Fiecare are steaua sa!

17 noiembrie 2011

LEGUME DE CARE NU AM AUZIT..SAU LEGUME MOSTENITE!

Unele legume nu sunt cultivate pentru consumul public si nu se gasesc de vanzare (sau destul de greu), anumite tari avand chiar legi care interzic comercializarea celor care nu se afla pe o lista nationala.
Soiurile de legume care nu pot fi cumparate sau care sunt vandute in foarte putine locuri au fost pastrate din generatie in generatie, motiv pentru care sunt cunoscute si sub denumirea de legume mostenite.
Listverse a realizat o lista cu cateva dintre cele mai interesante dintre acestea.
1. Orezul interzis

Originar din China, orezul interzis este una dintre speciile de orez negru. Atunci cand este gatit, culoarea lui se transforma intr-un grena inchis, iar aroma este similara celei a orezului brun.
Partea cea mai importanta legata de acest orez consta in faptul ca este foarte nutritiv. Este bogat in antocianina (un antioxidant puternic), vitamina B, vitamina E, calciu, magneziu, fier si zinc, crezandu-se ca numele ii vine de la faptul ca, in urma cu mult timp, doar membrii familiei imperiale il consumau (supusii nu aveau voie).
2. Fasolea limba dragonului
Aceasta este o varietate olandeza de fasole, pastaia galbena avand pete mov lunguiete. Fasolea limba dragonului este consumata nu doar dupa ce a fost gatita, in ciorbe sau tocane, spre exemplu, ci si cruda, avand o aroma unica si puternica.

3. Ridichea pepene

Aceasta este o leguma care ajunge aproximativ de marimea unei mingi de baseball si, asa cum sugereaza si numele, seamana cu un pepene in miniatura, avand coaja verde si un miez suculent, de un roz aprins. Toate ridichile sunt bogate in acid ascorbic, acid folic si potasiu, fiind o sursa buna si de calciu, magneziu si cupru.
4. Dovlecii pitici

Acesti dovleci sunt o varietate americana, iar Statele Unite ale Americii nu interzic comercializarea legumelor mostenite, cum fac alte state. Sunt atat de mici incat iti incap in palma, un astfel de dovleac fiind perfect pentru o singura portie.
Au o aroma dulce, incantatoare, si sunt bogati in calciu, magneziu, potasiu, fosfor, vitamina A si betacaroten. Totodata, coaja poate fi crestata si taiata usor, ceea ce ii face sa fie foarte potriviti pentru Halloween.
5. Ardeii ciocolatii
Asa cum indica si denumirea lor, atunci cand se coc, acesti ardei ajung sa fie ciocolatii, coaja fiind de un maro inchis, iar pulpa rosiatica. Sunt foarte dulci, pot fi utilizati la multe preparate culinare si sunt considerati o delicatesa in SUA.
6. Sparanghelul timpuriu d'Argenteuil
Acesta este o specie veche frantuzeasca, ale carei exemplare cresc mai mari decat sparanghelul comercializat. Sparanghelul timpuriu d'Argenteuil are un gust extraordinar si este mai moale. Planta poate supravietui multi ani, dar este mai roditoare abia dupa al doilea sau al treilea an. Culoarea de baza este verdele, cu nuante de grena.
7. Vanata alba in forma de ou
Aceste vinete sunt complet albe, au forma de ou si sunt de origine japoneza, fiind opuse ca aspect celor clasice, mult mai mari si violete. Planta face de obicei mai multe vinete, iar unele pot fi de un galben aprins. Gustul lor e mai degraba amar.
8. Conopida violeta

Conopida violeta este delicioasa cruda, cu un sos special, dar si gatita (mai ales la aburi). Conopidele, in general, sunt bogate in fibre si vitamina C, dar aceasta varietate mov contine si o cantitate mare de antocianina, antioxidantul care se gaseste si in orezul interzis si in alte alimente, si care poate preveni bolile de inima.
9. Broccoliul alb
Acesta are un gust mai bun decat cel clasic si este moale si dulceag, iar planta produce o inflorescenta cu mai multe "capete" mici, in locul unuia mai mare. Broccoliul alb este bogat in vitaminele C, K, B6 si B9.
Daca aceste legume au valoare nutritiva,vitamine sau minerale intr-o cantitate mai mare si sunt mai bune decit cele clasice,speram sa ajunga si la noi chiar daca li se spune "legume mostenite"Nu stiu daca as putea minca CONOPIDA VIOLET,dar vorba vulpii"nu maninc struguri,ca sunt acri"!Inchei cu-TRAIESC...! SI ASTA IMI OCUPA TOT TIMPUL-

4 comentarii:

Ryanna spunea...

foarte interesant articolul..eu chiar nu ştiam despre aceste legume..şi deşi nu mă dau în vânt după legume,eu având ca preferinţă lactatele şi oule,şi doar carnea de pui,şi peştele din când în când,aş fi curioasă să văd ce gust au cele amintite de tine..dar desigur,pe la noi nu vor veni că importatorii preferă să aducă în ţară surogate ale produselor noastre,ar fi necesar să ne deplasăm noi prin ţările ce le comercializează şi cultivă..dar câţi ne permitem aşa ceva?:)...
o seară frumoasă şi cu linişte în suflet să ai!..
te îmbrăţoşez cu sufletul..

Solidaster spunea...

Sunt cel putin ciudate.Papilele noastre gustative sunt deja obisnuite cu anumite gusturi.Ochii la fel.Dar daca se vor dovedi la fel de saburoase ,de ce nu?mi-ar place sa incerc.O seara frumoasa

MEG55 spunea...

Ryana,cred ca am gasit solutia...!Am sa apelez la citeva cunostinte ale mele plecate in diferite colturi ale lumii si ii voi ruga sa se intereseze acolo si poate vor capata citeva seminte din fiecare....eu aici le voi cultiva si le voi ingriji cu mare drag.Asa ca in vara imi doresc sa pot consuma asa ceva,sper!Va anunt sigur daca voi avea conopida Mov sau vinete oute:))Multumesc ca ai intrat in spatiul meu virtual.Sa ai lumina buna in ginduri si in suflet!

MEG55 spunea...

Solidaster,sigur ne vom obisnui...din articol reese ca au gustul mai bun decit cele clasice.La vara daca am sa reusesc sa cultiv ceva din cele prezentate mai sus va invit la mine la ospat:))Sa ai calea luminata!