Fiecare are steaua sa!

6 aprilie 2012

Traditii,obiceiuri,superstitii in Sarbatoarea Floriilor!Duminica Floriilor este considerata o zi sfanta, o zi a florilor si a elementului vegetal in cultura populara romaneasca. In aceasta zi, crestinii aduc la biserica ramuri inmugurite de salcie ce urmeaza sa fie sfintite de catre preot in cadrul unei slujbe speciale. Salcia aminteste de ramurile de maslin cu care Iisus Hristos a fost intampinat la intrarea sa in Ierusalim. Totodata, salcia este o planta mult indragita de Maica Domnului, singurul arbust care s-a indurat sa o ajute pe Maica Domnului sa treaca apele unui rau. Drept rasplata, salcia a fost binecuvantata cu rod si fertilitate, primind de la Maica Domnului si darul de a nu arde niciodata. Salcia mai semnifica si biruinta vietii asupra mortii, dar si revenirea la viata a naturii intr-un mod vegetativ.
Cand slujba de Florii se termina si credinciosii sunt binecuvantati de preot, aceste ramuri de salcie sunt duse acasa si agatate in dreptul icoanelor. Fiind sfintite, au rol de protectie impotriva necuratului. De asemenea, in Muntenia si in Oltenia ramurii de salcie se pastreaza tot timpul anului in casa. Se spune ca apara casa si familia respectiva de foc, de vant, de grindina si boala. In schimb, pe meleagurile Moldovei si ale Bucovinei, salcia sfintita se plaseaza in exteriorul locuintei, agatata la streasina casei. Mai mult, in anumite zone ale tarii, copiii si animalele sunt atinse cu matisorii de salcie pentru a creste si inflori asemenea lor. Pe de alta parte, in alte zone femeile infig in pamantul insamantat proaspat aceste ramuri de salcie sau le agata de tulpinile pomilor fructiferi pentru ca acestia sa devina rodnici.
Cel care se impartaseste de Florii are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta isi va pune cand se apropie de preot.
•Cu ocazia Mosilor de Florii, femeile coc placintele pe care le dau de pomana saracilor ca sa nu moara de dorul lor, asa cum a patit mama lui Lazar. Legendele spun ca oamenii care nu serbeaza ziua lui Lazar se vor umple de pistrui ca jidanii.
•Acum se aerisesc hainele si zestrea.
•Inaintea Marii sarbatori de Florii, fetele mari din Banat si Transilvania obisnuiesc sa puna o oglinda si o camasa curata sub un par altoit.
Dupa rasaritul soarelui sunt luate si le folosesc in farmecele de dragoste si sanatate.
•La miezul noptii se fierbe busuioc in apa. Se pune canafi de la prapurile folosite la inmormintarea unei fete mari iar dimineata fetele se spala pe cap cu aceasta fiertura, ca sa le creasca parul frumos si stralucitor ca fierele de la prapuri. Ce ramane se toarna la radacina unui par in speranta ca baietii se vor uita dupa ele, ca dupa un copac inflorit.
•In acelasi timp, daca cineva indrazneste sa se spele pe cap chiar in ziua de Florii, fara apa descantata si sfiintita, risca sa albeasca.
•Se dau citeva ramuri de salcie la vite ca sa manince, iar livezile si viile sunt impodobite ca sa dea roade bogate.
•Traditia mai spune ca asa cum va fi vremea de Florii, asa va fi si in prima zi de Pasti.
Sursa: Crestinortodox.ro

4 comentarii:

£.uzu spunea...

eu nu prea tin la superstitii :D
dar indata se apropaie... aceasta sarbatoare! :)
o zi frumoasa!

Ryanna spunea...

azi la noi a fost frumos..aştept ziua de mâine să văd dacă paştele vine cu soare:)..în general se întâmplă să fie adevărat acest aspect,dar mai sunt destule excepţii de la regulă..
un weekend şi o zi de florii excelentă!

MEG55 spunea...

Nu trebuie sa tii la superstitii,insa orce informatie este utila!Sa ai o zi deosebita!

MEG55 spunea...

Multumesc!Si aici este superba vremea!Oricum vremea rea nu mai are putere,fiindca au inceput deja sa infloreasca copacii si dca mai sunt capricii vremelnice,asta e....!O zi deosebita de Florii!