Fiecare are steaua sa!

2 noiembrie 2012

Intrebari si raspunsuri bune de urmat atunci cind afli ca ai CANCER.


Deschide fereastra sufletului si atunci vei constata ca tu OMULE esti in stare si poti
trece peste toate obstacolele vietii!

Zece lucruri care iti scapa de sub control atunci cind afli ca ai CANCER.
Viata e pretioasa, e asemeni unei ape curgatoare care curge fie mai repede, fie mai lent. Viata e fragila. In clipa asta esti, in clipa urmatoare te-ai dus. Fiecare clipa trebuie stoarsa de tot ce se poate da, fiindca nu stii niciodata cind timpul tau se va opri in loc.
Persoanele care afla ca sunt macinati de acesta cumplita boala se inchid in lumea lor si nu accepta sprijin. Sa afli ca esti bolnav de cancer nu este tocmai un lucru peste care poti trece singur de aceea apare negarea referitoare la boala. Atunci incepi sa vezi ca trebuie sa spui NU la multe lucruri. Nu vei putea:
1.SA DAI CEASUL INAPOI.
Incercarile tale de a te intoarce in timp si sa scapi de diagnostic vor fi in zadar. Bine sau rau, vei trai de acum incolo cu ideea ca ai fost diagnosticat cu un cancer . In timp amintirea se va estompa, iar sfatul nostru este sa te gandesti la diagnosticul din trecut numai cand esti programat la controlul oncologic periodic sau atunci cand apare vreun simptom (care mai mult ca sigur nu este recidiva bolii). Taria de caracter si optimismul ajuta foarte mult in aceste cazuri. Entuziasmul calca in picioare prejudecatile si opozitiile, spulbera inactiunea, ii distruge ca o furtuna citadela si ca o avalansa acopera si inghite toate obstacolele. Pentru ca unde nu exista optimism nu exista stradanie.
2. SA EVITI STARILE TALE SUFLETESTI LA AFLAREA DIAGNOSTICULUI DE CANCER
Lupta cu tine continua inca de la aflarea maladiei. Iti pui tot felul de intrbari la care nu gasesti raspuns. Prima intrebare : DE CE EU ? In primul minut, vei fi furios (furioasa), apoi vei fi trist. Dupa o ora vei fi filozofic si contemplativ. Toate aceste emotii sunt complet normale. Nu esti nebun. Incerci sa administrezi noua veste si vei lua decizii care vor fi esentiale pentru viitorul tau. Fii atent la aceste decizii. Nu te ingrijora de perioadele de instabilitate emotionala pe care le vei incerca periodic. Personalitatea ta va suferi anumite mutatii comportamentale, nu vei mai fi atat bine dispus/a.
3. SA TII DIAGNOSTICUL TAU SECRET
Ca majoritatea secretelor, si acesta nu va rezista mult. Depinde de tine cum daca vrei sau nu sa le spui celor din familie sau prietenilor. Le poti spune sa nu discute despre acest subiect in prezenta ta daca crezi ca vrei acest lucru.Pe de alta parte , nu te simti obligat sa le spui diagnosticul tau. Alege varianta care ti se potriveste.
4. SA NU PATRUNZI IN LUMEA MEDICALA, CARE VA FI NOUL TAU HABITAT
Cand suntem sanatosi trecem cu usurinta si indiferenta pe langa un spital, ingorand pe cei de dinauntru. Pacientii din spital, medicii si asistentele, tratamentele efectuate reprezinta o lume aparte, complexa, uriasa, diferita de lumea in care oamenii sunt sanatosi. Aceasta lume, straina pentru tine la inceput, va fi una in care te vei integra si pe care o vei invata. Iti vei petrece destul de mult timp aici sit e vei imprieteni cu cei care trec prin aceiasi situatie. Traseul pana la spital va devein obisnuinta. Este vorba de un alt mod de viata, cu care te vei familiariza involuntar.
5. SA NU ITI FACI NOI PRIETENI
