Fiecare are steaua sa!

21 noiembrie 2012

Ziua Mondială a Salutului!!!!!!!!
 

Probabil că vi s-a întâmplat să daţi bună ziua unor persoane şi să nu vi se răspundă şi atunci poate că v-aţi simţit un pic ciudat, poate chiar stânjeniţi.
Poate că v-aţi spus că data viitoare nu o să mai salutaţi că oricum nu contează, nu prea se mai respectă să fii politicos în ziua de azi.
Să facem rapid o scurtă trecere în revistă a bunelor maniere, precum şi a formelor de salut de pretutindeni.
Dar să o luăm ca la şcoală şi să plecăm de la definiţia verbului a saluta, adică a face un gest sau a rosti o formulă uzuală de politeţe, de respect, de simpatie la întâlnirea cu cineva sau la despărţire.
Codul bunelor maniere, prea ignorat uneori, ne spune simplu că dacă intrăm primii într-o încăpere, oricare ar fi ea, lift, magazin, sală de aşteptare, trebuie să salutăm, iar ceilalţi trebuie să răspundă la salut.
Dacă întâlnim pe cineva cunoscut, aflat într-un grup, îi salutăm pe toţi, iar cei care însoţesc persoana respectivă trebuie să dea la rândul lor bună ziua.
Un domn va saluta primul o femeie indiferent dacă aceasta este mai tânără ca el. Însă, o femeie mai tânără va saluta întotdeauna o femeie mai în vârstă.
Chiar dacă suntem salutaţi din greşeală de cineva este frumos să nu rămânem impasibili şi să-i răspundem.
În armată, un inferior trebuie să-şi salute un superior, dar până acum nu am vorbit de obligativitate, ci de minime maniere care să ateste că încă mai ştim să ne comportăm într-o societate.
Se ştie că în varietatea de culturi de pe mapamond, salutul are diferite semnificaţii. În Tibet, de exemplu, este foarte politicos să scoţi limba atunci când întâlneşti pe cineva prima oară. Inuiţii îşi freacă nasurile la prima întâlnire, japonezii se înclină, iar britanicii spun doar bună ziua şi îşi dau mâna. În schimb, francezii, pe lângă strânsul mâinii, se sărută pe ambii obraji, atât la sosire, cât şi la plecare.
În Botswana oamenii îşi ating palmele uşor, dar nu le strâng. În Cambodgia se lipesc palmele, ţinându-le apropiate de piept. Cu cât palmele se ridică mai sus, cu atât respectul arătat este mai mare. În nordul Mozambicului oamenii bat de trei ori din palme înainte să spună bună ziua.
În Australia, la prima întâlnire nu e politicos să îmbrăţişezi sau să săruţi şi nici să vorbeşti despre chestiuni personale.
Obiectivul de Ziua Mondială a Salutului este ca fiecare dintre noi să salutăm cel puţin zece persoane.
Peste 30 de laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace au realizat importanţa acestei sărbători şi au recomandat utilizarea Zilei Mondiale a Salutului ca instrument pentru menţinerea liniştii şi a păcii în lume.


Eu am indeplinit astazi norma de saluturi,chiar cred ca am depasit-o!Am dat o raita scurta prin centrul comunitatii unde imi duc traiul.Ca un facut...., parca ii scosesem eu din case, o parte din prieteni sau simple cunostinte erau  la plimbare,la cumparaturi sau cu diferite insarcinari de ale vietii.Astazi cind se sarbatoreste Ziua Mondiala a Salutului, coincide cu Sarbatoarea luminii(Ovidenia).Stim cu totii ca lumina este benefica in orice imprejurare.
Acum...., va salut si pe voi dragi prieteni din virtual!

2 comentarii:

Vasile Dumitru spunea...

Servus!
Eu ma limitez la virtual!

MEG55 spunea...

Servus ! E Ok.O noapte linistita cu pace in suflet!