Fiecare are steaua sa!

20 noiembrie 2012

Sarbatoarea luminii, OVIDENIA !Dupa prima saptamana din Postul Craciunului, pe 21 noiembrie, atunci cand ortodocsii cinstesc Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, in calendarul popular al romanilor este trecuta cu slove mari Ovidenia. Sarbatoare deschizatoare de iarna, Ovidenia este marcata de puterea luminii, a focului, a vederii, a viziunii. Se spune ca in noaptea de Ovidenie comorile ascunse ard cu flacara albastra, cerurile se deschid iar fetele "vad" chipul ursitului in fantana, la lumina alba a unei lumanari. Oamenii petrec noaptea cu lumina, lumanari si focuri aprinse, privesc cerul si fac previziuni asupra vremii si rodului noului an. Se spune ca in aceasta noapte vrajitoarele "vad cel mai bine", fac farmece, descanta, ghicesc viitorul, sporind taina unui timp magic in care totul pare cu putinta. 
Potrivit credinţei ortodoxe, în ziua de Ovidenii este sărbătoarea Intrării în Templu a Fecioarei Maria, prilej de praznic. Şi pentru că este Postul Crăciunului, mîncarea trebuie să fie de "sec", aşa că femeile dau de pomană plăcinte umplute cu varză sau cu dovleac turcesc, alături de peşte.Ovidenia este o sărbătoare a luminii, care sparge întunericul morţii. În această zi se dă de pomană lumina de veci, lumînarea care nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă. Se aprind lumînări pentru morţi, în special pentru cei la capătul cărora nu s-a aflat nimeni cînd au plecat spre cele veşnice. Tradiţia spune că pentru cei care au murit fără lumînare şi care nu şi-au aflat liniştea sufletului trebuie duse la biserică lumînări cam cît "statul omului", care vor arde toată noaptea lîngă altar şi vor lumina calea celor care au plecat spre lumea cealaltă.
Sărbătoarea Intrarea Maicii Domnului în Biserică coincide cu ritualurile magice ce se desfăşoară de Ovidenie sau Ziua Luminii, sărbătoare populară a cărui rol este de a aduce încredere, iar duhurile rele ce încep a-şi face apariţia sub ocrotirea nopţii putând fi înlăturate cu uşurinţă. Se spune că de Ovidenie se deschide cerul, iar animalele capătă darul vorbirii, iar aceste minuni pot fi văzute doar de oamenii cu sufletele curate. Lumânările aprinse de Ovidenie nu se vor stinge niciodată pe lumea cealaltă, iar lumina lor va călăuzi sufletele celor adormiţi.Din această zi încep să se ungă cu usturoi ferestrele, uşile şi locurile de culcare, ca să nu se lipească de casă farmecele. Se spune că în dimineaţa de Ovidenii înfloreşte şi Iarba fiarelor, o plantă miraculoasă, capabilă să înmoaie fierul şi să deschidă orice lacăt. Creşte pe locuri greu accesibile, pe stânci abrupte, în desişul pădurilor, în locuri mlăştinoase. Este invizibilă ziua, iar noaptea scânteiază şi arde ca o flacără roşie sau argintie. E otrăvitoare, iar vitele care o pasc mor. Dacă vreun cal calcă peste Iarba fiarelor, i se vor desprinde potcoavele.Ziua de Ovidenie se ţinea şi pentru sănătate şi spor în casă. Celui ce lucrează în această zi i se poceşte unul sau ambele picioare. În Ajunul de Ovidenii se noroceşte anul următor. Dacă cerul este înstelat şi senin, anul care vine va fi rău, iar dacă-i moină (nu ger sau promoroacă), anul va fi bun. Dacă în această zi va fi senin, soare, atunci vara va fi secetoasă, de va fi nor şi linişte, peste an vor fi epidemii. Dacă ninge la Ovidenii, va fi iarnă grea. Cum va fi vremea de Ovidenie aşa va fi toată iarna. Obiceiuri: Noaptea se petrece cu lumină şi cu foc aprins (Pamfile, 1997, p.215).