Probabil nu te gindesti ca ai nevoie de prieteni noi sau poate chiar nu doresti acest lucru. Pana intr-o zi cind, poate chiar tu vei porni o conversatie cu vecinul de pe scaunul de chimioterapie de langa tine, sau cu vecina de scaun din sala de asteptare. Exista numeroase exemple de pacienti care s-au cunoscut la tratament si isi telefoneaza frecvent, isi dau sfaturi depre alimentatie sau se incurajeaza reciproc cind experimenteaza efectele adverse. Nu uita, omul este o fiinta sociala.Sa stii ca esti sprijinit si  sa auzi povestile unor oamnei care sunt hotarati sa invinga boala te face sa crezi cat tu poti fi unul din aceia.
6. SA NU ITI SCHIMBI STILUL DE VIATA, SA NU RENUNTI LA OBICEIURILE TALE
Tabieturile tale vor fi date peste cap de noile tratamente. Intalnirile cu prietenii vor fi mai rare sau vor avea alt aspect. Duminica vei dormi aproape toata ziua, pentru a te odinhi dupa tratament. Dar, dupa terminarea tratamentului, vei relua o parte din vechile obiceiuri si totul va parea aproape ca inainte.
7. SA NU ITI EVALUEZI PROPRIA MOARTE
Daca inainte de boala , ca orice om sanatos nu te gindesti la propriul sfarsit, experimentind aceasta boala incepi sa realizezi ca fiinta umana este muritoare. Iti dai seama ca nu vei trai vesnic si "vei invata sa pretuiesti fiecare clipa" (cum spunea Steve Jobs).
8. SA NU OBSERVI CA PROPRIUL TAU CORP ESTE SUPUS ALTERARILOR DATORATE DE BOALA SAU EFECTE ADVERSE ALE TRATAMENTULUI
Vei observa ca parul iti cade, unghiile se modifica, apar greturi si varsaturi, nu mai ai rezistenta dinainte.
Nu te ingrijora. In cazul efectelor adverse de la chimioterapie, trebuie sa iti dramuiesti fortele, pentru a rezista. Profita din plin de perioada de "bine" dinaintea urmatoarei cure.Am afirmat adesea : tratamentul citostatic este ca o cursa maraton, unde este important nu cine ajunge primul ci acela care parcurge 42 de kilometri. De aceea trebuie sa-ti dozezi efortul, pentru "a parcurge 42 de kilometri".
9. SA NU SUFERI DUPA PARUL TAU
Majoritatea protocoalelor de chimioterapie implica caderea parului mai mult sau mai putin. In aceste situatii trebuie sa alegi : vrei par pe cap sau sa traiesti cat mai mult ? Ai motive solide sa traiesti cit mai mult ? Daca te gindesti profund, vei gasi motivele sa traiesti. Parul in marea majoritate a cazurilor creste la loc dupa terminarea chimioterapiei. Si daca pana acum nu stiai , frumusetea interioara e mai de pret decat cea exterioara.
10. SA NU PRIMESTI SPRIJIN DE LA CEILALTI
Multi pacienti recunosc dupa mult timp de la terminarea chimioterapiei ca au ramas uimiti ca in timpul tratamentului au primit un mic sprijin (o vorba buna, o incurajare, un brat oferit pentru sprijin) de la necunoscuti (nu mai vorbesc de familie, prieteni sau cunoscuti mai indepartati). Sunt gesturi firesti, care fac parte din comportamentul uman normal. Vei putea sa rasplatesti aceste gesturi atunci cind te vei simti bine , procedand la fel cu alti oameni care sufera.
Daca aceste lucruri iti scapa de sub control, te uiti in oglinda si nu te mai recunosti. Te sfatuim sa primesti ajutorul celor care ti-l ofera. Nu in toate cazurile cancerul este fatal. Tratamentul pentru cancer a fost imbunatatit enorm in ultima vreme si mii de oameni sunt vindecati in fiecare an. Totusi un cancer mai putin extins este mult mai usor de tratat decat unul mai raspandit. In concluzie, diagnosticarea timpurie este vitala, fiind ajutata de declararea prompta a primelor simptome doctorului. Daca acesta considera ca ar fi vorba de cancer, acest fapt va fi confirmat de catre specialisti, care vor prelua cazul. Diagnosticul va fi intai confirmat. Acesta se determina cu ajutorul razelor X si a testelor de scanare pentru a descoperi prezenta unei umflaturi in interiorul organismului.Articol oferit de catre Victoria HospitalFlorile sunt parte din sufletul omului!


Niciun comentariu: