Fiecare are steaua sa!

29 decembrie 2012

Lacase de agrement si de cult in locuri mai putin accesibile!

Nu doar natura stie sa creeze lucruri pe care cu greu ti le poti imagina. Minti stralucite au reusit sa gandeasca constructii in cele mai neobisnuite locuri.

Salina Trotus - Targu Ocna 
Salina "Trotus" este frumos amenajata, in aceasta putandu-se realiza tot felul de activitati, de la cele mai simple pana la cele mai complexe. Baza de tratament si agrement a salinei ofera vizitatorilor atractii turistice dintre cele mai felurite si inedite: Muzeul Sarii, lacul cu apa sarata si cascada, magazine de suveniruri, mese de tenis si biliard, bufet cu terasa, terenuri de sport si locuri de joaca pentru copii dotate cu leagane, topogane, masinute electrice si jocuri electronice.
 
Biserica Sfanta Varvara - Salina din Targu Ocna 

Biserica "Sfanta Varvara" - amplasata la 240 m in subteran, singura biserica din Europa construita aproape integral din sare; Muzeul Sarii; lacul cu apa sarata si cascada; terenuri de sport si spatiu pentru gimnastica; spatii de joaca pentru copii; bufet; cabinet medical.Temperatura in subteran este de 12-13 grade.Accesul turistilor in salina se face cu ajutorul unor autobuze de mina, dupa un orar bine stabilit.


Un astfel de edificiu e Capela Chene, din Franta, construita intr-un stejar. Se crede ca arborele din Allouville-Bellefosse are o varsta cuprinsa intre 800 - 1.200 de ani. Are 15 metri inaltime, iar la baza are o circumferinta de 16 metri, conform The World Geography. Trunchiul acestuia gazduieste, de fapt, doua capele, Notre Dame de la Paix si Chambre de l'Ermite, construite in 1669. O scara in spirala ofera accesul la amble, lacasul de cult fiind loc de intalnire pentru pelerini in fiecare an, in 15 august.


Biserica Temppeliaukio, din Finlanda, se afla intr-o pestera. Desi nu putine lacasuri de cult sunt construite in pesteri, mai ales in Asia, o biserica intr-un astfel de loc este neobisnuita pentru Europa, mai ales daca edificiul e atat de tanar.
Lacasul de cult a fost finalizat in 1969, find opera fratilor Tino si Tuomo Suomalainen. Acustica excelenta face ca edificiul de sub Helsinki sa fie folosit si ca sala de concerte. Tot ce poti vedea din exterior este un dom, singurul unde lumina naturala patrunde.


Our Lady of Le Puy, din Franta nu e inca o biserica ridicata in varful unui munte ori stanci solitare. Edificiul se afla in varful unui cos vulcanic, fiind construit in 962. Vulcanul nu mai este activ, asa ca lacasul de cult are sanse sa dainuie inca multa vreme. Biserica se afla la o inaltime de 85 de metri, dominand zona Velay din Franta.Basilica of Las Lajas piveste in vale, peste canionul format de raul Guaitara, in Narino, Columbia. 33 de ani a durat sa fie construita, fiind finalizata in 1949. Sintagma "las lajas" din titulatura bisericii catolice face referire la materialul din care este construita, respectiv granit. In ciuda locului neobisnuit in care a fost construita, este accesibila, gratie unui pod.


Intr-un oras in care oamenii nu numai ca lucreaza in subteran, ba chiar si locuiesc acolo, din pricina temperaturilor care adesea depasesc 40 de grade Celsius, o biserica sub pamant are sens. E vorba despre Biserica Ortodoxa sarba din Coober Pedy, Australia. Aceasta se afla in interiorul unei mine de opal dezafectate. In oras multe dintre cladirile publice sunt situate la racoare, in subteran.


Nu sunt putine lacasurile de cult construite pe o fateta a unui deal, insa doar o mica parte dintre acestea sunt accesibile si inca functionale. Este cazul acestei biserici, cunoscuta ca Biserica de Piatra sau Felsen Kirche, din Germania, care a trecut admirabil proba timpului, fiind ridicata inca in secolul XIII.
In vale, de la inaltimea de 60 de metri, altitudine la care se afla biserica catolica, se vede in toata splendoarea sa Ida Oberstein.


Cea mai nordica biserica din lume se afla pe insula Spitsbergen, din Arhipelagul Svalbard. Este o biserica luterana ce deserveste enoriasii din Longyearbyen, capitala administrativa a Svalbard.Cea mai sudica biserica din lume se afla in Rusia, pe insula Regele George, langa statia Bellingshausen, din Antarctica. Construit in anii '90, lacasul de cult de la Polul Sud este inalt de 15 metri si a fost realizat din lemn, in stil traditional rusesc. In interior incap 30 de persoane, asa ca se poate tine o slujba in toata regula.
Biserica a fost asamblata intr-un loc in care si constructori exista, apoi dezmembrata si dusa, bucata cu bucata, cu camionul, pana in Kalinningrad, apoi trimisa pe apa pana pe insula, unde a fost reconstruita, intocmai ca un puzzle.


4 comentarii:

Vasile Dumitru spunea...

Interesante locuri! Imi place mult ultima imagine!
Week-end placut!

Anonim spunea...

Vreau la aer, la soare si nu ma intereseaza pesterile sau alte locuri putin accesibile; voiam doar de mult timp sa spun ca va sta foarte bine cu palarie...(Am inteles ca parerea mea conteaza...)

MEG55 spunea...

Multumesc,asemenea!

MEG55 spunea...

Anonim,ma bucur pentru vizita!Multumesc pentru aprecierea cu palaria.Este visul meu de mica sa port palarie.Da parerea ta conteaza!