Magie: Spre această zi se pune într o strachină apă la privegheat. De strachină se lipeşte o lumânare aprinsă. De cu seară oamenii fac o sută de mătănii, la miezul nopţii altă sută şi în zorii zilei alta. Această apă privegheată este de mare ajutor, dacă se spală cineva cu dânsa, pentru sănătatea trupului şi pentru adăpost împotriva răutăţii omeneşti (Pamfile, 1997, p. 215). ♦ Această apă era bună pentru protejarea ochilor (Şerban, p.112).Ovidenia este ziua în care se fac multe ritualuri magice şi pentru ca să poată merge cei şchiopi. Tot acum, copiii pun în vase cu apă crenguţe de măr care, la lumină şi căldură vor înmuguri şi înflori, pentru a fi folosite ca sorcove, de anul nou (colindele sărbătorilor de iarnă cuprind versuri ca ,,măruţ-mărgăritar” sau ,,flori albe, flori de măr”. În miezul iernilor crâncene, atât de geroase încât crăpau pietrele, pe când au fost scrise aceste colinde, nu puteau înflori merii şi acesta trebuie să fi fost procedeul prin care copiii făceau crengile să înmugurească şi să îşi deschidă floarea.Se spune, în tradiţia populară că cine ţine Ovidenia, va avea spor în hambare şi belşug în casă, iar ologilor li se vor vindeca picioarele, se spune, aşadar că se poate grăi cu animalele, că se poate prevesti vremea, că se poate vindeca vederea, ş.a. Dincolo de aceste superstiţii, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este o zi sacră a sărbătorii îndumnezeirii Maicii Fecioare, pe când, Ovidenia este o sărbătoare tradiţională, cu obiceiuri neorgiastice, încărcate de simbolurile sărbătoreşti, păstrate din străbuni, care rămân perene, înrădăcinate în însăşi identitatea spirituală a românilor! (Aurel V Zgheran)
Despre vreme: În seara de Ovidenii se noroceşte anul ce urmează: dacă pe cer sunt stele şi e senin, frumos, anul va fi rău, iar dacă va fi ninsoare, lapoviţă, un ger sec sau promoroacă, anul va fi bun (Pamfile, 1997, p. 216).
Noiembrie - brumar, luna promoarei (a brumei mari şi a promoroacei), vinicer, vinar (luna vinurilor, vremea fermentării şi limpezirii vinului în butoaie)
Sfaturi generale: "Puneţi sălcii; gunoiţi pomii; acoperiţi pomii mai gingaşi, îngropaţi via; curăţiţi pomii de muşchi pe timp umed, depărtaţi zăpada de lângă garduri; curăţiţi grădinile şi puneţi tot gunoiul într-o grămadă, care apoi va fi bună de gunoit. ♦ Când timpul este frumos, mai poţi sădi pomi. Sapă gropi pentru pomişorii ce voieşti a-i sădi în primăvară. Curăţeşte ouăle de omidă. Apără altoii mai tineri în contra iepurilor. Spoieşte trunchiul pomilor cu următoarea materie: zamă de var, balegă de vită şi sânge, amestecate toate împreună. În grădina de legumi lucrările trebuiesc terminate. În jurul pomilor se pune gunoi putred şi se întrupează pământului. La fiertul mustului avem să fim luători de seamă, ca să nu se întâmple nici prea repede, dar nici prea încet. În cazul dintâi stropim butea cu apă rece, în cel din urmă o acoperim cu o haină de lână. Buţile să le ţinem tot pline. Poamele ce dau spre putrezire trebuiesc delăturate. Frunzele picate se adună şi se pun grămadă, amestecându se cu gunoi ori pământ. Din ele se face un gunoi foarte bun."Ovidenia sta sub semnul focului, iar focul este simbolul energiei vitale, al inimii, al Soarelui, al puterii de zamislire. Este simbolul sacru al vetrei casei, purtator al luminii spirituale. De aceea, de Ovidenie, femeile dau de pomana "lumina de veci", adica lumanarea care nu se va stinge niciodata pe lumea cealalta.

Sa reaprindem in sufletele noastre lumina iubirii si dragostei de tot ce este frumos si bun in viata!


Inchei cu-Traiesc.....,aprinzind mereu lumina vie a vietii!

Un comentariu:

Blogul lui Jeny spunea...

sa reaprindem candela iubirii ...de fapt nu ar trebui lasata sa moara lumina ei. Multe lucruri interesante citesc aici la tine. Mersi pt tot.