Fiecare are steaua sa!

28 decembrie 2011

TRADITII,OBICEIURI SI SUPERSTITII DE ANUL NOU

 


Ajunul Anului Nou este însoţit peste tot de vechi obiceiuri şi superstiţii. Unii nu le iau în seamă, alţii doar se prefac. Cert este că multe dintre ele sunt comune mai multor popoare şi le întâlnim de foarte multă vreme, de la vechii celţi, la români sau la coreeni şi chinezi. Pentru a fi siguri ca Anul Nou va aduce toate acestea, românii respectă cu sfiinţenie toate tradiţiile dar şi superstiţiile legate de Revelion.
 Daca vă închipuiţi că tot zgomotul care însoţeşte trecerea dintre ani este doar un mod de a sărbători, să ştiţi că nu-i aşa. Etnologii spun că aşa se alungă spiritele rele.
Niciodată să nu măturaţi în Ajun de Anul Nou,pentru că alungaţi prosperitatea. Nici nu trebuie să daţi lucruri afară din casă, nici măcar gunoiul. Dacă nu aţi făcut-o ieri, amânaţi până pe 1 sau 2 ianuarie. Altfel veţi avea casa goală tot anul.
Cine nu îşi doreşte bani? Pentru asta trebuie să aveţi mulţi bani în buzunar, la miezul nopţii.
Până atunci, trebuie plătite şi datoriile, altfel un an întreg veţi tot da bani! Nu e bine nici să daţi cu împrumut, pentru că tot sărac veţi rămâne.
Dacă spălaţi rufe, vă merge rău tot anul. Cei mai superstiţioşi spun că e bine să nu spălaţi rufe până la Bobotează, când se sfinţesc apele.
Nu folosiţi foarfecele, pentru că tăiaţi norocul.
Pentru noroc, trebuie să aveţi haine noi, şi mai ales ceva roşu. O culoare veselă care atrage energiile pozitive.
Să nu plângeţi şi să nu vă certaţi, pentru că aşa va fi tot anul.
La miezul nopţii deschideţi uşa - anul vechi trebuie să iasă şi să intre cel nou, iar îndrăgostiţii trebuie să se sărute sub vâsc. La început de an fiecare om îşi doreşte sănătate, fericire şi mult noroc. Şi cum ora 0 e bine să te prindă sub văsc, planta, considerată sacră în antichitate, este la mare căutare în ultima zi a anului. Odata atârnat deasupra uşilor, se crede ca vâscul protejează oamenii împotriva tuturor relelor.
Semnificatiile unor intamplari:
- Ai noroc,daca: versi vin pe masa; rastorni cutia de chibrituri;atingi cocoasa unui cocosat; strici un pahar de culoare alba; iti tiuie urechea stanga; dai pomana unui sarac.
Diferite superstitii:
- Painea sa nu se puna cu coaja de jos in sus ca trage a saracie.
- Daca cineva bea ceai si varsa din el din intamplare, e semn bun.
- Cand te mananca palma dreapta e semn ca vei da bani altei persoane, iar daca te mananca palma stanga inseamna ca vei primi bani.
- Femeia care poarta cercei schimbati, adica unul de la o pereche si altul de la alta, e semn ca isi va schimba si barbatul.
- Daca porti o camasa pe dos e semn ca ti se intoarce norocul spre rau.
- Cand cineva isi musca limba e semn ca cineva il vorbeste de rau.
- Daca la masa se varsa vin din pahar din greseala inseamna ca va fi veselie.
- Cand cocosul canta in fata usii sau a ferestrei vesteste sosirea unor musafiri.
Semne de timp:
- Daca inceputul lui decembrie va fi geros, tot asa va fi vremea de zece saptamani.
- Cand cainii latra la luna, urmeaza ger mare.
- Cand porcii de ingrasat mananca bine, va fi timp senin.
- Dupa o iarna grea, urmeaza un an manos.
- Zapada multa si gerul din decembrie vestesc grau si bucate din belsug.
- Gaste salbatice multe sunt vestitoare ale iernii grele.
- De va ploua la inceputul lunii noiembrie, saptamana Craciunului va fi geroasa.
- Neaua multa de pe pomi insemna muguri putini pe pomi in primavara.
- Ianuarie cald nu e semn de an manos.
- Ianuarie uscat si geros aduce Faur umed.
- Cand se trag norii spre miazazi, urmeaza frig, iar cand e spre miazanoapte, caldura.
Cum sa ne imbracam de sarbatori - semnificatiile unor culori
- Alb - liniste, inocenta, virtute, castitate, impacare, caracterizeaza persoanele expansive, suave, puritane.
- Albastru - liniste, satisfactie, tandrete, iubire, afectiune, caracterizeaza persoanele concentrice, pasive, senzitive, perceptive, unificative .
- Galben - aspiratie, originalitate, veselie, spontaneitate,caracterizeaza persoanele active, proiective, expansive, investigative.
- Gri - melancolie, tristete, plictiseala, caracterizeaza persoanele deprimate, inchise, cu tendinte de izolare, cu stare de amaraciune.
- Negru - sobrietate, tristete, doliu, singuratate, despartire, moarte.
- Portocaliu - exprima dorinta, excitabilitate, dominanta, erotism, este specifica pesoanei active, ofensive, competitive, sociabile.
- Rosu - vointa, dominanta, ardoare, erotism, actiune, insufletire, specifica persoanei active, excentrice, autonome, locomotorie, dominatoare, erotice, competitive.
- Verde - concentrare, renastere, siguranta, indrazneala, abstinenta, autoevaluare, persistenta,caracterizeaza persoanele pasive, defensive, autonome, retinute, posesive, imuabile.
Toate astea fiind scrise,ramine acum sa fim atenti la semnele vremii,vremurilor si timpului,sa ne cautam o tinuta adecvata care sa ne reprezinte si in care sa ne simtim bine la cumpana dintre ani!Sa vina anul nou cu vremuri bune si nu cred ca vom mai avea nevoie de semne,superstitii sau alte bazaconii.Inchei cu -TRAIESC FRUMOS SI INTENS! SI ASTA IMI OCUPA TOT TIMPUL-

7 comentarii:

£avi H. spunea...

eu nu cred deloc in superstitii :D

Rafael Secret spunea...

Un site care iti da de invatat.

rory spunea...

În noaptea magică ca va veni vom asista la predarea unei ştafete între anii 2011 şi 2012 ca între doi buni coechipieri ce-şi înmânează unul altuia toate visele şi speranţele care pentru unii s-au realizat, pentru alţii poate nu. Însă ceea ce contează în secunda de încredinţare nu poate fi comparat cu nimic. Acea nouă secundă plină de vrajă aduce cu sine alte vise, alte speranţe, o altă viaţă şi deci, un alt început.
Stindardul noii competiţii să aibă puterea de a înlătura pietrele din drumul tău şi să-ţi netezească poteca vieţii, să-ţi alunge angoasele din suflet lăsând cale liberă liniştii şi să te poarte pe aripile bucuriei cât mai aproape de piscurile infinite ale fericirii. Iar la sfârşitul celor 365 de dimineţi din noul an, atunci când vei arunca iarăşi o privire în trecut, să poţi exprima cu satisfaţie: “am mai pus o cărămidă de aur la temelia sufletului meu!”. Astfel, jocul va putea fi continuat cu succes iar şi iar....
La mulţi ani şi ai grijă să aduni doar cărămizi de aur pentru a putea străluci!
2012, fii binevenit!

LA MULŢI ANI DIN SUFLET PENTRU ANUL CE VA VENI, MEG, MISTERIOASA MEA CU PĂLĂRIE! :)

MEG55 spunea...

LAVI H.obiceiurile si traditiile pina la urma noi singuri ni-le creem!Daca am observat ca ceva ce am facut cu o perioada in urma a mers,atunci cu siguranta ca repetam.LA MULTI ANI!

MEG55 spunea...

Rafael,sper ca ceea ce inveti de aici, sa-ti fie de folos!LA MULTI ANI!

MEG55 spunea...

Rory,multumesc pentru urari,sper ca experienta prin care am trecut sa-mi fie de folos si la finalul fiecarei perioade(an,aniversare....etc)din viata mea sa pot avea bilanturi favorabile.Sper sa am prilejul sa pot ajuta cit mai multe persoane care vor avea nevoie de ajutorul meu si de experienta acumulata.Pina acum multumesc ingerilor mei pazitori(si tu poti fi printre ei)si divinitatii infinite ca am putut acumula numai "caramizi de aur"asa cum le spui tu.Multumesc,multumesc,voi tine cont de toate sfaturile bune!Sa ai numai zile senine in viata ta!LA MULTI,BUNI SI FERICITI ANI!

Rudolph Aspirant spunea...

Eu, verificand constiincios, dar si oarecum anxios, dupa lista de mai sus, sunt bucuros sa anunt ca tocmai imi pusesem, (chiar inainte de a citi lista), niste pantaloni noi de pijama de cotton 100 % moale flausat ecosez, (la care NU a trebuit sa folosesc foarfeca ca sa tai etcheta cu pretul deoarece era prinsa cu un ac de siguranta), si mai am pe mine si sweatshirt-ul meu preferat baby blue astfel incat sa intampin Noul An in mod cat mai comfortabil si totodata potrivit tuturor posibilelor superstitii de mai sus ! Nu am remarcat, din sfaturile de mai sus, daca e bine sau nu sa faci dus in ajun de an nou, deoarece azi, fiind liber, chiar ca nu am avut chef sa fac dusul ala obisnuit matinal de 4 minute (cat dureaza apa calda la mine).

De aruncat gunoiul, maturat, sau spalat rufe chiar ca nu aveam de gand, desi poate ca ar fi fost cazul sa o fac macar dupa Craciun, daca nu chiar inainte, o data, ca iar am vrafuri de hartiute aranjate in teancuri ordonate pe diverse masute, majoritatea facturi deja platite insa nesortate, plus un teanc de rufe, unele posibil chiar nu prea parfumate, aruncate intr-un colt din dormitor, si bucatele de firimituri de paine si pizza peste tot prin jurul meu.

Bani am in portofel deoarece am folosit chiar ATM-ul ieri, plus ca in Norvegia coroanele chiar neavand o valoare atat de mare ca lira sterlina, si fiind la nivel de 12 coroane la 1 Euro, si cheltuibile la nivel de 1000 o data la o singura calatorie la supermarket pt luat necesitatile minime de iaurt, pate de ficat industrial, paine, si tigari, vin si se duc in adevarate posibile teoretice teancuri.

Cat despre urari, cred ca dl Giulio Spatola o poate zice mai bine decat mine:

http://www.youtube.com/watch?v=dYuyucOBF00