Fiecare are steaua sa!

9 mai 2012

De trei ori -9 MAI!

9 mai - Ziua Europei
Pentru români, 9 mai are o triplă semnificaţie istorică. Ea aminteşte de ziua de 9 mai 1877 când ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a declarat, în plenul Parlamentului, in numele guvernului, că România doreşte să rupă legăturile cu Turcia. Ca urmare, Parlamentul a votat, în aceeaşi zi, o moţiune prin care a fost proclamată independenţa de stat a României.
Un alt moment important în istorie îl constituie ziua de 9 mai a anului 1945, când Germania nazistă a semnat actul capitulării necondiţionate. Această zi a fost desemnată Ziua Victorie şi ziua sfârşitului celui de-al doilea razboi mondial în Europa.
În sfârşit, 9 mai 1950 reprezintă ziua în care ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman, rosteşte celebrul discurs prin care propune planul ce va sta la baza Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, precursoarea Uniunii Europene de astăzi. Consiliul European, întrunit la Milano in anul 1985, a hotărât ca ziua de 9 mai să devină Ziua Europei.Ziua Europei, este considerat unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.


 

 
Inchei cu-LA MULTI ANI,ROMANI!
LA MULTI ANI,EUROPENI!