Fiecare are steaua sa!

22 iunie 2012

Magia sinzienelor!Ziua de 24 iunie este o zi specială, în care, conform tradiţiei celebrăm Sânzienele sau Drăgaica. La această dată se sărbătoresc îndrăgostiţii din toate colţurile ţării. 24 iunie este ziua ideală pentru ca fetele nemăritate și băieţii neînsuraţi pot să afle cât mai au de așteptat până când vor face marele pas în viaţă, cu cine se vor cununa și își vor petrece tot restul vieţii, iar tinerii singuri pot să afle de cine se vor îndrăgosti.Sanzienele pot fi vazute peste tot, in toata tara, de la campie pana sus, in zona alpina. Mai sunt cunoscute si sub numele de dragaica, floarea lui Santion, inchegatoare, sanjuane si prefera locurile deschise, insorite si ceva mai uscate. Pot fi vazute prin fanete, pe coastele batute de soare si pe culmile calcaroase din intreaga tara. Sanziana are tulpina inalta de pana la un metru, frunze inguste si ascutite, catifelate pe partea inferioara, si flori galbene, marunte, formate din patru petale, motiv pentru care se spune ca aceasta planta este binecuvantata de Dumnezeu, deoarece fiecare petala din floare poarta in ea cate un semn al Sfintei Cruci.
Mirosul florii este asemanator cu cel al mierii de albine, desi gustul este amar, ceea ce ar explica beneficiile plantei in tratarea bolilor de ficat si bila. Sanziana infloreste in preajma solstitiului de vara, ziua cea mai lunga a anului. Florile de sanziene au, in egala masura, calitati vindecatoare, de infrumusetare si magice. Desi florile de sanziene au fost folosite ca remediu natural de sute de ani in tratamentul bolilor de ficat, a reumatismului, a bolilor tiroidiene, renale si nervoase, oamenii de stiinta n-au tratat-o, pana acum, cu atentia care poate i s-ar cuveni, de aceea in jurul acestei flori pluteste inca un oarece mister. Zane rele, din clasa lalelelor, uneori sinonime cu Dragaicele, manifestandu-se potrivit superstitiei, in ziua Sf. Ioan Botezatorul. Sanzienele sunt in primul rand flori de camp, galbene-aurii, cu inflorescente marunte, pline de polen aromind puternic a fan si a miere. La cea mai mica atingere, din ele se scutura o ploaie fina de aur, pentru ca sunt florile solstitiului de vara, iubitoare de soare, iar viata lor este scurta, de numai doua-trei saptamani, atata vreme cat astrul zilei se afla in taria lui. Sanzienele prefera locurile deschise, insorite si ceva mai uscate. Pot fi vazute fanete, pe coastele batute de soare si pe culmile calcaroase din intreaga tara.Imaginea lor suava le-a facut Doamnele Florilor, Sant-zianele (Sfintele zeite sau zane), poate si pentru ca parfumul lor nu seamana cu al nici unei alte flori si, totusi, il inglobeaza pe al tuturora.Dar in traditia populara, Sanzienele sunt si niste fapturi ireale, fantastice, numite Sfintele, Frumoasele, fapturi luminoase de aer, albe, frumoase, binefacatoare. Din cauza acestei denumiri, sunt adesea confundate cu Ielele, Maiastrele sau Vantoasele, care de regula sunt zane rele.

Sanzienele reprezinta si un prilej de intalnire a tinerilor ce doresc sa-si uneasca destinele, o sarbatoare iubirii, cinstita cum se cuvine, cu cantec si joc. In ajunul Sanzienelor, fetele si baietii care urmeaza a se casatori se aduna spre seara in sat. E veselie, voie buna si toata lumea e cu sufletul deschis. Se tin balciuri cu tiribombe si calusei.
Calitati vindecatoare:
Florile de sanziene au, in egala masura, calitati vindecatoare, de infrumusetare si magice. Detine o importanta putere de curatare a pielii. Traditia spune ca baia cu flori de sanziene infrumuseteaza si curata pielea de petele maronii si vindeca semnele ramase dupa arsuri, acnee, iritatii.
Roua florilor de sanziene culeasa dimineta devreme, din locuri curate, nepoluate detine puterea unei licori magice; curata ochii, indeparteaza cearcanele si ridurile, limpezeste vederea.

Te scapa de petele maronii de pe piele
Cea mai importanta actiune cosmetica a sanzienelor este cea de curatare a pielii. Se spune ca baia cu flori de sanziene infrumuseteaza si curata pielea de petele maronii si vindeca semnele ramase dupa arsuri, acnee, iritatii. Roua de pe florile de sanziene curata ochii, indeparteaza cearcanele si ridurile si limpezeste vederea. Colectarea se face dimineata devreme, din locuri curate, nepoluate, departe de obiective industriale si neumblate de caini. Pentru a avea eficienta dorita, sanzienele se culeg in zorii zilei de Sfantul Ioan Botezatorul.
Superstitii:
Florile mici, galbene, pe care fetele le culeg şi le împletesc în formă de coroniţă sau de cruce. Aceste cununi se pun în case, pe porţi şi chiar pe grajduri, pentru a aduce prosperitate şi fertilitate. Se spune chiar că această cunună de sânziene poate prezice măritişul fetelor.

Se mai spune ca tot in noaptea de Sanziene rasare magic floarea alba de feriga, care aduce noroc celui ce o va culege, infruntand curajos duhurile care o pazesc. Oamenii cred ca floarea de feriga alba le poate citi gandurile si le va descoperi comori de mult ascunse.
Ziua de 24 iunie este ziua magiei, prilej de adunare a conclavurilor vrajitoarelor, noaptea de Sanziene este prielnica dezlegarilor de farmece sau vraji.Se spune ca, daca o tanara isi pune in san sau sub perna flori de sanziene, devine mai frumoasa si mai atragatoare si isi va visa ursitul. In alte zone, daca o fata arunca un buchet de flori de sanziene prin usa deschisa sau prin fereastra, atunci isi va gasi ursitul in anul in curs. Alteori, buchetul se pune sub perna, deoarece exista credinta ca visele din noaptea de Sanziene se implinesc. La sate, oamenii impletesc cununi din flori de sanziene pe care le tin la usi, ferestre, pe acoperis sau intr-un copac timp de un an, pentru sporul casei si sanatatea intregii familii. Se mai spune ca tot in noaptea de Sanziene rasare magic floarea alba de feriga, care aduce noroc celui ce o va culege, infruntand curajos duhurile care o pazesc. Oamenii cred ca floarea de feriga alba le poate citi gandurile si le va descoperi comori de mult ascunse. Noaptea de sinziiene este peste tot o noapte magica!

O cununa de sinziiene pentru fiecare!


Inchei cu-traiesc....,cu gindul la noapte de sinziiene!

Niciun comentariu: