Fiecare are steaua sa!

23 februarie 2012

Legenda si obiceiuri de Dragobete – Traditii romanesti de Dragobete!
Dragobete este fiul Babei Dochia,un barbat frumos si iubaret. Se spune ca el a fost transformat de Maica Domnului in floarea cu acelasi nume. La daci era zeul ce oficia la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor. In mitologia greaca, pasarile erau privite ca mesagere ale zeilor, „pasare” in greceste insemnand „mesaj al cerului”, iar in timp aceasta traditie s-a raspandit si la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se spune ca se logodesc in aceasta zi. Se considera ca Dragobetele ocrotea si purta noroc indragostitilor, putand fi socotit un veritabil Cupidon romanesc. In plus, Dragobetele este un obicei 100% romanesc care se spune ca marcheaza nu numai dragostea romanilor, dar si inceputul primaverii. Aceasta sarbatoare se tine mai mult la sate, caci orasenii prefera sa-l sarbatoreasca mai mult pe Sfantul Valentin, Valentine’s Day, pe 14 februarie. Dar de ce ma intreb, daca am importat o sarbatoare a iubirii, de ce sa nu o sarbatarim si pe a noastra? De ce sa nu fim mai norocosi decat toti si sa avem 2 sarbatori ale dragostei si asta nu e tot, in aceeasi luna si atat de aproape una de alta?Pentru cei care vor sarbatori si care sunt curiosi care sunt obiceiurile si traditiile de Dragobete, iata mai jos cateva obiceiuri ale acestei sarbatori a dragostei:
Exista o serie de obiceiuri in zona rurala legate de aceasta sarbatoare:
- Fiecare avea grija ca aceasta zi sa nu ii prinda fara pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rau, prevestitor de singuratate pe intreg parcursul anului, pana la urmatoarea zi de Dragobete;
- In aceasta zi, oamenii mai in varsta trebuie sa aiba grija de toate animalele din ograda, dar si de pasarile cerului;
- Nu se sacrifica animale pentru ca astfel s-ar fi stricat rostul imperecherilor;
- Barbatii nu trebuie sa le supere pe femei, sa nu se certe cu ele, pentru ca altfel nu le va merge bine in tot anul;
- Tinerii considera ca in aceasta zi trebuie sa glumeasca si sa respecte sarbatoarea pentru a fi indragostiti tot anul;
- Credinta populara spune ca daca in aceasta zi nu se va fi intalnit o fata cu vreun baiat, se crede ca tot anul nu va fi iubita de nici un reprezentat al sexului opus;
- In aceasta zi, nu se coase si nu se lucreaza la camp si se face curatenie generala in casa, pentru ca tot ce urmeaza sa fie cu spor;
- In unele sate se scotea din pamant radacina de spanz, cu multiple utilizari in medicina populara;
- In unele zone, femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat, pentru a fi dragastoase intreg anul;
- Unul din obiceiuri este ca tinerii, baieti si fete, sa se stranga in grupuri pe dealuri imprejurul satelor pentru a discuta si a face glume.
- La pranz fetele coboara inspre sat, iar fiecare baiat va urma fata care ii este draga.
- Aceasta fuga a fetelor poarta numele de “zburatorit” in zonele din sudul Romaniei.
- In unele zone ale tarii, fetele si baietii se logodesc in aceasta zi si isi jura credinta unii altora. Chiar daca nu are un iubit, o fata trebuie macar sa rada si sa faca glume cu baietii in aceasta zi pentru a se marita in curand.
- Se spune ca fata si baiatul care ies impreuna in aceasta zi si nu se saruta, in acel an nu se vor mai iubi.
- Fetele strang viorele si tamaioasa, pe care le pastreaza la icoane, fiind folosite apoi in diverse farmece de dragoste.
- Prin unele locuri, exista si obiceiul ca fetele mari sa stranga apa din omatul netopit. Aceasta apa, pastrata cu mare grija, are proprietati magice, spunandu-se ca este nascuta din surasul zanelor, putand face fetele mai frumoase, mai dragastoase si mereu iubite.
- Se spune ca daca in aceasta zi ai norocul sa auzi pupaza, vei fi harnic tot anul. Daca ploua, primavara va veni devreme si va fi frumoasa.
- In aceasta zi nu se tese, nu se carpeste, nu se lucreaza la camp sau in fierarie. In schimb, se face curatenie generala in casa, pentru ca tot ce va urma sa fie cu spor. Deasemenea, dat fiind faptul ca originile traditiei se regasesc in ciclul naturii, in aceasta zi nu se sacrifica pasari sau animale.
- Daca nu se sarbatorea in vreun an Dragobetele, se credea ca tinerii nu se vor putea indragosti in anul care urma; in plus, un semn rau era daca o fata sau un baiat nu intalneau la Dragobete macar un reprezentant al sexului opus, se spunea ca in tot acel anul nu vor avea iubiti.
Cam acestea ar fi cele cateva traditii si obiceiuri de Dragobete cunoscute de noi, iar daca mai stii si tu altele, le asteptam cu drag.
Prin urmare, conform traditiei, de Dragobete, trebuie sa fim veseli, sa radem, sa ne intalnim cu persoana iubita, sa iesim sa culegem flori(daca avem unde), sa intampinam primavara cum se cuvine, fiindca Dragobetele este cel care deschide sezonul primaverii si al iubirii.
Sa aveti o zi de Dragobete frumoasa si plina de iubire!!! :)
Inchei cu-Traiesc frumos in realitatea zilei de astazi!

Niciun comentariu: