Fiecare are steaua sa!

22 decembrie 2011

CRACIUNUL...(bine de stiut)


Nu ştiu dacă în lumea animalelor sau a plantelor există aşa ceva - dacă există, eu încă nu am aflat - dar oamenii ţin minte data naşterii lor (e drept, unii doar până la o vârstă…). Este specific oamenilor să se felicite cu ocazia zilei de naştere, unii dau mese, alţii fac petreceri - dar oare de ce? Opriţi-vă o clipă şi gândiţi: De ce vă place să fiţi sărbătoriţi cu ocazia onomasticii? Dacă nu vă plac "serbările", de ce vă place să nu uite cei apropiaţi să vă ureze "La mulţi ani!" sau să vă dea un cadou sau să se poarte mai bine cu voi în ziua dvs. de naştere? De ce nu uitaţi pur şi simplu câţi ani aveţi şi când veţi împlini un nou an? De ce nu vi se întâmplă să vă treziţi deodată spunând: "Vai, am uitat câţi ani am! Oare la ce dată m-am născut? Oare în ce lună este ziua mea?
Dacă starea de spirit (care la cei mai mulţi oameni este determinată de împrejurări) nu împiedică acest lucru, onomastica este o zi de veselie. Este o zi când tu şi cei care te iubesc vă bucuraţi că a mai trecut un an în care aţi fost împreună şi priviţi în viitor cu speranţa multor ani fericiţi. Ne bucurăm astfel de bebeluşii noştri, de copii, de soţ sau de soţie, de mamă sau tată, dar şi de prieteni.
Dacă însă moartea ia de lângă noi pe cel drag, ziua lui de naştere nu mai este un prilej de bucurie pentru noi - vom evita să ne-o mai amintim; nu serbăm (ba de cele mai multe ori nici nu mai reţinem zilele de naştere ale bunicilor şi străbunicilor noştri).
Este diferit însă cu eroii neamului, cu marii oameni ai poporului: poeţi, medici, luptători, domnitori, oameni de ştiinţă. Amintirea lor rămâne într-un fel, nu însă aşa de intim cum a fost în cadrul familiei lor ci într-un spirit oficial, mai rece, mai puţin afectiv. Când este vorba de astfel de oameni (care au trăit mai de mult dar a căror amintire rămâne), aniversarea zilei lor de naştere este un prilej al comemorării faptelor, ideilor, realizărilor lor. Sunt amintite beneficiile aduse omenirii sau comunităţii de către personalităţile respective, sunt pomenite faptele de curaj, inovaţiile, dedicarea, priceperea, tot ce poate fi lăudat. Eroul "umple" ziua aceea.
Rostul mesajului meu este să arate într-o mică măsură cum a fost schimbat acest lucru în cazul celui mai mare erou al omenirii, Domnul Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.
Într-un restaurant, două doamne "se cinsteau" cu o masă bogată. Când au fost întrebate cu ce ocazie fac acest lucru, au răspuns: "Aniversăm ziua de naştere a bebeluşului!" Pentru că nu era nici un bebeluş în preajmă, curiosul a întrebat: "Dar unde este bebeluşul?" Mama a răspuns: "O, l-am lăsat la o mătuşă…"
Exact aşa sărbătoresc cei mai mulţi oameni de pe pământ "Crăciunul", ceea ce ei numesc "Naşterea Mântuitorului": mănâncă, beau, petrec, fac daruri, dar Cel sărbătorit nu este cu ei… (7-2731)
Foarte multe popoare sărbătoresc astăzi acest eveniment aglomerat cu o mulţime de adaosuri care nu au existat de la început. Unele dintre ele s-au generalizat, cum ar fi Moş Crăciun (tradiţie olandeză); bradul de Crăciun (tradiţie germană); aranjamentele statuare cu scena din iesle (tradiţie italiană). Iar altele au rămas specifice anumitor zone: ciorapii atârnaţi în faţa şemineului (tradiţie americană); tăierea porcului, capra, turca (tradiţii româneşti).
Aceste adăugiri au deteriorat foarte mult semnificaţia pe care sărbătorirea naşterii Mântuitorului ar trebui s-o aibă pentru oameni. Cu sute de ani în urmă, în 1644, Parlamentul Angliei a fost silit să interzică prin legi foarte drastice această sărbătoare şi orice fel de manifestare care să amintească despre acest eveniment. Perioada crăciunului devenise cea mai ruşinoasă perioadă a anului din cauza beţiilor, actelor de vandalism şi de imoralitate la care oamenii se dedau cu ocazia petrecerilor. Situaţia de azi nu este mult diferită…...!
Cu ajutorul lui Dumnezeu, nădăjduiesc ca, văzând mai exact cum stau aceste lucruri, să căpătăm mai multă înţelepciune şi să nu cădem în extrema celor mai mulţi de a sărbători naşterea Mântuitorului fără a avea chiar pe Cel sărbătorit alături de noi, în centrul atenţiei şi bucuriei noastre.
Sarbatorim ziua de nastere a MINTUITORULUI.....atunci se cuvine sa-l invitam intii pe el ,asa se procedeaza la aniversari!Mintuitorule.... fii bine venit in casa mea,la masa mea,pregatita in cinstea ta!
Inchei cu-TRAIESC FRUMOS....!SI ASTA IMI OCUPA TOT TIMPUL-
 
Un dar pentru Iisus!
 


4 comentarii:

Ryanna spunea...

mare dreptate ai în tot ce spui!..eu însă cred că spiritul crăciunului înmoaie inimile şi celor mai răi oameni dacă îi vom ierta şi-i vom întâmpina cu un zâmbet..eu îţi doresc să ai parte de multe bucurii,de sănătate şi de toate darurile minunate pe care ţi le doreşti alături de cei dragi sufletului tău.
crăciun fericit!:)

gabriella spunea...

Cu ocazia sarbatorilor iti doresc in suflet pace, in inima iubire, in casa belsug, in timp sanatate, in viata fericire.Craciun fericit.

MEG55 spunea...

Ryanna,multumesc!La ceas de mare sarbatoare inimile care rezoneaza se aduna in gind telepatic,fie ca toate gindurile bune sa darime tot ce este rau in jurul nostru.Sa triumfe binele si sa fim sanatosi sa putem trece peste toate obstacolele ivite in calea vietii!Sarbatori inseninate,tie si celor dragi din jurul tau!

MEG55 spunea...

Gaby,multumesc din suflet!Sa avem sanatate, ca restul le programam in limita a tot ce se poate!Sarbatori cu bine ,sanatate si pace in suflet si in ginduri!