Fiecare are steaua sa!

21 martie 2012

PRIETENUL DRAG DE FIECARE ZI-CAFEAUA DE DIMINEATA..!

Poti discuta tot ce doresti cu ea.....,nu te va trada..., daca pastrezi proportiile stabilite! Cum altfel te poti trezi dimineata daca nu savurand o ceasca plina de cafea fierbinte si frumos mirositoare?! Fiecare zi isi are momentele ei de magie, mai ales atunci cand, abia desprins din caldura moale a asternutului, mergi intins spre bucatarie, inca dormind, ca sa pui la fiert ibricul cu apa pentru cafeaua de dimineata. Si-apoi, imbatat de aroma binecuvantata care emana odata cu aburii, sa simti cum te trezesti la viata, cum capeti puteri pentru inca o zi. In ceea ce priveste consumul de cafea, parerile sunt inca impartite. Un consum moderat de cafea nu face rau nimanui, ba are efecte benefice asupra organismului, dar in exces, acasa, la birou, cu prietenii, si inca doua - trei dupa amiaza, de sete, de plictiseala ori ca sa tii companie cine stie cui, face rau. Consumata moderat - doua cesti pe zi, una dimineata si alta dupa-amiaza, dar nu cu mult dupa ora 16.00 -, cafeaua are efecte benefice asupra sistemului nervos, reduce starea de oboseala, imbunatateste digestia si stimuleaza activitatea intelectuala, capacitatea de memorare si concentrare. Studiile recente arata ca doua cesti de cafea pe zi reduc cu 25% riscul aparitiei cancerului de colon. Femeile care consuma zi de zi cafea, doua - trei cesti, sunt protejate de cancerul la san, iar barbatii sunt feriti de formele grave de cancer la prostata.
Cand cafeaua devine dusman
Din prieten drag, de fiecare zi, cafeaua poate deveni dusman neinduplecat atunci cand e consumata in exces, adica o cantitate mai mare decat poate tolera organismul unui om. Sunt persoane care, pana la pranz, beau deja trei-patru cesti de cafea si vor sa aiba mintea limpede. Bauta asa, una dupa alta, cafeaua isi pierde efectul inviorator si inceteaza sa mai fie un stimulent. Cafeina, care se gaseste din belsug in cafea si care dimineata dezmorteste creierul si energizeaza organismul, poate provoca palpitatii, transpiratii, dureri de cap, stari de agitatie si nervozitate, ameteli, insomnie, stare de oboseala, tensiune arteriala mare, depresie si anxietate la persoanele care zilnic abuzeaza de cafea, dar mai consuma si bauturi energizante ori ceai verde.
Daca ar fi sa ne luam dupa cercetatorii care au descoperit in cafea numai efecte negative, care o fac si mai neagra decat este in realitate, ar insemna sa fim o tara de oameni bolnavi, in conditiile in care statisticile spun ca 9 romani din 10 beau cafea zilnic. Consumata in doze mici, rezonabile, cafeaua poate fi un energizant de fiecare zi pentru persoanele care-i cunosc beneficiile si stiu ca orice exces, nu numai de cafea, este nesanatos. Cafeaua se stie ca este o bautura energizanta foarte iubita de noi, romanii, te scapa de somnolenta si epuizare, dar numai temporar. Cafeaua nu tine locul orelor de somn pierdute. Trebuie renuntat la obiceiul de a bea cafea toata ziua. Doua cafele, una dimineata si a doua nu mai tarziu de ora 15.00, sunt suficiente, chiar si pentru persoanele care lucreaza mult in fiecare zi. Eu mi-am servit cafeluta!
Inchei cu-Traiesc in realitatea zilei de astazi!
Niciun comentariu: