Fiecare are steaua sa!

6 august 2012

Probejenia-traditii si obiceiuri!


Transfagarasan - Muntii Fagaras
Pe data de 6 august, crestinii ortodocsi si catolici sarbatoresc Schimbarea la Fata a Domnului pe Muntele Tabor, munte considerat sfant, una dintre cele mai mari sarbatori religioase. Insasi denumirea sarbatorii ne spune in cuvinte populare ca"se calatoreste vara!"
Ziua se refera la momentul in care trei dintre cei mai apropiati apostoli ai Mantuitorului, aflati impreuna cu acesta pe muntele Tabor, s-au convins ca Iisus nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci insusi fiul lui Dumnezeu. Acolo, pe Muntele Tabor, in timp ce se rugau, fata lui Iisus a stralucit dintr-o data ca soarele, iar vestmintele i s-au facut albe precum lumina si un glas din cer le-a spus: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, in Care am binevoit; pe Acesta ascultati-L" (Matei 17, 5). Isus le-a poruncit celor trei sa nu dezvaluie nimanui nimic din cele vazute si auzite, pana dupa invierea Sa din morti."
Schimbarea la fata sau Probejenia cum i se mai spune de batrani. Sarbatoarea ortodoxa Schimbarea la Fata a Mantuitorului, pe Muntele Taborului, a fost suprapusa pe o sarbatoare, deja existenta in calendarul popular romanesc, Probejenia. La Probejenie frunza codrului incepe sa-si schimbe culoarea, de-acum iarba inceteaza sa mai creasca si pleaca pasarile migratoare.De-acum se schimba fructele, care pana la aceasta vreme fusesera „veninoase”, apare „prima” dulceata a lor. Acum se gusta poama noua din rodul viilor, spunandu-se: “boaba noua in gura veche”.
In unele zone se crede ca berzele pleaca spre tarile calde, ducand randunelele pe spate, iar oamenii tin sarbatoarea pentru ca pasarile sa ajunga cu bine. Traditia spune ca nu e bine sa pleci acum in calatorie, pentru ca s-ar putea sa te ratacesti. Din aceasta zi oamenii nu se mai scalda in apele raurilor, acestea incepand sa se raceasca. In aceasta zi se recolteaza plante si fructe de leac cu puteri vindecatoare: leustean, avrameasa, usturoi, flori de musetel, alune.
Tot in aceasta zi se fac observatii meteorologice privitoare la toamna ce urmeaza. Se spune ca cine se roaga azi sa scape de o patima (ex. betie), va fi vindecat.
La Probejenie este dezlegare la peste si struguri.
Această sărbătoare reprezintă momentul în care Iisus, împreună cu trei dintre mucenicii cei mai apropiaţi, Petru, Iacob si Ioan, au urcat pe muntele Tabor ca să se roage. Aici, apostolii au fost învăluiţi într-un nor de lumină, în timp ce Iisus se ruga.
Schimbarea la faţă, 6 august constituie, de asemenea, un moment important în calendarul viticol: în această zi nu se lucrează și la biserică se duc poame din noua recoltă, se binecuvântează și se împart.
În această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare. Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarbă.
În această zi se interzice scăldatul. De la Probajenii inainte, nu-i slobod sa te mai scalzi in rau. O coborat cerbul de la munte, s-o pisat in apa si-o racit apa. Atata-i tat.” (Memoria Ethnologica)
Explicatia este cu totul alta: apele fiind de acum tot mai reci, creste riscul imbolnavirilor.Fie ca din aceasta zi....,asa cum natura incepe sa-si schimbe fata, sa se intimple un miracol si oamenii sa-si schimbe ideile si actiunile in bine!Sa fie liniste,pace si multa,multa intelegere!
Sa avem cu totii numai zile minunate,fara implicarea celui rau si impacarea tuturor!
Inchei cu-Traiesc.....,in realitatea zilei de astazi!

Niciun comentariu: