Fiecare are steaua sa!

8 noiembrie 2011

Traditii si superstitii romanesti de sarbatoarea sfintilor Mihail si Gavril

Sf.Mihail
Sf.Gavriil

Sfintii Mihail si Gavriil sunt reprezentari mitice apartinand calendarului popular dar care au ca echivalenti pe Arhanghelii Mihail si Gavriil din calendarul ortodox, celebrati la 8 noiembrie.
Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducatorii cetelor de ingeri, avand aripi si purtand sabii, ca simbol al biruintei, si sunt calauze ale sufletelor in drumul acestora spre rai.
Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului si tot el a adus dreptilor Ioachim si Ana vestea zamislirii Maicii Domnului.
In folclorul religios romanesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat in comparatie cu Arhanghelul Gavriil. El poarta, uneori, cheile raiului, este un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este harazit sa mai traiasca. De multe ori il intalnim alaturandu-se Sfantului Ilie, atunci cand acesta tuna si trasneste, sau oranduieste singur grindina, cu tunul. El tine si ciuma in frau, asemanator Sfantului Haralambie,In zonele muntoase, in care Arhanghelii erau celebrati si ca patroni ai oilor, stapanii acestor animale faceau o turta mare din faina de porumb, numita “turta arietilor” (arietii fiind berbecii despartiti de oi), ce era considerata a fi purtatoare de fecunditate. Aceasta turta se arunca in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarla oilor, odata cu slobozirea intre oi a berbecilor. Daca turta cadea cu fata in sus era semn incurajator, de bucurie in randul ciobanilor, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cadea cu fata in jos era mare suparare in satele si targurile bucovinene se faceau si se fac si astazi, de 8 noiembrie, pomeniri si praznice pentru cei morti iar, in biserici, fiecare crestin aprinde cate o lumanare ca sa aiba asigurata lumina de veci, calauzitoare pe lumea cealalta.Sa avem sanatate si lumina in veci!Inchei cu-TRAIESC...! SI ASTA IMI OCUPA TOT TIMPUL-
LA MULTI ANI!sanatate,bucurii,vise implinite tuturor celor care poarta numele sfintilor sarbatoriti astazi

3 comentarii:

Goda spunea...

Frumoasa postare, si chiar as fi mers si eu azi la Biserica, fiind ortodox dar sunt de 3 zile in Germania si inca nu stiu nici sa merg 2 strazi departare;)) Felicitari pt postare, sa postezi asa ceva e chiar o lauda in numelui lui Dumnezeu!

MEG55 spunea...

Goda,multumesc!Despre biserica pot sa-ti spun ca ne putem ruga in sufletul nostru oriunde ne gasim.Dumnezeu este pretutindeni si in noi.O zi deosebita!

gabriella spunea...

Chiar asa este ...frumoasa postare.Este interesant sa stim ceva si despre sfinti.Si eu am fost la o manastire foarte vestita si frumoasa. Sa ai o seara minunata.