Fiecare are steaua sa!

12 octombrie 2012

Blestemul Moastelor Sfintei Parascheva.


Putina lume stie ca Moastele Sfintei Parascheva, protectoarea Moldovei, sunt ocrotite, fiind "legate" printr-un greu blestem inca de la aducerea lor la Iasi, in 1641.
In ciuda faptului ca mai multe biserici sau manastiri se "lauda" cu moaste sau particele ale Sfintei Parascheva, moastele se afla la Iasi asa cum au fost aduse in urma cu aproape patru veacuri.
Deruta provine din confuzia care se face intre Sfanta Cuvioasa Parascheva din Epivat si Sfanta Parascheva Mucenita. Spre deosebire de Sfanta Cuvioasa Parascheva (de la Iasi) care a trait la o mie de ani dupa Hristos, Mucenita a trait in secolele III-IV in Grecia, nu departe de Tesalonic. Aceasta a trait in timpul persecutiei pagane si a murit martiric, iar in icoane este reprezentata tinandu-si ochii intr-o mana. Moastele ei sunt raspandite in mai multe locuri, iar particele mai mari sunt adapostite de Manastirea Miclausani.
Afurisenia mitropolitului.
Moastele Sfintei Cuvioasa Parascheva nu sunt intacte in racla la care milioane de credinciosi s-au inchinat si se inchina de-a lungul anilor la Catedrala Mitropolitana din Iasi. Din trupul Sfintei s-au luat de la inceput talpile, care au ramas la Patriarhia Ecumenica din Constantinopol si care se afla in prezent la Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Istanbul.
Dupa cum a confirmat si Mitropolia Moldovei si a Bucovinei, Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se afla la Iasi din anul 1641 si inca de la inceput au fost sigilate de domnitorul Vasile Lupu si de Mitropolitul Varlaam, nefiind deschise niciodata de atunci. Tot atunci s-a pus si un blestem prin care sunt afurisiti (blestemati) cei care ar indrazni sa instraineze fragmente din Sfintele Moaste. "Aceasta interdictie ramane neschimbata", a precizat Mitropolia Moldovei.
De la sosirea lor, Moastele au fost protejate de blestem, iar calugarii Catedralei spun ca acestea se afla intr-un giulgiu in care au fost infasurate de cand au fost aduse. Acest giulgiu este dintr-o panza de in, ros de trecerea anilor, si care are inscris pe el, ca un sigiliu, blestemul lui Vasile Lupu si al Mitropolitului Varlaam: "Blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva".
Sfintenie prin vesminte.
Daca Moastele Cuvioasei nu pot fi dezmembrate sau imprastiate, vesmintele ei se afla peste tot in lume, fiind donate in special bisericilor care-si au hramul pe 14 octombrie.
Un rand se afla chiar la "Trei Ierarhi" din Iasi, pe locul in care a fost asezata initial racla Sfintei. In total, numarul acestor vesminte ajunge la aproape 20. Cele care "imbraca" moastele sunt schimbate de trei ori pe an, iar in aceste momente speciale - ferite de ochiul publicului - nimeni nu poate umbla la racla.
Racla este din lemn de chiparos invelit in argint, fiind cea de-a treia in care stau moastele de la aducerea lor la Iasi. Prima a ars in marele incendiu de la "Trei Ierarhi" (1888) - cand, printr-o minune, Moastele au ramas intacte, iar doua se afla in depozitul Mitropoliei.
Sarbatoarea Sfintei Parascheva este unul dintre cele mai importante evenimente religioase din Romania, Sfanta Parascheva fiind ocrotioarea Moldovei si Bucovinei. Aceasta sarbatoare coincide cu Hramul Catedralei Metropolitane Iasi si a fost asociata in ultimii ani cu Zilele Iasului, oras unde moastele sfintei sunt depuse in Catedrala Metropolitana, intr-o racla de argint.
In aceste zile de sarbatoare, racla cu moastele Sfintei este scoasa din Catedrala Mepropolitana si asezata pe esplanada Mitropoliei pentru a pernite accesul pelerinilor.Timp de cateva zile, pe la racla Sfintei se perinda aproximativ un milion de credinciosi, pelerini veniti din toate colturile lumii, impresionati de harul Sfintei, veniti sa se roage pentru rezolvarea problemelor de sanatate, financiare, familiare.
Timp de o saptamana Iasul este in sarbatoare, in oras venind cu prilejul acestei sarbatori foarte multi mestesugari pentru a-si vinde produsele; predomina produsele religioase, dar gasim si produse traditionale de ceramica, piele, covoare, obiecte de artizanat si mancare traditionala.
Punctul culminat al sarbatorii este ziua de 14 octombrie, zi precedata de procesiunea care are loc pe strazile Iasului, reprezentanti ai Bisericii putand pe umeri racla cu moastele Sfintei pentru a binecuvanta locul si pe cei prezenti la aceasta sarbatoare.
Slujba de Hram care are loc pe 14 octombrie este urmata de masa pelerinilor, organizata de Primaria Iasi, unde se servesc mancaruri traditionale romanesti. Sursa-crestinortodox.ro

Sarbatoarea Sfantei Parascheva si Hramul Catedralei Metropolitane Iasi - 14 octombrie



Niciun comentariu: