Fiecare are steaua sa!

5 decembrie 2011

LEGENDA LUI MOS NICOLAEIn secolul X, Tarul Vladimir al Rusiei a calatorit la Constantinopole (astazi Istanbul) si auzind de povestirile minunate despre Sfantul Nicolae a decis sa-l faca patronul spiritual al Rusiei. In secolul al XI-lea, ramasitele Sfantului Nicolae au fost furate (sau descoperite) de marinari italieni si depuse in Bari (Italia). Acolo sint si in ziua de azi, iar o manastire a fost construita pentru credinciosii aflati in pelegrinaj catre Tara Sfanta, veniti sa se inchine la moastele Sfantului Nicolae. Se spune ca moastele Sfantului Nicolae emana din cind in cind un miros dulceag.
De-a lungul secolelor Sfantul Nicolae a devenit unul dintre cei mai populari sfinti, in aminirea si celebrarea lui fiind ridicate mii de biserici (citeva sute sint doar in Anglia), iar chipul lui a fost pictat mai mult decit al oricarui alt sfant (exceptie facind Sfanta Fecioara Maria).
Aniversarea mortii Sfantului Nicolae, pe 6 Decembrie (345 A.D. sau 352 A.D.) este aproape de sarbatoarea Craciunului, de aceea, in multe tari, acestea s-au contopit. In Germania insa, Olanda, Elvetia, Romania, si alte citeva tari europene aceste doua sarbatori au continuat sa se sarbatoreasca separat. In mod traditional, copiii primeau in noaptea de 5 spre 6 Decembrie daruri sub forma de bomboane, prajituri, mere si nuci. In unele locuri copiii isi puneau ghetutele la usa in ajunul zilei de Sfantul Nicolae si a doua zi dimineata le gaseau pline de bomboane, prajituri, portocale si fructe uscate. In Olanda copiii isi primeau cadourile in saboti de lemn. In manastirile scoala, tinerele eleve isi agatau sosete la usa cu bilete pentru Sfantul Nicolae in care isi laudau cumintenia (de aici obiceiul scrisorilor pentru Mos Craciun), iar dimineata le gaseau pline cu fructe glasate sau bomboane (maica stareta citea biletele si facea daruri ca din partea Sfantului Nicolae).
Catolici, ortodoxi si chiar protestanti continua sa-l sarbatoreasca pe Sfantul Nicolae si in ziua de astazi. Prin generozitatea sa fata de cei lipsiti de ajutor, si in special fata de copii, Sfantul Nicolae continua sa ramina un model de intelepciune, dragoste si milostenie.
Pe data de 6 decembrie , se aseza in apa ramurele de meri, peri, si alti pomi, astfel incat sa infloreasca pana la Anul Nou.In acest fel, se prevesteste daca fructele se vor face sau nu in urmatorul an. Sfantul Neculai aduce oblojire la bolile si loviturile oamenilor , dar vegheaza si asupra sanatatii vitelor.
Potrivit multor superstitii populare , iarna isi intra in drepturi incepand cu ziua Sfantului Nicolae, care o aduce pe pamant asezat pe un cal alb.In alte credinte, daca sfantul isi face aparitia pe un cal alb, iarna va fi scurta ; daca vine pe un cal negru , iarna va fi de lunga durata.Ninsoarea porneste din ceruri atunci cand Sfantul Nicolae isi scutura barba alba.
In Romania, Sfantul Nicolae, cunoscut ca Mos Nicolae, vine in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 Decembrie cu daruri atat pentru copii, cat si pentru adulti. In seara zilei de 5 Decembrie, ghetele si cizmele sint curatate, lustruite si puse la usa in casa fiecarui roman. Mos Nicolae are grija de fiecare membru al familiei si el pune cite un cadou mic (in general dulciuri sau fructe) in ghetele sau cizmele fiecaruia. In unele parti ale tarii, Mosul aduce si crengute argintii (crengute subtiri ce se dau cu un strat de bronz) odata cu darurile. Copiii neascultatori sint avertizati de parinti ca vor primii doar crengutele daca nu sint cuminti (de aici si asocierea dintre bat si Sfantul Nicolae, folosit la cumintirea obraznicilor). Obiceiul acesta, al venirii lui Mos Nicolae, este foarte vechi la romani si este unul dintre cele mai importante sarbatori ale anului, in special pentru copii.
Eu am pregatit ghetutele,chiar daca nu mai sunt copil....ma simt ca un copil, ciminte si constiincios!Sper ca Mos Nicolae sa vina si acum ,asa cum venea pe vremea cind eram copil,cu multe daruri si cu multa bucurie!Inchei cu -TRAIESC FRUMOS...!SI ASTA IMI OCUPA TOT TIMPUL-

4 comentarii:

£avi H. spunea...

si eu as vrea sa vina cu ciocalata :)

Ryanna spunea...

tu eşti cuminte şi desigur moş nicolae va sosi..chiar dacă în ghete nu vei găsi ceva, spiritul lui însă tot va face o surpriză la care nu te aştepţi:)...
o seară minunată şi atenţie la ...ghetuţe!:)

MEG55 spunea...

LAVI H.sigur MOS NICOLAE va veni la tine cu ciocolata,daca asta iti doresti tu!O seara de poveste!

MEG55 spunea...

Ryanna,ai avut gura aurita!!!!!!!!!!!Imi facusem analizele cu citeva zile in urma si pentru ca analizele care le fac eu sunt mai speciale si se lucreaza la Babes....acum citeva minute am intrat pe siteul Institutului si am aflat rezultatul care ma bucurat enorm.Spiritul mosului sa fie!Analizele sunt foarte,foarte bune,asa ca stau linistita de sarbatori.Eu am primit darurile de la mos,ramine sa daruiesc eu mai departe liniste,iubire,intelegere,dragoste,etc.Sa-ti aduca mosul ceea ce-ti doresti tu mai mult!