Fiecare are steaua sa!

20 martie 2012

Echinoctiul de primavara. Ziua va fi egală cu noapteaTermenul de "echinocţiu" provine din latinescul "aequinoctium", compus din "aequus", ce înseamnă "egal", şi "nox" sau "noctis", adică "noapte". Aşadar, în momentul echinocţiului de primăvară, durata zilei este egală cu durata nopţii, atât în emisfera boreală, cât şi în cea australă, apoi, durata zilei va fi în continuă creştere în emisfera nordică, în timp ce la Antipozi procesul va fi invers.Echinocţiul de primăvară are loc anul acesta, astazi 20 martie şi marchează începutul primăverii astronomice. La această dată, durata zilei va fi egală cu cea a nopţii.Echinoctiul de primavara  marcheaza inceputul primaverii astronomice .Mişcarea aparentă a Soarelui pe cer, determinată de mişcarea reală a Pământului pe orbita sa, cauzează inegalitatea duratei zilelor şi nopţilor pe parcursul anului."La momentul echinocţiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină - la data respectivă - egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine. La latitudinile ţării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, aceasta cifră reprezinta şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest", explică Observatorul Astronomic Vasile Urseanu, din Bucureşti.După această zi, durata zilei va fi în creştere, iar cea a nopţii în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară, adică va fi cea mai lungă zi a anului.
"O legendă de origine celtică personifică echinocţiul de primăvară şi are drept eroi doi suverani: regele Stejar şi Regele Ilice, aflaţi într-un război continuu. Se spune că Regele Stejar guvernează în jumătatea luminoasă a anului, propice vindecării şi evoluţiei, în timp ce regele Ilice conduce a doua parte a anului, când oamenii au tendinţa de a se odihni şi de a desfăşura activităţi mai uşoare. Aşadar, după lupte crunte desfăşurate între cei doi suverani spre a-şi impune domnia, Regele Stejar obţine victoria pentru o jumătate de an, iar în toamnă gloria îi revine Regelui Ilice care îşi instalează stăpânirea prin echinocţiul de toamnă".
În credinţele populare, startul primăverii a fost dat la 9 martie, în ziua de Mucenici. În această zi începe noul an agrar, iar copiii din Oltenia şi Muntenia bat ritualic pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul: "Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură". Să sperăm că anotimpul florilor se va instala o dată cu echinocţiul de primăvară, iar razele Soarelui vor birui covorul de nea şi de gheaţă care se mai găseşte, pe alocuri, pe străzi şi prin gospodării. Sa avem o primavara linistita si luminoasa,dupa o iarna atit de lunga si bogata!
Sursa:Observatorul astronomic.
Inchei cu-Traiesc in realitatea zilei de astazi!


3 comentarii:

Ică Şt. O. Victor spunea...

Sărut mâna, MEG! Mulţumesc pentru aduceri aminte. Uitasem deja de echinocţiu. Chiar dacă sursa de informare este Observatorul Astronomic, nu pot să nu sesizez orientarea ta spre un profil tehnic.
Am dreptate?

MEG55 spunea...

Avind in vedere faptul ca am deschis acest blog intr-un moment dificil din viata mea,nu m-am gindit niciodata sa ma orentez spre un profil anume.Aici imi consemnez datele ,trairile sau visele ce mi se par mai importante in ziua cind intru sa ma deconectez!In rest nu urmaresc nimic anume(bani,faima,recunoastere sau altceva)Poate este un mod de a ma exterioriza, atunci cind nu vreau sa ranesc pe cineva.Sa ai o primavara deosebita!

gabriella spunea...

Buna Maria,imi place blogul tau...vad ca faci schimbari in continuu.Sa ai o primavara frumoasa.