semn de belsug, bogatie, in timp ce mai multe astfel de simboluri din cafea prezic tradarea si cearta.
Simbolul unui om pe perna vesteste boala si moarte, iar daca sunt mai multe la un loc, atunci poate fi vorba despre o petrecere sau o adunare. O silueta in roba vesteste judecata in timp ce un tanar este interpretat ca fiind o bucurie sau o placere.
Si animalele se afla printre cele mai comune simboluri din cafea. Daca sunt vazute mai multe in ceasca, acestea pot fi interpretate drept castiguri viitoare. Cainele linistit este semn de credinta in timp ce cainele care latra este interpretat prin dusmanie. Sarpele format din zat prevesteste o chestiune neplacuta in spatele careia se vor afla dusmani. Sarpele de pe fundul cestii vesteste suferinta persoanei careia i se citeste pentru ca aceasta va fi atacata de inamici. Si balaurul din ceasca de cafea prevesteste existenta dusmanilor asa cum si broasca simbolizeaza saracia si doliul.
Printre cele mai placute simboluri din cafea se numara calul care vesteste petitori si carul cu boi care spune ca cel caruia i se citeste va avea parte de bogatie si belsug. Elefantul este interpretat drept victoria neclintita intr-o problema, iar magarul este fie castig fie paguba.
Daca vezi cap de femeie, fluturi, crin, patrat sau diamant, vei avea noroc in dragoste, cat de curand. Un inel, o cruce a Sfantului Andrei, un liliac sau un trandafir sunt semne ca vei primi o cerere in casatorie.
Daca se intampla sa deslusesti o vaca, o usa, casa, cheie, foarfeca, potcoava sau soparla, vei avea succes intr-o afacere pe care tocmai o pregatesti.
Ursul, salcia, boul, mormantul, cioara si pantoful, toate sunt semne rele: te afli in fata unui mare pericol.
In schimb, te asteapta o veste buna, daca urmele de zat te lasa sa ghicesti forma unui inger, a unui peste sau a unei broaste.
Camila, lebada, musca, furculita si scaunul sunt semne de bucurie: in scurt timp te vei imbogati, fie primind o mostenire, fie descoperind o comoara.
Sicriul, bufnita, crucea sau bucla de par iti prevestesc o boala, de care n-ai scapare.
Am privit de multe ori cu atentie in ceasca de cafea, dar n-am descopeit niciodata nimic. Mama Tamara insa stia sa le gaseasca si chiar, asa cum spuneam, unii pretind ca a prezis exact izbucnirea celui de al doilea razboi, nu stiu dupa care anume semne.
Vestea despre aceasta prezicere i-a adus gloria. Dupa declansarea conflagratiei, sotii si mame ale soldatilor aflati atunci pe front se inghesuiau la usa mamei Tamara, sa afle vesti despre ai lor.
Dar gloria n-a durat mult. In 1944 au intrat rusii in tara, iar mama Tamara a disparut de la domiciliu. Pe vremea aceea, rusii ridicau basarabeni, ca sa-i deporteze in Siberia. Era pedeapsa ruseasca, pentru ca au optat sa vina in Romania.
Se pare ca, oricat de multa cafea a baut mama Tamara, n-a stiut sa-si ghiceasca acest propriu episod final.
Sau daca la ghicit..., nu a mai avut timp sa se ascunda de invazia rusilor ori a emigrat in State, ca acolo este viata mai linistita,parca asa zicea si ghicitoarea noastra,  madame Hara!
Ma intreb eu acum...,oare mostenitoarele "mamei Tamara" daca mai exista cu siguranta stiu acum cine cistiga alegerile care tocmai sunt in desfasurare! Sa vedem ce o fi si cum o fi!!!!!!

"Fiecare clipa din viata mea este un bun prilej de sarbatoare,ma bucur din plin pentru faptul ca traiesc!"


Un comentariu:

Vasile Dumitru spunea...

In "cafeaua electorala" a iesit de bine pana acum!
Mi-e frica de "misculatiile" ciclopului de la Cotroceni!
Seara faina!