Fiecare are steaua sa!

30 octombrie 2012

Pentru ce sa ne zbatem...,atit??!!


Am primit pe email aceasta" povestioara cu tilc",care ilustreaza cu mare acuratete viata zilnica a multora dintre noi.Chiar asa..., de ce plecam din locurile copilariei noastre spre ceva ce nu este de viitor,ca apoi sa ne reintoarcem  bartini si storsi de vlaga...,de unde am plecat,spre a mai prinde citiva ani tihniti, acolo unde ne era bine!!!
"Un vapor a ancorat în Mexic, lângă un micut sat de pescari. Un turist, i-a complimentat pe pescari pentru calitatea produselor si i-a întrebat cât timp le ia să prindă acei pesti.
- Nu foarte mult timp, au raspuns pescarii la unison.
- Dar de ce n-ati mai stat, ca să prindeti mai mult peste?
Pescarii i-au răspuns că micile cantităti pe care le prind, sunt suficiente pentru nevoile lor si ale familiilor lor.
- si ce faceti în restul timpului? a întrebat turistul.
- Dormim până târziu, pescuim putin, ne jucăm cu copiii si ne facem siesta împreună cu sotiile noastre. Mai târziu, pe seară, mergem în sat, unde ne întâlnim cu prietenii, bem putin, cântam la chitară câteva cântece si tot asa…. Avem o viată plină.
Turistul i-a intrerupt, Stati putin! Eu am absolvit Harvard-ul, am o diplomă în economie si pot să vă ajut! Trebuie să pescuiti mai mult timp în fiecare zi. În felul acesta, o să puteti vinde pestele pe care îl prindeti în plus. Cu veniturile suplimentare, veti putea cumpăra o barcă mai mare.
- si după asta? au întrebat pescarii.
- Cu banii suplimentari pe care-i va aduce barca, veti putea cumpăra o a doua si o a treia barcă si tot asa, până când veti avea o întreagă flotă. În loc să vindeti pestele unui intermediar, veti putea negocia direct cu marile fabrici de procesare, poate chiar să vă construiti propria fabrică. Atunci veti putea părăsi sătucul ăsta micut si să vă mutati în Mexico City, Los Angeles, sau poate chiar la New York ! De acolo vă veti putea conduce noua întreprindere prosperă.
- scam cât timp ne-ar lua asta? au întrebat pescarii.
- Douăzeci, poate chiar douăzeci si cinci de ani. a replicat turistul.
- si după asta?
- După asta? Ei bine, prietene, ăsta-i momentul cand devine cu adevarat interesant,” a răspuns zâmbind larg turistul. Când afacerea ta este cu adevărat uriasă, poti să începi să vinzi si să cumperi active si să faci milioane de dolari!
- Milioane? Serios? Si după asta? au întrebat pescarii.
- După asta, veti putea să vă retrageîi din afaceri, să traiti într-un sătuc linistit si retras pe malul mării, să dormiti târziu, să vă jucati cu copiii vostri, să vă faceti siesta cu sotiile si să vă petreceti serile împreună cu prietenii distrandu-vă cum vreti voi.
- Domnule, dar asta e exact ce facem acum. Care ar fi rostul să irosim douăzeci si cinci de ani? au întrebat mexicanii…"

Niciun comentariu: