Fiecare are steaua sa!

20 decembrie 2011

IGNATUL(Pomana porcului)

Ignatul are loc in fiecare an pe 20 decembrie, cu patru zile inainte de Craciun. Este una dintre cele mai vechi traditii romanesti, care s-a suprapus pe sarbatoarea zilei Sfantulului Mucenic Ignatie Teoforul, capatand astfel si o semnificatie religioasa. Obiceiul taierii porcului are radacini in traditia precrestina de sacrificare rituala, care se face la sfarsitul unui an pentru bunastarea celui care urmeaza.Obiceiul sacrificarii porcului de Ignat inca se mai practica prin satele noastre romanesti, pe acolo unde gospodarii cresc porci in propriile curti, pentru ca la Sarbatorile de iarna sa aiba carne proaspata din care sa-si prepare traditionalele mancaruri romanesti: toba, racitura, tochitura, carnati.
O legenda de-a noastra spune ca, in noaptea de 19 spre 20 decembrie, cand biserica noastra crestin ortodoxa sarbatoreste ziua Sfantului Ignat, porcii care vor fi sacrificati se viseaza cu margele rosii la gat, adica isi viseaza sfarsitul. Ritualul sacrificarii porcului incepe dimineata devreme si reprezinta o activitate la care participa cu bucurie intreaga familie, pentru ca sunt multe treburi de facut care, pana seara, trebuie terminate.Iata ce povesteste Ion Creanga despre aceasta zi, plina de simtire si traire deplina a acestui obicei pur romanesc, care lui ii aducea atata bucurie: "La Craciun, cand taia tata porcul si-l parlea, si-l oparea, si-l invelea iute cu paie, de-l innadusa, ca sa se poata rade mai frumos, eu incalecam pe porc deasupra paielor si faceam un chef de mii de lei, stiind ca mie are sa-mi dea coada porcului s-o frig si besica s-o umplu cu graunte, s-o umflu si s-o zuraiesc dupa ce s-a usca..."
Nicio alta activitate nu e permisa in aceasta zi.Traditia spune ca in ziua de Ignat nu este permisa nicio alta activitate, ziua intreaga trebuind dedicata doar taierii, sortarii si prepararii specialitatilor din carne de porc. Cine nu are porc, e bine sa taie o pasare deoarece se spune ca de Ignat tot omul trebuie sa vada sange.Dupa transarea si sortarea carnii, gazda pregateste o masa, pentru toti oamenii care au ajutat la taierea porcului. Felul de mancare, traditional numit "Pomana porcului", este obtinut prin prajirea, intr-un ceaun mare, de tuci, a bucatilor de carne taiate din toate partile porcului sacrificat: bucati de muschi, ficat, slanina, coasta, falca.De obicei, masa se asaza afara, dupa ce gospodina a sters si a curatat toate urmele sacrificiului. Odata cu friptura, gospodina face si o mamaliga mare, cat sa ajunga la toti mesenii si, in mijlocul mesei, pune si un castron cu muraturi. Se mananca in picioare si, alaturi de mancare, se bea tuica traditionala sau tuica de cazan.Gospodarii mai instariti aduc chiar si lautari in aceasta zi pe care o astepta ca pe o adevarata sarbatoare si, dupa Pomana porcului, flacaii si fetele incing hore mandre din strabuni, in timp ce gospodina casei impreuna cu ajutoarele dau zor sa termine pana-n noapte carnatii, caltabosii, toba si alte preparate care vor face deliciul mesei sarbatorii "Nasterii Domnului".Aici insa, intervine contradictia dintre traditie si religie. Se stie ca, in privinta posturilor, biserica crestin-ortodoxa este extrem de severa, or Pomana porcului se face in post, adesea cu multa bucurie, masa imbelsugata, bautura, muzica si chiar dans, cateodata.Se impune aici o concluzie favorabila romanilor, si anume ca uneori obiceiurile si traditiile sunt atat de puternic inradacinae in viata poporului nostru incat nu pot fi oprite nici chiar de regulile extrem de stricte si de severe impuse de biserica.

Inchei cu-TRAIESC FRUMOS....!SI ASTA IMI OCUPA TOT TIMPUL-

2 comentarii:

AURA spunea...

foarte frumos si adevarat graiesti mandra Doamna si iti multumesc pentri inscrisurile din blogul meu.Sper sa reusesc sa-ti trimit acest comentariu cu pupici si voie buna sa aveti zile bune si fericite.Cu drag,Aura.

£avi H. spunea...

Fie ca magia acestei sarbatori, a nasterii Mantuitorului sa va aduca multa pace, caldura sufleteasca si bucurie. Hristos s-a nascut! Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!