Fiecare are steaua sa!

25 martie 2012

Ora de vara...!
Si ceasul se misca invers in timp!
Astazi parca imi lipseste ceva,am senzatia aceeia.... ,ca mi-sa  furat ceva de care eu nu stiu !Sa fie de vina timpul,ca am dormit mai putin cu o ora?!E posibil,toate se schimba in viata,in fiecare secunda,minut,ora,zi,saptamina,luna,an si noi ne schimbam, nu mai suntem la fel ca acum o secunda,minut,ora,zi,saptamina,luna,an!Timpul zboara,zboara in multe cazuri in favoarea noastra ,dar de cele mai multe ori zboara in defavoarea noastra.La fel cum florile se intorc dupa Soare, pe masura ce acesta se misca pe cer, la fel si oamenii au descoperit un mod in care se pot folosi mai mult de lumina solara. Prin adaugarea unei ore, pe timpul verii, economisim energia si ne putem bucura de serile racoroase de vara. Dar, chiar daca introducerea unei ore in calendar pare simpla, nu a fost chiar asa.
Apariția ideii

Ideea orei de vara a aparut pentru prima oara in capul celebrului om de stiinta Benjamin Franklin, in anul 1784. Acesta a scris un eseu numit "An Economical Project" in care a emis cateva idei pentru economisirea uleiului folosit la lampile de iluminat. Una din metode era introducerea unei perioade de timp in timpul verii.
Pe cand se afla la Paris, la varsta de 78 de ani, aceasta s-a ocupat de modul in care lamplile cu ulei produceau lumina si cat de eficeinte erau acestea.
Intr-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. La inceput a crezat ca sunt lampile cu ulei ce se instalau pe strazile Parisului. Dar, a observat ca Soarele tocmai rasarea la orizont.
Ideea lui Franklin a fost preluata de catre William Willett, un constructor britanic. Si acesta a fost uimit cand intr-o dimineata de vara, in jurul orei 6, chiar daca afara era lumina, toate obloanele caselor erau inchise.
El a propus intr-un pamflet din 1907 sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie, si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie.
Eu cred insa ca........,aceasta idee a fost folosita demult,foarte demult de cei care traiau la tara si pentru a economisi timpul sau sa aiba mai mult timp pentru muncile cimpului ....,din primavara pina-n toamna se sculau odata cu mijitul zorilor si mergeau la  treburile cimpului cu "noaptea in cap"dar pentru ca nimeni nu socotea timpul ci isi facea singur programarea ,nu a avut si ideea de a breveta aceasta ora!!:)))Gata am trecut si la ora de vara....., de acum vom economisi energia si "baietii destepti" vor cauta alti fraieri de unde sa-si scoata profiturile uriase...!
Inchei cu-Traiesc in realitatea zilei de astazi!Niciun comentariu: