Fiecare are steaua sa!

28 septembrie 2012

Mituri despre lamiie!


1) Lamaile sunt fructele cele mai bogate in vitamina C.
Fals: gustul acru al lamailor este dat de acidul citric, nu de vitamina C. Lamaile au in medie 70 mg de vitamina C la 100 de grame. Afinele si coacazele negre depasesc aceasta concentratie de cateva ori. (Continutul de vitamina C al acestor fructe variaza destul de mult in functie de conditiile de crestere, dar depaseste mereu 100 mg/100 g si poate ajunge la 400 mg/100 g).Totusi, dintre fructele pe care le putem procura mai usor, doar kiwi si capsunile se pot compara cu lamaia sub aspectul concentratiei de vitamina C (kiwi are tot in jurul a 70 mg la 100 de grame; la capsuni concentratia variaza mai mult � intre 40 si 90 mg la 100 de grame).
2) Lamaile slabesc inima.
Fals: vitamina C ajuta inima iar acidul citric nu influenteaza sanatatea inimii in niciun fel (in plus, atat vitamina C, cat si acidul citric sunt solubile in apa si, in �exces�, eliminate destul de usor prin urina). Lamaile, inclusiv daca le consumam in cantitati mari, intaresc inima fara a-i dauna in vreun fel.
3) Sucul de lamaie imbunatateste digestia.
Adevarat: acidul citric stimuleaza digestia.
4) Sucul de lamaie afecteaza stomacul.
Adevarat, daca este consumat in cantitati mari (tot prin acidul citric continut). Persoanele care nu sufera de hiperaciditate pot consuma suc de lamaie in cantitati moderate.
5) Lamaile accelereaza metabolismul.
Adevarat: vitamina C contribuie la regenerarea celulara, imbunatatind astfel in mod indirect si arderile.
Vitamina C imbunatateste functionarea organismului datorita rolului sau antioxidant (si, in plus, ajuta la slabire si fiindca are un usor efect laxativ).
Acidul citric contribuie la reducerea nivelului de zahar din sange (influenta este, ce-i drept, relativ redusa).
6) Lamaile intaresc sistemul imunitar.
Adevarat, datorita vitaminei C.
7) Coaja de lamaie contine vitamina P, buna pentru vasele de sange.
Adevarat: vitamina P are rol hemostatic si creste rezistenta vaselor sanguine. In plus, vitamina P sustine absorbtia si utilizarea vitaminei C.
Din pacate, coaja de lamaie (si cea de portocala) contine conservanti (pentru mentinerea fructelor proaspete � E231 si E232). Efectele acestor conservanti nu sunt inca bine cunoscute. Cert este ca E231 si E232 produc tulburari hormonale complexe. Acesti aditivi sunt suspectati ca fiind si cancerigeni. De aceea, nu va recomand folosirea cojii de lamaie si de portocala in niciun produs. P.S.sa auzim numai de bine.Eu folosesc zilnic sucul de la o lamiie si totul e OK.

Niciun comentariu: