Fiecare are steaua sa!

19 iunie 2012

Sa invatam de la copii,ce inseamna bunatatea!


Astazi as fi dorit sa scriu ceva despre serbarea de sfirsit de an scolar....,care este in pregatire si toata suflarea care are in preajma un copil de gradinita sau de scoala este in fierbere totala...... ,asta si din cauza gradelor  din mediul inconjurator,dar si din cauza diferitelor fite si marafeturi fara rost.....:))) In drumul meu spre casa am intilnit citiva copii sarmani, carora le-am daruit din piersicile cumparate din piata, pentru a suplini nevoia unui desert delicios! Cu acest prilej mi-am amintit o povestioara invatata in anii copilariei si de cite ori eram la o rascruce de drumuri, imi aduceam aminte obsesiv de ea!Astazi fara sa-mi dau seama am aplicat pilda taranului din povestea cu pricina. 
"Intors seara tarziu de la un targ de departe, de unde adusese, intre altele, si un cos cu o minunatie de piersici, un taran isi puse in gand sa-i incerce pe cei patru feciori ai sai. Chemandu-i la el in dimineata urmatoare, le arata cosul si-i lasa mai intai sa se minuneze de frumusetea acelor fructe, cum nu prea cresteau prin partea locului, apoi darui fiecaruia cate o piersica, lasandu-i sa-si vada de ale lor. Pe la apusul soarelui, intorcandu-se de pe unde fusese cu treburi, ii chema pe toti patru in tinda si prinse a-i iscodi:
- Ia zi, tu ce-ai facut cu piersica ta ? - l-a intrebat intai pe cel mai mare.
- M-am grabit de-am mancat-o, tatuca, si-ti multumesc, ca tare a fost buna! Dar stii ce m-am gandit? Daca as lua samburele si l-as ingropa cu grija in spatele casei, udand locul, oare nu s-o prinde si-n pamantul nostru asa minunatie de piersic? Si m-am si pus pe treaba...
- Bine ai facut, baiatul tatii! Se vede tu o sa ajungi un bun gospodar. Dar tu ce-ai facut cu piersica ta? - ii zise celui de-al doilea.
- Pai, am mancat-o... A fost asa de dulce, de frageda si de parfumata...
- Ai mancat-o si gata?
- Ba, dupa ce-am aruncat samburele si m-am lins pe degete, i-am mai cerut maichii una, ca prea a fost buna...
- Fiule, fiule, ai grija si pazeste-te de lacomie, ca lacomul mai mult pagubeste si lenesul mai mult alearga! - il dojeni tatal cu intristare. Dar tie ti-a placut piersica, a fost buna? - l-a iscodit taranul si pe cel de-al treilea fecior.
- Nu stiu... - zise acesta, ridicand cam stanjenit din umeri
- Cum nu stii?! Da’ ce-ai facut cu ea?
- Pai... am vandut-o. M-am dus cu ea in drum si am dat-o bine, cu zece bani...
- Ehei, fiule, se vede ca tu o sa ajungi mare negustor. Baga insa de seama, ca nu toate sunt de vanzare in viata, mai ales ceea ce ai primit de la parinti!
In cele din urma, taranul il intreba si pe cel mai mic:
- Dar tie, prasleo, ti-a placut piersica?
- Nici eu nu stiu, tatuca...
- Cum, si tu ai vandut-o, bata-te sa te bata?!
- Nu, tatuca, n-am vandut-o. Eu m-am dus pe la prietenul meu de peste drum, care-i tare bolnav, si i-am dat-o lui, sa aiba si el o bucurie, ca poate se mai inzdraveneste putin...
Cu lacrimi in ochi, tatal isi lua copilasul pe genunchi si-i spuse, sarutandu-l pe crestet:
- Nu stiu ce te vei face tu in viata, dar se vede treaba ca vei fi un om bun, iar asta pretuieste mai mult decat toate!"
P.S: unul din copii (fiindca erau vreo cinci)care a primit cele trei piersici daruite de mine a marturisit ca va merge acasa unde sora lui este bolnavioara si va imparti cu ea piersicile.Am simtit ceva  imposibil de explicat..., am dat restul de piersici ce-mi ramasese in punga,copilului si am ajuns acasa cu un sentiment ciudat(citi copii sunt in imposibilitatea de a avea pe masa un fruct,sau ceva  ca desert,dupa masa ) si astfel am uitat ca imi mai trebuia ceva pentru desert.
Inchei cu-Traiesc...,in realitatea zilei de astazi!


 

 
 
 

3 comentarii:

Ică Şt. O. Victor spunea...

Sărut mâna, Maria! Din păcate ai dreptate1 sunt mulţi copii amărâţi într-o ţară în care bunătatea se mai găseşte cu adevărat doar în sufletul de copil. Maturii (foarte puţini) care au acest "defect" sunt etichetaţi fraieri! Mi-a plăcut povestea ta!

De vorba cu mine... spunea...

frumos...

Horia, baiatul meu cu probleme mari de sanatate (este in clipul de azi) a fost de mic un abonat al spitalelor...
odata avea vecin de pat un baiat de la casa de copii...
ne-a zis: aduceti-mi jucariile!
le-a daruit toate baietelului!

de cate ori am avut ocazia, am povestit ceva din copilaria mea: eram muuuulti copii la parinti. intr-o noapte de toamna tarzie cineva striga la poarta. tata a iesit. dupa ceva timp a revenit cu un nene, muntean cu caruta cu mere, care ceruse voie sa inopteze; vazuse lumina la fereastra si a strigat!
tata l-a invitat la masa; aveam mamaliga si lapte, eram cel putin opt insi in jurul mesei...
nenea s-a inchinat si a zis cam asa: mai nene, eu te-am rugat sa ma lasi in curte, sa ma simt in siguranta, nu ma gandeam ca ma chemi si la masa! din alte case aratoase nici nu au iesit la poarta!
apoi nenea a mers la caruta si a venit cu branza, cu mere...

diseara voi citi de pe blogul tau!

zi buna... Maria!

MEG55 spunea...

De vorba cu mine....
Multumesc,asemenea si tie!Ce frumoase sunt amintirile din copilarie!