Fiecare are steaua sa!

20 iulie 2012

Ziua aviatiei din Romania. Datini si obiceiuri de Sfantul Ilie(Sant-Ilie)


LA MULTI ANI! tuturor aviatorilor din Romania!
 
LA MULTI ANI! celor care isi serbeaza ziua numelui de botez!

 Sărbătoarea proorocului Ilie Tesviteanul denumit si "Carutasul  raiului" este şi ziua Aviaţiei Române. Acest sfânt fiind considerat, începând cu anul 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor. Faptul se datorează felului în care s-a săvârşit din viaţă, fiind purtat în văzduh pe un car de foc. Ziua de 20 iulie, de cinstire a Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, este numită şi Sântilie. În calendarul popular, ea marchează miezul verii pastorale, când ciobanii separă oile, iar pe munţi se organizează vestitele Nedei şi Sântilii.Ca divinitate populara a Soarelui si a focului, Sant-Ilie este atestat prin numeroase traditii, mai ales in mediile pastoresti.In ajunul acestei zile, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semanate cu canepa (canepisti), se dezbracau si, goale, se tavaleau prin cultura, apoi se imbracau si se intorceau acasa. Daca, in noaptea dinspre Sant-Ilie, visau canepa verde era semn ca se vor marita cu flacai tineri si frumosi iar daca visau canepa uscata se zicea ca se vor marita cu oameni batrani.In dimineata acestei zile se culegeau plante de leac, in special busuiocul, ce erau puse la uscat in podurile caselor, sub stresini sau in camari. Tot acum se culegeau si plantele intrebuintate la vraji si farmece.Femeile duceau in aceasta zi busuioc la biserica pentru a fi sfintit dupa care, intoarse acasa, il puneau pe foc iar cenusa rezultata o foloseau in scopuri terapeutice atunci cand copiii lor faceau bube in gura.Sant-Ilie marcheaza miezul verii pastorale, data cand le era permis ciobanilor sa coboare in sate, pentru prima data dupa urcarea oilor la stana. Cu aceasta ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau in dar iubitelor sau sotiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multa migala.Ca divinitate solara si meteorologica, Sant-Ilie provoaca tunete, traznete, ploi torentiale si incendii, leaga si dezleaga ploile, hotaraste unde si cand sa bata grindina.In vechime, se obisnuia ca in aceasta zi sa se organizeze intalniri ale comunitatilor satesti de pe ambii versanti ai Carpatilor (numite nedei), se organizau targuri de Sant-Ilie, iarmaroace si balciuri, unele pastrate pana in zilele noastre. In cadrul acestor manifestari, ce durau mai multe zile si erau considerate a fi bune prilejuri de cunoastere pentru tineri, atmosfera era insufletita de muzica si se facea comert cu produse pastorale, instrumentar casnic, unelte si produse agricole.
De sarbatoarea Sfantului Ilie :
- nu se lucreaza de teama pagubelor (traznete, ploaie, grindina).
- il cinstesc mai ales cojocarii, stuparii - se reteaza stupii, se duc faguri si mere la biserica spre binecuvantare si se impart de pomana.
- se culeg in zori plante de leac stropite cu sange de cocos taiat deasupra lor.
- se duc berbecii la berbecar.
- daca tuna vor fi merele si alunele viermanoase; daca ploua, va ploua 20 de zile.
- se tine "Targul de fete de pe Muntele Gaina" .
Sa cinstim si saptamina secerisului!


 Inchei cu-Traiesc.....,in realitatea zilei de astazi!
Un comentariu:

Vasile Dumitru spunea...

La multi ani, aviatori!
O mare parte din activitate mi-am petrecut-o pe aerodromuri, mi-as fi dorit sa zbor!
Ma simteam parca mai bun cand mergeam in acelasi grup cu Doru Davidovici, m-am prabusit si eu odata cu el, cu Fabian, cu atatia altii!
O "meserie" la care au acces doar "supraoamenii"!