Fiecare are steaua sa!

27 noiembrie 2011

LEGUME FOARTE RARE..!

Diversitatea legumelor este foarte mare, depasind imaginatia majoritatii oamenilor. Multe dintre ele sunt insa cultivate izolat, de grupuri mici de persoane din diverse locuri ale lumii, astfel ca nu ajung sa fie cunoscute de cei mai multi dintre noi, iar savurate nici atat.Potrivit Listverse.com, iata cateva legume extrem de rare.
1. Dovleceii aurii
Acestia sunt galbeni, nu albi ca cei clasici, cultivati frecvent in Romania, sunt mai putin aposi si au mai putine seminte. Au o aroma incantatoare atat atunci cand sunt mancati cruzi, cat si atunci cand sunt consumati gatiti. In plus, planta este extrem de rezistenta la boli sau alte plante-parazit.
2. Dovleacul scoica
Originar din America, acest dovleac folosit indeosebi la placinte are o forma ce seamana cu o scoica, de unde si numele, si este extrem de rezistent la cei mai multi paraziti specifici dovlecilor. Are o coaja alba si un gust foarte bun. Sunt mai gustosi daca sunt mancati inainte de maturitate si contin cantitati mari de magneziu, niacina si vitaminele A si C.
3. Porumbul Hopi bleumarin

Acesta este o specie foarte veche, de la indienii Hopi, pentru care a fost o leguma reprezentativa multa vreme. Gustul este mai dulce si seamana cu cel al nucilor.
4. Anghinarea purpurie italiana
Este vorba despre o varietate veche, originara din Italia, si care este mai rezistenta la caldura si la frig decat cea verde. "Capetele" anghinarei purpurii sunt gatite in special pentru textura moale si pentru culoarea aprinsa, deosebita. Planta are frunze argintii, putand fi si una ornamentala.

5. Cartoful violet
Cartoful violet are o culoare uimitoare si aprinsa, atat la exterior, cat si la interior. Contine cantitati mari de antocianina - un antioxidant puternic gasit si in alte legume si fructe cu aceasta nuanta. Iar culoarea nu dispare la gatit, fiind o leguma de-a dreptul exotica din acest punct de vedere. In ciuda culorii, insa, care este surprinzatoare, gustul nu difera de cel al cartofului clasic.
6. Rosia-banana
Aceasta are o forma lunguiata si este galbena, cu vagi dungi mai deschise la culoare. Aproape de sfarsitul sezonului, planta produce cantitati mari de astfel de rosii, care sunt dulcege si carnoase si care arata foarte bine in salate in special.
7. Morcovul alb
Desi mult mai cunoscut si mai des cultivat este morcovul portocaliu, la fel de vechi ca acesta este si morcovul alb. Are un gust nu foarte intens, ofera un aspect deosebit anumitor salate si poate fi folosit ca inlocuitor al morcovului clasic in orice preparat culinar. Valoarea nutritionala este insa usor redusa deoarece este lipsit de pigment, dar oricum contine fitochimicale.
Pina vom obtine semintele acestor legume extrem de rare ,trebuie sa ne multumim cu legumele noastre autohtone, care sunt la fel de bune sau poate mai bune, ca sunt crescute si hranite de pamintul unde ne-am nascut...!Dar ce te faci cu cele importate din alte tari si care nu au nici un gust?!Inchei cu-TRAIESC FRUMOS..!SI ASTA IMI OCUPA TOT TIMPUL-

Niciun comentariu: