Fiecare are steaua sa!

21 iulie 2012

Excursie în weekend la...."Dîmbul lui GAF"! 


Hipo-taxiul care merge in Dimbul lui "GĂF"

Dealul IUBIRII din Ţara Moţilor......., nici o femeie nu pleacă "nefericită" de aici!
La prima vedere, comuna Horea, din Munţii Apuseni pare o așezare ca oricare alta din România. O mai scoate din anonimat plăcuța de la intrare, care te anunță că acolo a fost casa lui Horea, cel care i-a ridicat la luptă pe moţi. Nici prin gând nu îţi trece că într-un loc atât de încărcat de istorie o să-i descoperi, poate, pe cei mai lipsiţi de inhibiţii români... Atât de libertini şi deschişi, încât li s-a dus vestea, de ani buni, în lumea întreagă.Vorbim despre un deal care i-a facut celebri pe moţii din partea locului: "Dâmbul lui Gâf" – așa îi zic sătenii. Povestea lui este veche de sute de ani, pentru că aici era locul în care urmaşii lui Horea veneau să-şi... iubească mândruţele." În vârful lui Gâf nicio muiere nu a scăpat neatinsă, şoptesc bătrânii satului".
Când ajungeau în vîrful dealului, se «hodineau un pic», după urcuşul greu. Şi pentru că gâfâiau, locul şi-a căpătat numele de Dâmbul lui Gâf. Drumul pînă în vîrful lui Gâf nu e deloc uşor. Șerpuieşte printre văi şi brazi, iar urcuşul îl solicită pe călătorul care se încumetă să meargă pe dealul îndrăgostiţilor. Odată ajunse la destinaţie, perechile trec de Poarta Inimilor Fierbinţi. Pe fiecare stîlp au fost încrustaţi în lemn "Mîndruţul" şi "Mîndruţa"... Moţul este în genunchi şi îi oferă moaței un inel.Amenajarea Dâmbului nu ar fi fost posibilă fără talentul meşterului lemnar din Horea, a cărui faimă pare a fi ajuns-o pe cea a dealului.Meşterul "Chuck Norris" a fost cel care a pus în aplicare ideile localnicilor, chiar dacă la început i s-au părut... un pic ieşite din firesc. Dar până la urmă şi-a adus aminte că şi el iubise în tinerețe o grămadă de mândruţe, aici la Gâf.
La început, vestea despre dealul îndragostitilor a circulat doar prin comunele apropiate, dar în timp i s-a dus buhul tot mai departe. Aşa că din ce în ce mai mulţi turişti au venit să caute dragostea... la Gâf.
Cei mai mulţi vizitatori însă au fost atraşi şi de regulile neobișnuite stabilite.Şi dacă pe vremuri, moaţele îşi chemau cu tulnicul drăguţul...la vremuri noi, obiceiul s-a schimbat. Pe dealul iubirii a fost amenajată chiar o "linie fierbinte" - adică un telefon public fixat pe un brad. În timp, telefonul a dispărut și el, înlocuit de mult mai modernul celular.Atît de mult iubesc sătenii dealul că i-au făcut şi cîntec: "Cântă dorul sus pe Gâf/ Dâmb de Gâf si Gâf de dâmb/ Stai aici pe-acest pământ/ Tot iubit si gâfâind". Iar dacă femeile pleacă ochii ruşinate cînd le întrebi de Gîf, bărbaţii în schimb se aprind repede şi îţi povestesc cu mândrie de aventurile lor din tinereţe.Horenii spun că mai toţi au fost zămisliţi acolo la Gâf. Nici nu e de mirare că pe aceste meleaguri natalitatea nu este o problemă. Nu mai puţin de patru grădiniţe au fost amenajate în ultimii ani. Dâmbul lui Gâf şi faptele de "bărbăție" trăite de moţi în vârful său au făcut comuna... poate cel puţin la fel de cunoscută ca răscoala istorică a lui Horea, Cloşca şi Crişan. Şi poate că dealul a mai făcut ceva: a dărâmat prejudecăţile despre români.
Turistii care se incumeta sa urce dambul trebuie sa stie ca nu o pot face oricum ci neaparat dupa traseul stabilit de horeni si anume:
- intra pe poarta mandrutul si mandruta pe sub acoperisul Inimi Fierbinti.
- urca pe Treptele Sperantei
- cauta ceva de-ale gurii in Camara Sufletului
- aprind focul in Cuptorul Fermecat si pregatesc ceva de mancare.
- se aseaza apoi cu mandruta la masa Tinerete fara batranete
- dupa o masa servita in intimitate, intr-un cadru natural de exceptie, mandrutul cu mandruta isi stampara setea, band apa din Izvorul Iubirii
- se imbratiseaza si pot face chiar un dus in aer liber.
- … in functie de noroc, mandrutul o ia in brate pe mandruta si coboara sa-si aline sufletele in Joampa Fericirii.
Un alt avantaj este faptul ca hipo-taxiul motesc este dotat si cu o... minilada frigorifica, amplasata sub coviltir, de unde turistii pot bea o bere sau un suc la... botul calului. La propriu de data aceasta.
Clientii care isi inchipuie ca hipo-taxiul motesc nu are sistem audio sau fond muzical se insala amarnic. In loc de traditionalul radio-casetofon din masini, pasagerii carutelor-taxi pot asculta pe toata durata cursei Taraful local "Motul", care poate interpreta orice si oricand doreste clientul, de la muzica populara la rock si chiar arii de opereta.
P.S.daca o sa ajungeti la  "Dimbul lui Gif", sigur nu o  sa va para rau!
Inchei cu-Traiesc...,in realitatea zilei de astazi!

Niciun comentariu: